Opomena pred tužbu ministru Ćoriću zbog TE Plomin 1

Zelena akcija, Greenpeace i Zelena Istra prijete tužbom Ćoriću zbog TE Plomin 1

Udruge Zelena akcija, Greenpeace i Zelena Istra u srijedu su upozorile kako Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pogoduje Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) u namjeri produljenja rada stare termoelektrane (TE) na ugljen Plomin 1 te najavljuju da će tužiti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ako Plomin 1 dobije okolišnu dozvolu.

U današnjem zajedničkom priopćenju Zelena akcije, Greenpeacea i Zelene Istre stoji kako je Ministarstvo na svojoj internetskoj stranici objavilo Nacrt rješenja o okolišnoj dozvoli za TE Plomin 1, s rokom za slanje komentara do 14. veljače 2019. godine. Nakon što analizira pristigle komentare, Ministarstvo će odlučiti o izdavanju navedene dozvole. Imajući u vidu podršku koju je ministar Ćorić dosad davao projektima prljave energije, udruge traže da konačno prekine s tom praksom i uskrati okolišnu dozvolu za Plomin 1.

Procjena utjecaja na okoliš zapravo je provedena za Plomin C

Naime, za ovaj projekt uopće nije proveden postupak procjene utjecaja na okoliš te stoga nije jasno kakav je taj utjecaj i je li on prihvatljiv ili nije. TE Plomin 1 izgrađena je prije čak 50 godina, a prije dvije godine je zatvorena nakon velikog požara. Čak i da nije došlo do ove nesreće, morala je biti zatvorena 31.12.2017. zbog previsokih emisija koje su neusklađene s Direktivom o industrijskim emisijama. Sada HEP želi produljiti rad Plomina 1 za čak 15 – 20 godina, dok zajedno s Ministarstvom okoliša ignorira propise.

Bizarno je da je prošle godine izrađivač Stručne podloge zahtjeva za izmjenu uvjeta okolišne dozvole za postojeće postrojenje TE Plomin 1, kojeg je odabrao HEP, u ovom dokumentu eksplicitno naveo kako je procjena utjecaja na okoliš za Plomin 1 provedena. Nevjerojatno je da su navedene i službene oznake nikad provedenog postupka (klasa, urudžbeni broj te datum). To je, kako se ističe u priopćenju, gruba manipulacija s obzirom da je pod tim oznakama u stvarnosti bio proveden postupak za sasvim drugi projekt – Plomin C.

Udruge su prošle godine bile reagirale na ovu obmanu zbog čega sada Ministarstvo u Nacrtu rješenja više ne tvrdi da je postupak procjene utjecaja na okoliš proveden.

Međutim, Ministarstvo tvrdi da taj postupak zapravo i nije potreban uz nevjerojatnu argumentaciju da će predviđeni zahvat unaprijediti postojeću situaciju jer će smanjiti emisije iz Plomina 1 i njegov utjecaj na okoliš. Ovo je još jedna loša obmana Ćorićeva ministarstva jer Plomin 1 u operativnom smislu više ne postoji, tj. nema nikakve emisije u okoliš pošto nije u funkciji. Zbog toga je očito da ponovno pokretanje rada direktno donosi nove štetne emisije i negativan utjecaj na okoliš.

Europa napušta ugljen, a Hrvatska bi mogla povećati ovisnost o uvoznoj energiji

Zagađenje iz TE na ugljen uzrokuje više slučajeva prijevremenih smrti svake godine te bolesti dišnog i krvožilnog sustava. Jednako je poguban utjecaj ovakvih postrojenja na klimatske promjene, čije učinke nažalost sve češće možemo vidjeti i u Hrvatskoj. Ako želimo izbjeći katastrofalne posljedice klimatskih promjena, moramo započeti ozbiljnu niskougljičnu tranziciju proizvodnje energije i prihvatiti činjenicu da fosilna goriva poput ugljena nemaju budućnost. S obzirom da u Hrvatskoj nema ugljena, ovim potezom bismo povećali ovisnost o uvoznoj energiji.

Udruge podsjećaju kako je niz zemalja Europske unije već objavio postupno ukidanje ugljena kao energenta tijekom narednih godina, i to Austrija, Danska, Finska, Francuska, Irska, Italija, Nizozemska, Portugal i Švedska, dok je Belgija već potpuno izbacila ugljen. Umjesto da se svrsta uz bok ovim zemljama, Hrvatska bi predmetnim Rješenjem zacementirala ovisnost o uvoznom ugljenu - klimatski i okolišno najštetnijem energentu - kroz sljedeća dva desetljeća.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Promatranje živog svijeta oko nas: 22. veljače u Maksimiru

Zaštita bioraznolikosti u velikim gradovima od velikog je značaja za poboljšanje kvalitete života gradskog stanovništva. Urbana bioraznolikost ključna je za povezivanje ljudi i prirode te ujedno predstavlja uspješan obrazovni alat kojim ljudima možemo približiti divlju prirodu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER