Deklaracija za održivu Europu za sve njene građanke i građane

Deklaracija je upućena svim hrvatskim kandidatkinjama i kandidatima na predstojećim EU izborima

Udruge Zelena akcija i BIOM, u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, organizirali su 17. travnja u Kući Europe tribinu pod nazivom „Važnost europskih izbora za okoliš i društvo“ na kojoj je predstavljena „Deklaracija za održivu Europu za sve njene građane i građanke“.

U panel raspravi, u kojoj su uz moderatoricu Maju Sever sudjelovali Irma Popović Dujmović (WWF Adria), Miljenka Kuhar (DOOR), Željka Rajković (Udruga BIOM) i Marko Košak (Zelena akcija), razgovaralo se o upravljanju vodama, energetici, zaštiti prirode i gospodarenju otpadom iz aspekta EU zakonodavstva i politika, kao i njihove provedbe na nacionalnoj razini.

Opći je zaključak kako je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju dobila puno jasnije i bolje zakonodavstvo, no u njegovoj stvarnoj provedbi postoji još mnogo prostora za poboljšanja. Također, istaknuto je kako hrvatski zastupnici u dosadašnjem sazivu Europskog parlamenta, uz par iznimki, nisu pokazali osobito zanimanje za okolišne teme, posebice za zaštitu okoliša i akcije protiv klimatskih promjena. Na tribini su prisustvovale i pojedine kandidatkinje i kandidati na predstojećim izborima za Europski parlament, koji su se uključili u raspravu te im je prezentirana Deklaracija.

U panel raspravi su sudjelovali Irma Popović Dujmović (WWF Adria), Miljenka Kuhar (DOOR), Željka Rajković (Udruga BIOM) i Marko Košak (Zelena akcija), a raspravu je moderirala Maja Sever / Foto: Zelena akcija

Deklaracija za održivu Europu, koju potpisuje okolišna mreža Zeleni forum, sadrži i okolišnu i društvenu komponentu te odgovara na pitanje „Kakvu Europu želimo?“. U Deklaraciji je naglašeno kako budući saziv Europskog parlamenta, Europske komisije, kao i vlade država članica, trebaju prioretizirati ova ključna pitanja: ambicioznu klimatsku akciju, učinkovito upravljanje prirodnim resursima, održive i zdrave prehrambene sustave, sudjelovanje civilnog društva, ravnopravnost i ljudska prava, snažnu socijalnu Europu te humani odgovor na migracije.

Zelena akcija je u sklopu Deklaracije postavila zahtjeve prema budućim hrvatskim zastupnicama i zastupnicima u Europskom parlamentu od kojih očekuje da će:

  1. Zalagati se da članice EU, pa tako i Republika Hrvatska, ubrzaju razvoj te naprave hitan zaokret u pravednu i održivu tranziciju prema 100 % obnovljivoj opskrbi energijom. Obnovljivi izvori energije, poput sunca i vjetra, su čist i sve jeftiniji izvor energije te pomažu u borbi protiv energetskog siromaštva. Izuzetno je bitno da tranzicija u 100 % obnovljivu energetiku podržava i podupire sudjelovanje i vlasništvo lokalne zajednice, odnosno građana i građanki, što ima višestruke pozitivne posljedice na zdravlje, okoliš i razvoj lokalne ekonomije.
  2. Zalagati se za prestanak davanja javnih subvencija fosilnoj industriji, odnosno ulaganje novca poreznih obveznika_ca u štetne projekte na fosilna goriva (nafta, plin i ugljen).
  3. Zalagati se i zagovarati zaustavljanje izgradnje okolišno, klimatski i ekonomski štetnih projekata, poput LNG terminala na otoku Krku, kao i svih daljnjih planova za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, u skladu s Pariškim sporazumom i najnovijim znanstvenim nalazima Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC).
  4. Ukazivati na važnost hitne implementacije nedavno izglasane Europske direktive o jednokratnoj plastici u nacionalno zakonodavstvo članica EU-a i provedbu mjera za smanjenje uporabe jednokratne plastike.
  5. Zagovarati i podržavati uspostavu održivih lokalnih sustava recikliranja i kompostiranja (po uzroru na Prelog i Krk) kroz usmjeravanje dostupnih EU sredstava iz Operativnog programa Konkuretnost i kohezija na razinu jednica lokalne samouprave za izgradnju re-use centara, sortirnica, kompostana te postrojenja za reciklažu i inertiziranje ostatnog otpada prije odlaganja. Jedino se na taj način mogu ispuniti visoki ciljevi odvojenog prikupljanja i recikliranja zadani EU direktivom o otpadu.
  6. U skladu s paketom cirkularne ekonomije donesenim na razini EU-a i preporukama Europske komisije Republici Hrvatskoj, zalagati se za odustanak od loših i štetnih rješenja u gospodarenju otpadom, poput planirane izgradnje regionalnih centara diljem RH poput već izgrađene Marinšćine i Kaštijuna koji su donijeli okolišne, zdravstvene i financijske štete.
  7. Zagovarati dekarbonizaciju prometa do 2050. godine. S obzirom da emisije iz prometa i dalje rastu, hitno je potrebno preokrenuti trend, što znači da je nužno (među ostalim i adekvatnom ekonomskom politikom) što prije znatno ubrzati elektrifikaciju prometa kao i daljnji razvoj tehnologija za dekarbonizaciju zračnog i vodnog prometa.
  8. Poticati obnovu željezničke infrastrukture i razvoj željezničkog prometa koji imaju veliku važnost u smanjenju utjecaja prometa na okoliš. Europska regulativa kontinuirano potiče liberalizaciju i deregulaciju željezničkih usluga. Kao rezultat, od nekoć jedinstvene i snažne tvrtke s kvalitetnom uslugom u Hrvatskoj sada imamo odvojene sustave koji ne dijele resurse i često međusobno ne surađuju. U kombinaciji s drastičnim i dugotrajnim izostankom ulaganja u infrastrukturu, željeznički promet u Hrvatskoj je na porazno lošoj razini. S druge strane, Njemačka, koja je bez obzira na europska pravila zadržala protekcionističku politiku nad svojim željeznicama, ima znatno kvalitetniji željeznički promet. U Europskom se parlamentu potrebno usprotiviti planovima koji vode u daljnju liberalizaciju ili čak privatizaciju željezničkih usluga.

Zelena akcija će do održavanja EU izbora organizirati još niz aktivnosti na kojima će promovirati navedenu Deklaraciju.

Građanke i građani Hrvatske se itekako trebaju zanimati tko će ih zastupati u Europskom parlamentu u kojem se donose odluke o važnim propisima koji imaju ogroman utjecaj na naše živote. U svjetlu trenutnih događanja u Europi i svijetu, sada je puno važnije nego prije da se izjasnimo tko će biti nove zastupnice i zastupnici u Parlamentu koji će odlučivati o ključnim EU politikama vezanima uz okoliš i društvo.

Podsjetimo, izbori za Europski parlament u Hrvatskoj će se održati u nedjelju, dana 26. svibnja 2019. Znamo da vam je stalo do prirode i budućnosti Zemlje te da želite glasati za predstavnike kojima su zelene politike važne kao i vama. Izlaskom na izbore građanke i građani EU-a sudjeluju u kreiranju politika koje oblikuju njihovu svakodnevicu. Stoga se pobrinite da se čuje i vaš glas!

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Zagrebu održana tribina o suradničkim vijećima u zaštićenim područjima

Važnost uključivanja lokalnih zajednica i drugih zainteresiranih dionika (poljoprivreda, šumarstvo, vodno gospodarstvo, turizam…) za održivo i transparentno upravljanje zaštićenim područjima međunarodno je priznata, a svijest o tome posljednjih 20-ak godina sve više raste i u Hrvatskoj.

Tribina: Važnost europskih izbora za okoliš i društvo

Udruga BIOM i Zelena akcija, u suradnji s Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, pozivaju na tribinu „Važnost europskih izbora za okoliš i društvo” koja će se održati 17. travnja od 10:00 do 13:00 u Kući Europe (Augusta Cesarca 4, Zagreb).

EU i okoliš - čemu glasanje na izborima?

Zelena akcija vas poziva na diskusiju „EU i okoliš - čemu glasanje na izborima” koja će se održati u četvrtak, dana 23. svibnja od 18:30 sati u Zelenoj akciji (Frankopanska 1, Zagreb).

Predavanje: Zelene teme i EU izbori

Kako se bliže izbori za Europski parlament, koji će se u Hrvatskoj održati 26. svibnja 2019., Udruga BIOM organizira predavanje pod nazivom „Zelene teme i EU izbori“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER