EU IZBORI: Što je Europski parlament ostvario u pet godina?

Znate li kojim je sve aktima Europski parlament promijenio našu svakodnevnicu u razdoblju 2014. – 2019.?

Od mjera za borbu protiv klimatskih promjena - zabrane jednokratne plastike kao što su plastične slamke i štapići za uši od 2021. preko reformi autorskih prava i zabrane neopravdanog geografskog blokiranja te diskriminacije u prekograničnim transakcijama unutar EU-a pa sve do ukidanja naknade za roaming u cijeloj Europskoj uniji. U posljednjih pet godina Europska unija usvojila je na stotine zakonskih akata kojima je promijenila našu svakodnevicu.

U nastavku navodimo najveća postignuća tijekom ovog parlamentarnog saziva.

Jeftiniji telefonski pozivi

Od 15. svibnja 2019. telefonski pozivi unutar EU-a stoje najviše 19 centi po minuti, odnosno 6 centi po SMS poruci. EU je već ranije ukinula i naplatu roaminga od lipnja 2017.

Veći izbor kod online kupovine

Građani od prosinca 2018. imaju jednostavniji prekogranični pristup proizvodima, rezervacijama smještaja ili vozila te, primjerice, ulaznicama za festivale, prema novim pravilima o ukidanju neopravdanog blokiranja pristupa na temelju lokacije (tzv. geo-blocking).

Manje plastike u morima i rijekama

Od kada je Parlament uveo pravila za smanjenje upotrebe lakih plastičnih vrećica 2015. 72 posto građana kaže da su smanjili njihovo korištenje. Novi važan korak je napravljen ovog ožujka kada je Parlament zabranio plastiku za jednokratno korištenje, što uključuje plastični pribor i slamke.

Veća zaštita na internetu

Novi zakon o zaštiti podataka u potpunosti se primjenjuje u cijeloj Europi od svibnja 2018. Tzv. GDPR štiti privatnost građana na internetu te pojednostavljuje pravila za tvrtke. Parlament je također izmijenio pravila o zaštiti autorskih prava kako bi ona bolje zaštitila autore sadržaja na internetu.

Veća prava radnika

U travnju 2019. zastupnici su usvojili nove mjere za bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života prema kojima novi očevi imaju najmanje 10 dana plaćenog dopusta. Parlament je također odlučio o novim minimalnim pravima za fleksibilne radnike koji rade preko nestandardnih ugovora i u netradicionalnim zanimanjima.

Zdrav planet za buduće generacije

Povijesnim glasovanjem 2016. Parlament je odobrio Pariški sporazum, prvi univerzalni i pravno obvezujući globalni klimatski sporazum. Osim toga zastupnici su odobrili mjere za smanjenje emisija te jačanje korištenja obnovljivih izvora energije.

Prilike za mlade

Kako bi više mladih Europljana imalo koristi od programa za obrazovanje i stjecanje radnog iskustva zastupnici su trostruko pojačali financiranje Erasmus+ programa za razdoblje 2021. - 2027.

Poticanje gospodarskog rasta

Parlament je u prosincu 2018 dao zeleno svjetlo trgovinskom sporazumu između EU-a i Japana - što je najveći bilateralni trgovinski sporazum kojeg je ikada dogovorila Europska unija. Od ostalih sporazuma, podržali su i onaj s Kanadom i Singapurom.

Sigurnija Europa

U borbi protiv terorizma i drugih teških zločina, Parlament je 2016. podržao pravila prema kojima zrakoplovne tvrtke moraju sigurnosnim službama na zahtjev omogućiti na uvid podatke o putnicima. Naredne godine zastupnici su odobrili i pravila kojima se udara protiv tzv. stranih boraca i neovisnih terorista te financiranja terorističkih aktivnosti.

Niži računi za potrošnju energije

Kućanski aparati ubuduće će se označavati oznakama A do G, a novo označavanje kupcima bi trebalo olakšati odabir uređaja koji bi im mogao donijeti uštede, Parlament je odlučio 2017. godine.

Građanke i građani Hrvatske se itekako trebaju zanimati tko će ih zastupati u Europskom parlamentu u kojem se donose odluke o važnim propisima koji imaju golem utjecaj na naše živote. U svjetlu trenutnih događanja u Europi i svijetu, sada je puno važnije nego prije da se izjasnimo tko će biti nove zastupnice i zastupnici u Parlamentu koji će odlučivati o ključnim EU politikama, a posebice o onima vezanima uz okoliš i društvo.

Podsjetimo, izbori za Europski parlament u Hrvatskoj se održavaju u nedjelju, dana 26. svibnja 2019. Znamo da vam je stalo do prirode i budućnosti Zemlje te da želite glasati za predstavnike kojima su zelene politike važne kao i vama. Izlaskom na izbore građanke i građani EU-a sudjeluju u kreiranju politika koje oblikuju njihovu svakodnevicu. Stoga se pobrinite da se čuje i vaš glas!

Europski parlament / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Europski izbori 2019.

VEZANE VIJESTI

Izložba „Art Ecology - Art for the Oceans“

Otkrijte izložbu fotografija organizacije Ocean Alliance i skulptura umjetnika Stephana Lupina posvećenu očuvanju i čišćenju oceana kojom se ljude želi potaknuti na odgovornije ponašanje prema prirodi, a posebno prema našim vodama.

Zašto glasati na europskim izborima?

Europski parlament ima važnu ulogu u odlučivanju kako će se Europa postaviti prema izazovima današnjice kako bi se zaštitila naša budućnost. EU ima važnu ulogu u stvaranju i oblikovanju politika zaštite okoliša u svim državama članicama pa tako i u Hrvatskoj, dok hrvatske europarlamentarke i europarlamentarci kroz rad u Europskom parlamentu imaju izravnu mogućnost utjecanja na oblikovanje tih politika.

Zaštitita prava potrošača u digitalnom svijetu

Europski parlament želi zaštititi prava potrošača u digitalnom svijetu: ukidanje naknada za roaming i inicijativa WIFI4EU primjeri su najnovijih uspjeha. No, pred nama su i dalje izazovi poput skupih međugradskih poziva, elektroničke privatnosti i prenosivosti internetskog sadržaja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER