Zaslugom konzervativaca EU fondovi će financirati štetne projekte

Izmjene Uredbe o Europskom fondu za regionalni razvoj i Kohezijskom fondu

Regije EU-a zaslužuju sredstva za zelene projekte i čišću budućnost, a ne za projekte koji štete okolišu i podržavaju fosilna goriva.

Zastupnici Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta glasovali su u četvrtak, 14. veljače, o prijedlogu i izmjenama Uredbe o Europskom fondu za regionalni razvoj i Kohezijskom fondu. Najkontroverzniji dio nacrta izmjena i dopuna koje je predložio Odbor odnosi se na dozvolu trošenja sredstava iz EU fondova na fosilna goriva. Prema prvotnom prijedlogu Komisije, novac se ne bi mogao koristiti za „ulaganja u proizvodnju, preradu, distribuciju, skladištenje ili izgaranje fosilnih goriva, s izuzetkom ulaganja koja se odnose na čista vozila.“ Međutim, prema usvojenim kompromisnim amandmanima Odbor ovu predloženu zabranu pokušava zaobići.

 „Europski fond za regionalni razvoj i Kohezijski fond osmišljeni su za potporu europskim regijama i građanima te imaju izravan utjecaj na živote ljudi, posebno onih koji žive u manje razvijenim regijama, kroz nove infrastrukturne projekte i mogućnosti zapošljavanja. Nažalost, današnje glasovanje na Odboru pod utjecajem konzervativnih zastupnika te uz potporu socijalista, dozvolilo je korištenje novca za ulaganja u fosilna goriva, odlagališta za otpad, cestovne i zračne infrastrukturne projekte, s ogromnim posljedicama za okoliš i zdravlje ljudi.

Sredstva iz navedenih EU fondova ne smiju se koristiti za daljnje zagađivanje zraka i uništavanje našeg okoliša. Suprotno tome, ova sredstva moraju odigrati ključnu ulogu u prelasku na kružno gospodarstvo i čistu energiju bez štetnih emisija koja će biti dostupna svim građanima, uz očuvanje okoliša i biološke raznolikosti. Regije EU-a zaslužuju sredstva za zelene projekte i čišću budućnost, a ne za projekte koji štete okolišu i podržavaju fosilna goriva. Fondovi za regionalni razvoj imaju ključnu ulogu u postizanju ciljeva Pariškog sporazuma, i zato moramo ovu sramotnu odluku Odbora promijeniti na konačnom glasovanju u ožujku na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Za fosilna goriva nema mjesta u proračunu EU-a. Recimo da održivom ulaganju!“ – komentirao je spomenutu Uredbu Davor Škrlec, izvjestitelj u sjeni Zelenih/ESS-a.

  • Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER