EU i okoliš - čemu glasanje na izborima?

Promišljajmo zajedno kakvu Europu želimo jer ćemo, naposljetku, u njoj i živjeti!

Zelena akcija vas poziva na diskusiju „EU i okoliš - čemu glasanje na izborima” koja će se održati u četvrtak, dana 23. svibnja od 18:30 sati u Zelenoj akciji (Frankopanska 1, Zagreb).

Europsku direktivu o zabrani jednokratnih plastičnih proizvoda, izglasao je Europski parlament, a države članice dužne su je provesti do 2021. godine. To znači i Hrvatska.

Ususret 6. Okolišnom filmskom festivalu (24. - 26. svibnja) i izborima za Europski parlament (26. svibnja) Zelena akcija te dvije stavke - okoliš i EU, želi dovesti u vezu i objasniti zašto je u nedjelju bitno informirano i odgovorno glasati te na koji se način zakoni donijeti na razini EU-a reflektiraju na nacionalno zakonodavstvo i uređuju naše politike očuvanja okoliša.

Europski izbori iznimno su bitan demokratski trenutak, jer građani i građanke sami izravno biraju (što nemaju pravo u drugim tijelima EU-a), zastupnice i zastupnike koji će sljedećih pet godina krojiti zajedničku politiku EU prema nizu važnih pitanja, kao na primjer okolišu i ljudskim pravima. Nakon kraćeg izlaganja o osnovama EU institucija, na koji način se dijele i koje su im ovlasti, imat ćete priliku saznati kako se EU direktive implementiraju na nacionalnoj razini i što nam one donose.

Na kraju, moći ćete se upoznati i s „Deklaracijom za održivu Europu”, zahtjevima prema budućim europarlamentarcima koje je zajednički donio Zeleni forum, mreža udruga za zaštitu okoliša Hrvatske.

Koja su ključna okolišna pitanja kojima EU treba dati prioritet u sljedećem sazivu parlamenta, ali i ubuduće? Promišljajmo zajedno kakvu Europu želimo jer ćemo, naposljetku, u njoj i živjeti.

Diskusiju će voditi Enes Ćerimagić iz Programa prava okoliša Zelene akcije.

Ovaj događaj organizira se u sklopu projekta „Future of Europe“ koji Zelena akcija provodi u partnerstvu s Friends of the Earth Europe.

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Deklaracija za održivu Europu za sve njene građanke i građane

Udruge Zelena akcija i BIOM, u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, organizirali su 17. travnja u Kući Europe tribinu pod nazivom „Važnost europskih izbora za okoliš i društvo“ na kojoj je predstavljena „Deklaracija za održivu Europu za sve njene građane i građanke“.

Tribina: Važnost europskih izbora za okoliš i društvo

Udruga BIOM i Zelena akcija, u suradnji s Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, pozivaju na tribinu „Važnost europskih izbora za okoliš i društvo” koja će se održati 17. travnja od 10:00 do 13:00 u Kući Europe (Augusta Cesarca 4, Zagreb).

Zašto glasati na europskim izborima?

Europski parlament ima važnu ulogu u odlučivanju kako će se Europa postaviti prema izazovima današnjice kako bi se zaštitila naša budućnost. EU ima važnu ulogu u stvaranju i oblikovanju politika zaštite okoliša u svim državama članicama pa tako i u Hrvatskoj, dok hrvatske europarlamentarke i europarlamentarci kroz rad u Europskom parlamentu imaju izravnu mogućnost utjecanja na oblikovanje tih politika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER