Arheološki park Pompeji svoju budućnost vidi u razvoju vinogradarstva

Pred Arheološkim parkom Pompeji važan je izazov upravljanja prirodnom baštinom koji će se ostvariti kroz javno-privatno partnerstvo

Arheološki park Pompeji (Parco Archeologico di Pompei) objavio je međunarodni natječaj za suupravljanje zemljištem koje je namijenjeno za dodjelu uzgajivačima vinove loze i proizvođačima vina. Natječaj je otvoren do 26. kolovoza ove godine.

Ambiciozan projekt je 19. srpnja najavljen u vinogradu Casa della nave Europa, drevnom domu antičkog proizvođača i trgovca vinom, uljem i drugim poljoprivrednim proizvodima, a predstavio ga je direktor Arheološkog parka Pompeji Gabriel Zuchtriegel.

Vinogradi u području Arheološkog parka Pompeji obnovljeni su još 1980-ih godina, posebno u njegovom istočnom dijelu uz amfiteatar, kao i na lokaciji Villa Regina u Boscorealeu. Trenutno zauzimaju površinu od gotovo dva hektara, a u sklopu projekta planira se dobiti još pet hektara novih vinograda kojima će se upravljati na održiv način uz primjenu prilagođenih antičkih tehnika i metoda uzgoja.

© Parco Archeologico di Pompei

Vinogradi će biti zasađeni u području Pompeja, Stabije, Boscorealea i na lokaciji Polverificio Borbonico di Scafati, a posebna pozornost posvetit će se očuvanju vrijednih krajolika, kao i cijelom procesu počevši od uzgoja, preko upravljanja i proizvodnje do prodaje unutar arheološkog parka. Projekt će predstavljati velik izazov, kao i značajan angažman ljudskih i ekonomskih resursa kako bi se osiguralo primjereno održavanje i izbjegla degradacija okoliša koja može izazvati probleme za očuvanje arheološke baštine. No, upravljanje prirodnom baštinom, u skladu s novim načelima Parka, smatra se temeljnim elementom krajobraznog planiranja i oblikovanja krajobraza, posebno važnim za zaštitu od ubrzane urbanizacije u ovom zaštićenom arheološkom području. U prilog tomu je i ovogodišnje otvaranje rasadnika u vrtu pompejske kuće Casa di Pansa – jednog od najreprezentativnijih primjera rezidencije rimske aristokracije.

Uz postizanje održivog upravljanja prirodnom baštinom, projektom će se nastojati očuvati bioraznolikost te osigurati razvoj ekološke proizvodnje koja ima velik potencijal kao jedan od pokretača budućeg razvoja arheološkog parka.

Osnivanjem vlastite poljoprivredne tvrtke Azienda Agricola Pompei, kroz javno-privatno partnerstvo namjerava se pokrenuti inovativni sustav suupravljanja prirodnom baštinom te regenerativnom poljoprivredom povećati bioraznolikost i plodnost tla što će naposljetku pridonijeti gospodarskom razvoju cijelog područja.

© Parco Archeologico di Pompei

„Uz postizanje energetske samodostatnosti i očuvanje bioraznolikosti, ekološka poljoprivreda može postati pokretač budućeg razvoja Parka i cijelog njegovog područja“, izjavio je direktor Arheološkog parka Pompeji Gabirel Zuchtriegel. „Nadalje, kulturni i ruralni turizam potaknuti inovativnim upravljanjem zelenim površinama mogu generirati ne samo održivo gospodarstvo, otvoreno prema okolnom području, već postati i važan alat zaštite arheološke baštine zahvaljujući postupnom smanjenju turističkog opterećenja ovog osjetljivog područja.“

Podsjetimo, na području arheološkog parka Parco archeologico del Colosseo u Rimu također se od prošle godine provodi projekt „ParcoGreen“ („Zeleni park“). Cilj projekta je poboljšanje iznimnog prirodnog okruženja Parka i veći doprinos održivom gospodarstvu u različitim aspektima, primjerice, razvojem maslinarstvo i pčelarstva. Također, u sklopu projekta GRAB (Grande Raccordo Anulare delle Bici) na prostoru između Koloseuma i hipodroma Circus Maximus (Circo Massimo), odnosno u ulici Via di San Gregorio, uređuje se nova široka pješačka i biciklistička zona „Vječnog grada“.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Travnate površine Arheološkog parka Pompeji odnedavno održava stado ovaca

Arheološki park Pompeji svoju budućnost vidi u razvoju ekološke poljoprivrede, a u tome je svoju važnu ulogu dobilo i stado od 150 ovaca. Zadaća ovih prirodnih „kosilica“ je održavanje zelenih površina u golemom dijelu Parka u kojem se još ne provode arheološka iskopavanja.

Oaza bioraznolikosti u središtu Vječnog Grada

U samom središtu Vječnog Grada, na području Arheološkog parka Kolosej, nalazi se prava oaza bioraznolikosti koja građanima osigurava čistiji zrak i omogućuje uštedu vode, a arheolozi i istraživači zajedno rade na očuvanju okoliša, bioraznolikosti i krajobraza na održiv način.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER