Travnate površine Arheološkog parka Pompeji odnedavno održava stado ovaca

Projekt eko pašnjaka u Pompejima za održivo održavanje travnjaka

Arheološki park Pompeji svoju budućnost vidi u razvoju ekološke poljoprivrede, a u tome je svoju važnu ulogu dobilo i stado od 150 ovaca. Zadaća ovih prirodnih „kosilica“ je održavanje zelenih površina u golemom dijelu Parka u kojem se još ne provode arheološka iskopavanja.

„Ponekad je najveća inovacija povratak našim korijenima i tradiciji. Stoga i Pompeji od sada za održivo upravljanje i održavanje zelenih površina koriste stado ovaca kao najstariju, najučinkovitiju i tradicionalnu tehnologiju.“ – izjavio je ravnatelj Arheološkog parka Pompeji Gabriel Zuchtriegel.

Ravnatelj Arheološkog parka Pompeji Gabriel Zuchtriegel © Silvia Vacca / Parco Archeologico di Pompei

Pilot projekt ekološke ispaše ovaca provodit će se u trajanju od devet mjeseci, a omogućit će održavanje travnatih površina na ekološki održiv način i uz poštovanje prirodnih karakteristika područja Arheološkog parka Pompeji. Osim toga, korištenje prirodnih „kosilica“ omogućit će dodatne uštede u poslovanju te osigurati uredan izgled zelenih površina i prirodnu gnojidbu zemlje. Naravno, na ovaj će se način održavati isključivo zelene površine u dijelu Parka u kojima se ne provode arheološka iskopavanja.

© Silvia Vacca / Parco Archeologico di Pompei

Riječ je o alternativnoj i vrlo učinkovitoj metodi kojom se ovce koriste za održavanje zelenih površina i obnovu livada, istodobno omogućujući uštede i pozitivan utjecaj na okoliš. Hraneći se travom, bogatom organskom tvari i mikroorganizmima, ovce proizvode gnoj kojim utječu na povećanje prinosa travnjaka, koji predstavljaju najbolje osiguranje od poplava i suše. Svakako treba istaknuti kako se ovim načinom održavanja zelenih površina potpuno izbacuje upotreba herbicida za suzbijanje korova.

© Silvia Vacca / Parco Archeologico di Pompei

Održivo upravljanje prirodnom baštinom, u skladu s novim načelima Parka, smatra se temeljnim elementom krajobraznog planiranja i oblikovanja krajobraza, posebno važnim za zaštitu od ubrzane urbanizacije u ovom zaštićenom arheološkom području. Stoga Arheološki park Pompeji iniciranjem i provedbom raznih projekata nastoji očuvati bioraznolikost i osigurati razvoj ekološke proizvodnje koja se smatra važnim pokretačem budućeg razvoja cijelog područja.

Arheološki park Pompeji tako je u posljednje vrijeme pokrenuo brojne i kvalitetno osmišljene projekte kojima potiče razvoj ekološke poljoprivrede. Od uzgoja vinove loze i vlastite proizvodnje vina, preko razvoja maslinarstva i proizvodnje ulja u suradnji s tvrtkom Unaprol i poljoprivrednom zadrugom Aprol Campania, do programa pošumljavanja u suradnji s tvrtkom Arbolia i projekata socijalne poljoprivrede kojima se djeci i mladima s teškoćama u razvoju želi omogućiti stjecanje radnih navika u zajedničkom projektu sa socijalnom zadrugom Il Tulipano iz Napulja. Također, u vrtu kuće Casa di Pansa ove je godine otvoren i rasadnik pompejske flore koji reproducira vrste i esencije prema povijesnim arheološkim referencama. Naposljetku, tu je i novi projekt eko pašnjaka kao dio šireg projekta novoosnovane poljoprivredne tvrtke Azienda Agricola Pompei.

© Parco Archeologico di Pompei

Slični primjeri postoje i u drugim europskim zemljama. Primjerice, u sklopu provedbe europskog projekta LIFE DICCA, bečki Dunavski otok se s ciljem očuvanja biološke raznolikosti i smanjenja emisije ugljikovog dioksida uz što manje troškove održavanja koristi kao testno područje za razvijanje nove strategije zaštite klime u gradskim ekosustavima. U tu se svrhu za održavanje travnatih površina već nekoliko godina koristi stado ovaca stare bovške pasmine. Također, na bečkoj deponiji otpada Rautenweg još se od devedesetih godina prošlog stoljeća o održavanju raslinja brine stado autohtonih austrijskih Pinzgauer koza. Sličan primjer primjenjuje se i u Parizu, gdje se ovce već godinama koriste za održavanje urbanih zelenih površina, kao i u Bruxellesu u čijoj zračnoj luci stado ovaca također održava travnate površine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Napulju svečano otvoren Park Minopoli s povrtnjacima i voćnjacima

Brežuljkasto zeleno područje napuljske četvrti Vomero, koje se s oko tisuću autohtonih stabala prostire na površini od 14 000 m², uređeno je kao edukacijski park s urbanim povrtnjacima i voćnjacima te nakon više od dvadeset godina predano na korištenje građanima i udrugama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER