Potpisan sporazum o suradnji turističkih klastera UNASANA i Lika Destination

Kod razvijanja održivog turizma u zaštićenim područjima potrebno je brinuti o kvaliteti usluga koje se temelje na lokalnim, autentičnim iskustvima i znanjima, a koje čuvaju kulturno nasljeđe, tradicijski način života i tradicionalno korištenje prostora. Jedan je to od zaključaka iznesenih na današnjoj panel raspravi na temu „Potencijali i rizici turizma u zaštićenim područjima“, koja je održana u Bihaću, Bosna i Hercegovina, u organizaciji Turističkog klastera UNASANA.

Na skupu su sudjelovali predstavnici nadležnih ministarstava, upravljači zaštićenih područja i predstavnici svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz BiH i Hrvatske. Tijekom panela prezentirani su uspješni primjeri razvoja turizma u zaštićenim područjima iz regije, a susret je završio potpisivanjem sporazuma o suradnji između susjednih turističkih klastera – TK UNASANA i Lika Destination.

„Nakon što je Turistički klaster UNASANA uspješno formalizirao suradnju s klasterom Hercegovina, potpisivanje sporazuma sa susjednim klasterom iz Like velik je korak za razvoj održivog turizma u ovoj regiji“, ističe Zrinka Delić, voditeljica WWF-ovog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude – Terenski projekt Una“.

„Razvoj turizma u zaštićenim područjima je privilegija i izazov, ali i velika odgovornost jer je ponudu i posjete turista potrebno organizirati na način da ne ugrožavaju prirodne vrijednosti. Klasterizacija u turizmu je trend koji je odavno zahvatio Europu i pokazao se kao uspješan model jačanja turizma u lokalnim zajednicama te kao model povećanja konkurentnosti na tržištu. Današnji panel, u kojem smo saznali brojna iskustva iz susjednog klastera Lika Destination, odličan je vjetar u leđa klasteru UNASANA“, objašnjava Zrinka Delić.

Destinacije UNASANA i Lika tvore u Europi jedinstven prsten od čak pet nacionalnih parkova iznimno bogatih vodenim resursima, što je dodatan razlog za očuvanje prirode, ali i promociju turističke destinacije. Nacionalni parkovi Plitvička jezera i Una već imaju potpisan ugovor o suradnji na zaštiti prirodnih vrijednosti, što dodatno nadograđuje nova suradnja dvaju klastera.

„S obzirom da Klaster Lika Destination već provodi projekt brendiranja destinacije kao destinacije zaštićenih prirodnih područja i gastro destinacije, ovo iskustvo svakako će dobro doći i kolegama TK UNASANA“, uvjerena je Petra Butković, voditeljica Klastera Lika Destination. „Osim iznimno bogatim prirodnim ljepotama, ove destinacije trebaju biti prepoznate i po lokalnim gastro specijalitetima ali i kulturno povijesnim vrijednostima i drugim specifičnostima. Ova suradnja tek će doći do punog značenja budemo li zajedno koristili dostupna europska i druga financijska sredstva za razvoj i dobrobit ovih dviju susjednih destinacija.“

TK UNASANA osnovan je u okviru provođenja regionalnog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“(PA4NP) koji provodi WWF Adria a finaciran je od strane Švedske razvojne agencije (Sida).

Na panel raspravi su sudjelovali:

 • Tomislav Kovačević, ravnatelj NP Plitvička jezera
 • Snježana Malić-Limari, WWF Adria
 • Tihana Oštrina, ravnateljica Baraćevih špilja
 • Amarildo Mulić, direktor NP Una
 • Osman Delić, direktor Zaštićenih područja Sarajevskog kantona
 • Petra Butković, voditeljica Klastera Lika Destination
 • Antonija Milković, članica Klastera Lika Destination
 • Zoran Radošević, predsjednik Turističkog klastera UNASANA
 • Marija Vukoja, Hajdučke vrleti
 • Armin Amidžić, direktor Turističke zajednice Bihać
 • Chiel Van Der Voort, Ecosystem Enterprises (privatni smještaj u RH)

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER