Deklaracija za održivu Europu za sve njene građanke i građane

Deklaracija je upućena svim hrvatskim kandidatkinjama i kandidatima na predstojećim EU izborima

Udruge Zelena akcija i BIOM, u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, organizirali su 17. travnja u Kući Europe tribinu pod nazivom „Važnost europskih izbora za okoliš i društvo“ na kojoj je predstavljena „Deklaracija za održivu Europu za sve njene građane i građanke“.

U panel raspravi, u kojoj su uz moderatoricu Maju Sever sudjelovali Irma Popović Dujmović (WWF Adria), Miljenka Kuhar (DOOR), Željka Rajković (Udruga BIOM) i Marko Košak (Zelena akcija), razgovaralo se o upravljanju vodama, energetici, zaštiti prirode i gospodarenju otpadom iz aspekta EU zakonodavstva i politika, kao i njihove provedbe na nacionalnoj razini.

Opći je zaključak kako je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju dobila puno jasnije i bolje zakonodavstvo, no u njegovoj stvarnoj provedbi postoji još mnogo prostora za poboljšanja. Također, istaknuto je kako hrvatski zastupnici u dosadašnjem sazivu Europskog parlamenta, uz par iznimki, nisu pokazali osobito zanimanje za okolišne teme, posebice za zaštitu okoliša i akcije protiv klimatskih promjena. Na tribini su prisustvovale i pojedine kandidatkinje i kandidati na predstojećim izborima za Europski parlament, koji su se uključili u raspravu te im je prezentirana Deklaracija.

U panel raspravi su sudjelovali Irma Popović Dujmović (WWF Adria), Miljenka Kuhar (DOOR), Željka Rajković (Udruga BIOM) i Marko Košak (Zelena akcija), a raspravu je moderirala Maja Sever / Foto: Zelena akcija

Deklaracija za održivu Europu, koju potpisuje okolišna mreža Zeleni forum, sadrži i okolišnu i društvenu komponentu te odgovara na pitanje „Kakvu Europu želimo?“. U Deklaraciji je naglašeno kako budući saziv Europskog parlamenta, Europske komisije, kao i vlade država članica, trebaju prioretizirati ova ključna pitanja: ambicioznu klimatsku akciju, učinkovito upravljanje prirodnim resursima, održive i zdrave prehrambene sustave, sudjelovanje civilnog društva, ravnopravnost i ljudska prava, snažnu socijalnu Europu te humani odgovor na migracije.

Zelena akcija je u sklopu Deklaracije postavila zahtjeve prema budućim hrvatskim zastupnicama i zastupnicima u Europskom parlamentu od kojih očekuje da će:

  1. Zalagati se da članice EU, pa tako i Republika Hrvatska, ubrzaju razvoj te naprave hitan zaokret u pravednu i održivu tranziciju prema 100 % obnovljivoj opskrbi energijom. Obnovljivi izvori energije, poput sunca i vjetra, su čist i sve jeftiniji izvor energije te pomažu u borbi protiv energetskog siromaštva. Izuzetno je bitno da tranzicija u 100 % obnovljivu energetiku podržava i podupire sudjelovanje i vlasništvo lokalne zajednice, odnosno građana i građanki, što ima višestruke pozitivne posljedice na zdravlje, okoliš i razvoj lokalne ekonomije.
  2. Zalagati se za prestanak davanja javnih subvencija fosilnoj industriji, odnosno ulaganje novca poreznih obveznika_ca u štetne projekte na fosilna goriva (nafta, plin i ugljen).
  3. Zalagati se i zagovarati zaustavljanje izgradnje okolišno, klimatski i ekonomski štetnih projekata, poput LNG terminala na otoku Krku, kao i svih daljnjih planova za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, u skladu s Pariškim sporazumom i najnovijim znanstvenim nalazima Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC).
  4. Ukazivati na važnost hitne implementacije nedavno izglasane Europske direktive o jednokratnoj plastici u nacionalno zakonodavstvo članica EU-a i provedbu mjera za smanjenje uporabe jednokratne plastike.
  5. Zagovarati i podržavati uspostavu održivih lokalnih sustava recikliranja i kompostiranja (po uzroru na Prelog i Krk) kroz usmjeravanje dostupnih EU sredstava iz Operativnog programa Konkuretnost i kohezija na razinu jednica lokalne samouprave za izgradnju re-use centara, sortirnica, kompostana te postrojenja za reciklažu i inertiziranje ostatnog otpada prije odlaganja. Jedino se na taj način mogu ispuniti visoki ciljevi odvojenog prikupljanja i recikliranja zadani EU direktivom o otpadu.
  6. U skladu s paketom cirkularne ekonomije donesenim na razini EU-a i preporukama Europske komisije Republici Hrvatskoj, zalagati se za odustanak od loših i štetnih rješenja u gospodarenju otpadom, poput planirane izgradnje regionalnih centara diljem RH poput već izgrađene Marinšćine i Kaštijuna koji su donijeli okolišne, zdravstvene i financijske štete.
  7. Zagovarati dekarbonizaciju prometa do 2050. godine. S obzirom da emisije iz prometa i dalje rastu, hitno je potrebno preokrenuti trend, što znači da je nužno (među ostalim i adekvatnom ekonomskom politikom) što prije znatno ubrzati elektrifikaciju prometa kao i daljnji razvoj tehnologija za dekarbonizaciju zračnog i vodnog prometa.
  8. Poticati obnovu željezničke infrastrukture i razvoj željezničkog prometa koji imaju veliku važnost u smanjenju utjecaja prometa na okoliš. Europska regulativa kontinuirano potiče liberalizaciju i deregulaciju željezničkih usluga. Kao rezultat, od nekoć jedinstvene i snažne tvrtke s kvalitetnom uslugom u Hrvatskoj sada imamo odvojene sustave koji ne dijele resurse i često međusobno ne surađuju. U kombinaciji s drastičnim i dugotrajnim izostankom ulaganja u infrastrukturu, željeznički promet u Hrvatskoj je na porazno lošoj razini. S druge strane, Njemačka, koja je bez obzira na europska pravila zadržala protekcionističku politiku nad svojim željeznicama, ima znatno kvalitetniji željeznički promet. U Europskom se parlamentu potrebno usprotiviti planovima koji vode u daljnju liberalizaciju ili čak privatizaciju željezničkih usluga.

Zelena akcija će do održavanja EU izbora organizirati još niz aktivnosti na kojima će promovirati navedenu Deklaraciju.

Građanke i građani Hrvatske se itekako trebaju zanimati tko će ih zastupati u Europskom parlamentu u kojem se donose odluke o važnim propisima koji imaju ogroman utjecaj na naše živote. U svjetlu trenutnih događanja u Europi i svijetu, sada je puno važnije nego prije da se izjasnimo tko će biti nove zastupnice i zastupnici u Parlamentu koji će odlučivati o ključnim EU politikama vezanima uz okoliš i društvo.

Podsjetimo, izbori za Europski parlament u Hrvatskoj će se održati u nedjelju, dana 26. svibnja 2019. Znamo da vam je stalo do prirode i budućnosti Zemlje te da želite glasati za predstavnike kojima su zelene politike važne kao i vama. Izlaskom na izbore građanke i građani EU-a sudjeluju u kreiranju politika koje oblikuju njihovu svakodnevicu. Stoga se pobrinite da se čuje i vaš glas!

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Tribina: Važnost europskih izbora za okoliš i društvo

Udruga BIOM i Zelena akcija, u suradnji s Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, pozivaju na tribinu „Važnost europskih izbora za okoliš i društvo” koja će se održati 17. travnja od 10:00 do 13:00 u Kući Europe (Augusta Cesarca 4, Zagreb).

EU i okoliš - čemu glasanje na izborima?

Zelena akcija vas poziva na diskusiju „EU i okoliš - čemu glasanje na izborima” koja će se održati u četvrtak, dana 23. svibnja od 18:30 sati u Zelenoj akciji (Frankopanska 1, Zagreb).

Predavanje: Zelene teme i EU izbori

Kako se bliže izbori za Europski parlament, koji će se u Hrvatskoj održati 26. svibnja 2019., Udruga BIOM organizira predavanje pod nazivom „Zelene teme i EU izbori“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER