EU i okoliš - čemu glasanje na izborima?

Promišljajmo zajedno kakvu Europu želimo jer ćemo, naposljetku, u njoj i živjeti!

Zelena akcija vas poziva na diskusiju „EU i okoliš - čemu glasanje na izborima” koja će se održati u četvrtak, dana 23. svibnja od 18:30 sati u Zelenoj akciji (Frankopanska 1, Zagreb).

Europsku direktivu o zabrani jednokratnih plastičnih proizvoda, izglasao je Europski parlament, a države članice dužne su je provesti do 2021. godine. To znači i Hrvatska.

Ususret 6. Okolišnom filmskom festivalu (24. - 26. svibnja) i izborima za Europski parlament (26. svibnja) Zelena akcija te dvije stavke - okoliš i EU, želi dovesti u vezu i objasniti zašto je u nedjelju bitno informirano i odgovorno glasati te na koji se način zakoni donijeti na razini EU-a reflektiraju na nacionalno zakonodavstvo i uređuju naše politike očuvanja okoliša.

Europski izbori iznimno su bitan demokratski trenutak, jer građani i građanke sami izravno biraju (što nemaju pravo u drugim tijelima EU-a), zastupnice i zastupnike koji će sljedećih pet godina krojiti zajedničku politiku EU prema nizu važnih pitanja, kao na primjer okolišu i ljudskim pravima. Nakon kraćeg izlaganja o osnovama EU institucija, na koji način se dijele i koje su im ovlasti, imat ćete priliku saznati kako se EU direktive implementiraju na nacionalnoj razini i što nam one donose.

Na kraju, moći ćete se upoznati i s „Deklaracijom za održivu Europu”, zahtjevima prema budućim europarlamentarcima koje je zajednički donio Zeleni forum, mreža udruga za zaštitu okoliša Hrvatske.

Koja su ključna okolišna pitanja kojima EU treba dati prioritet u sljedećem sazivu parlamenta, ali i ubuduće? Promišljajmo zajedno kakvu Europu želimo jer ćemo, naposljetku, u njoj i živjeti.

Diskusiju će voditi Enes Ćerimagić iz Programa prava okoliša Zelene akcije.

Ovaj događaj organizira se u sklopu projekta „Future of Europe“ koji Zelena akcija provodi u partnerstvu s Friends of the Earth Europe.

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zeleni oporavak i klimatska kriza nisu dovoljno zastupljeni u predizbornoj kampanji

Aktivisti i aktivistkinje Greenpeacea su u utorak navečer pored Medvedgrada u Zagrebu organizirali projekciju poruka i vizuala na šumu kako bi ukazali na važnost zelenog oporavka, odnosno dovođenja zaštite klime i okoliša u središte planiranja oporavka od gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Deklaracija za održivu Europu za sve njene građanke i građane

Udruge Zelena akcija i BIOM, u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, organizirali su 17. travnja u Kući Europe tribinu pod nazivom „Važnost europskih izbora za okoliš i društvo“ na kojoj je predstavljena „Deklaracija za održivu Europu za sve njene građane i građanke“.

Zašto glasati na europskim izborima?

Europski parlament ima važnu ulogu u odlučivanju kako će se Europa postaviti prema izazovima današnjice kako bi se zaštitila naša budućnost. EU ima važnu ulogu u stvaranju i oblikovanju politika zaštite okoliša u svim državama članicama pa tako i u Hrvatskoj, dok hrvatske europarlamentarke i europarlamentarci kroz rad u Europskom parlamentu imaju izravnu mogućnost utjecanja na oblikovanje tih politika.

Tribina: Važnost europskih izbora za okoliš i društvo

Udruga BIOM i Zelena akcija, u suradnji s Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, pozivaju na tribinu „Važnost europskih izbora za okoliš i društvo” koja će se održati 17. travnja od 10:00 do 13:00 u Kući Europe (Augusta Cesarca 4, Zagreb).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER