Zelena akcija i Zelena Istra podigle tužbu protiv Ćorićeva ministarstva zbog Plomina 1

Udruge su podizanje tužbe najavile u veljači ove godine

Zelena akcija i Zelena Istra izvijestile su danas kako su 8. travnja podigle tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike zbog izdavanja okolišne dozvole za termoelektranu (TE) na ugljen Plomin 1.

Kako se navodi u zajedničkom priopćenju Zelene akcije i Zelene Istre, HEP želi produžiti rad ove 50 godina stare TE za dodatnih 15 do 20 godina, a Ćorićevo ministarstvo mu grubim izigravanjem procedure to nastoji i omogućiti. Plomin 1 je imao dozvolu za rad do kraja 2017. godine, ali je zatvoren sedam mjeseci ranije nakon velikog požara koji je uništio dio postrojenja.

Upozorava se na činjenicu kako za TE Plomin 1 nikada nije proveden postupak procjene utjecaja na okoliš te se zbog toga postavlja pitanje kakav je taj utjecaj te je li prihvatljiv ili nije, što je glavni razlog za podizanje tužbe Zelene akcije i Zelene Istre.

U priopćenju se navodi kako je cijeli proces udovoljavanja HEP-ovoj želji za produljenje rada Plomina 1 od početka kontaminiran manipulacijama Ministarstva. Naime, prije godinu dana su pustili u javnu raspravu tzv. Stručnu podlogu zahtjeva za izmjenu uvjeta okolišne dozvole za postojeće postrojenje TE Plomin 1, gdje je ključan podatak bio netočan. U tom dokumentu se tvrdilo da je provedena procjena utjecaja na okoliš za TE Plomin 1, a čak su bile navedene i službene oznake tog nikad provedenog postupka, poput klase i urudžbenog broja. Međutim, ove oznake u stvarnosti su se odnosile na TE Plomin C, tj. na sasvim drugi projekt, dok za Plomin 1, naravno, procjena utjecaja na okoliš nikada nije napravljena.

Nakon što su udruge tijekom javne rasprave reagirale na ovu lažnu informaciju, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je promijenilo argumentaciju, pa prema tvrdnjama Zelene akcije i Zelene Istre sada pokušava tvrditi da procjena utjecaja na okoliš uopće nije potrebna, uz nevjerojatnu tvrdnju da će planirani zahvat imati pozitivan utjecaj na okoliš. Ova bizarna teza opravdava se tvrdnjom da će TE Plomin 1 biti modernizirana, dok se pritom izbjegava navesti činjenicu da iz Plomina 1 više nema emisija jer termoelektrana više ne radi i nakon 50 godina  nema dozvolu za rad. Svako ponovno pokretanje rada, pa čak i u slučaju modernizacije, tvrde u Zelenoj akciji i Zelenoj Istri, predstavlja dodatan utjecaj na okoliš te nužno zahtijeva izradu procjene.

Zagađenje iz TE na ugljen uzrokuje više slučajeva prijevremenih smrti svake godine te bolesti dišnog i krvožilnog sustava. Jednako je poguban utjecaj ovakvih postrojenja na klimatske promjene čije učinke nažalost sve češće možemo vidjeti i u Hrvatskoj. Ako želimo izbjeći katastrofalne posljedice klimatskih promjena, nužno je osigurati niskougljični razvoj u kojem, logično, nema mjesta za dugoročne planove korištenja fosilnih goriva.

Niz zemalja Europske unije već je objavilo postupno ukidanje ugljena kao energenta tijekom narednih godina: Austrija, Danska, Finska, Francuska, Irska, Italija, Nizozemska, Portugal i Švedska, dok je Belgija već potpuno izbacila ugljen. Umjesto da se svrsta uz bok tim zemljama, Hrvatska ovom okolišnom dozvolom nastoji zacementirati ovisnost o uvoznom ugljenu - klimatski i okolišno najštetnijem energentu - kroz sljedeća dva desetljeća.

Zelena akcija i Zelena Istra ističu kako se ministar Ćorić kontinuirano trudi pokazati da sve ovo ne razumije, kao što i inače ne razumije različite aspekte zaštite okoliša – resora kojem je na čelu. S obzirom na dosadašnje postupke, udruge smatraju kako bi najbolje zaštitio okoliš tako da podnese ostavku na ovu funkciju.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Treći prosvjed protiv Bandića: Dosta je!

Veliki prosvjed protiv Bandićeve otimačine, pod nazivom „Dosta je!“, održat će se u subotu 1. veljače, s početkom u 16:00 sati na Trgu bana Jelačića. Organizatori su inicijativa „Zagreb te zove“ te udruge Siget, Zelena akcija i Pravo na grad.

Opomena pred tužbu ministru Ćoriću zbog TE Plomin 1

Udruge Zelena akcija, Greenpeace i Zelena Istra u srijedu su upozorile kako Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pogoduje Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) u namjeri produljenja rada stare termoelektrane (TE) na ugljen Plomin 1 te najavljuju da će tužiti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ako Plomin 1 dobije okolišnu dozvolu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER