Klaster Lika Destination objavio 3. Javni poziv za korištenje znaka „Lika Quality“

Prijave do 23. svibnja 2019.

Klaster Lika Destination objavio je novi javni poziv kojim se proizvođači prehrambenih namirnica i suvenira proizvedenih na području destinacije Like pozivaju na priključivanje sustavu.

Zbog brojnih upita o postupcima prijave i dobivanja dozvole za korištenje znaka Lika Quality, Klaster Lika Destination je, u suradnji s LAG-om Lika i LAG-om Frankopan, u ožujku održao predavanja u Rakovici, Udbini, Otočcu, Senju i Gospiću na kojima su prisutni pobliže upoznati sa sustavom Lika Quality.

Podsjetimo, Lika Quality dio je petogodišnjeg projekta integralnog razvoja Like i podvelebitskog primorja pod nazivom INTEGRA LIKA 2020, kojeg provode LAG Lika i Klaster Lika Destination. Znak „Lika Quality“ registriran je pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske kao jamstveni žig, nositelj je LAG Lika, a sustav provodi Klaster Lika Destination.

Pravo korištenja znaka dodjeljuje se proizvodima koji posjeduju natprosječnu kvalitetu i koji su proizvedeni na području destinacije Lika u skladu sa svim zakonskim propisima. Sustav trenutno broji 98 proizvoda u 10 kategorija. Kao i prethodne godine, i ove će godine u NP Plitvička jezera biti uspostavljeno zajedničko prodajno mjesto proizvoda brenda Lika Quality, u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom Lika Coop. Osim toga, proizvodi će biti zastupljeni i u ostalim nacionalnim parkovima u destinaciji. Također, nakon certifikacije proizvoda pristupit će se certifikaciji restorana koji će u svojoj ponudi imati Lika Quality proizvode.

Cilj je povezati lokalne proizvođače s područja destinacije Lika međusobno i s ugostiteljskim objektima i na taj način omogućiti im plasman proizvoda i povećati proizvodnju, odnosno lokalnim proizvođačima proširiti tržište, a turistima omogućiti da kušaju lokalne tradicijske namirnice.  

Sustav Lika Quality vođen je filozofijom održivog razvoja, potiče veći obujam lokalne proizvodnje i potrošnje te na taj način čuva radna mjesta domaćeg stanovništva i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Sustav jamči kvalitetu i lokalnu proizvodnju s uporištem u tradiciji, a lokalni proizvođači uključeni su u turistički razvoj. Na taj način, osim što će se lokalnim proizvođačima stvoriti tržište, destinacija Lika će zasluženo postati nezaobilazna gastro-destinacija.

Prijave na Javni poziv mogu se do 23. svibnja 2019. dostaviti na adresu: Klaster Lika Destination, Budačka 12, 53000 Gospić, „Prijava na Javni poziv - Lika Quality“

Postupak prijave detaljno je opisan na sljedećoj poveznici, a sve dodatne informacije dostupne su putem e-maila lika.destination@gmail.com ili na broj telefona 053 647 042.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Certifikati Lika Quality dodijeljeni novim proizvođačima

Više od 60 ljudi okupilo se u ponedjeljak na svečanosti treće dodjele certifikata Lika Quality u NP Plitvička jezera. Bio je to poseban događaj za mnoge ličke proizvođače iz sustava Lika Quality, a pogotovo za 26 novih i 12 proizvođača kojima je produženo trajanje certifikata.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER