U Beču su božićna drvca važan izvor energije

Možemo li nešto naučiti na bečkom primjeru?

Prikupljena božićna drvca cijelih mjesec dana griju 2.470 bečkih kućanstava!

Bečko komunalno poduzeće za zbrinjavanje otpada MA 48 i ove će se godine pobrinuti da islužena božićna drvca svoj životni vijek ne završe u otpadu.

Kao i svake godine, pa tako i ove, točnije od 27. prosinca 2018. pa sve do 13. siječnja 2019., stanovnici grada Beča svoja božićna drvca mogu predati na posebno predviđena mjesta. Ove godine u Beču postoje 534 takva javna mjesta za prikupljanje božićnih drvaca, a zaposlenici MA 48 apeliraju na građane da božićna drvca donose i ostavljaju bez nakita i ukrasa.

Prikupljanje je i ove godine organizirano na 534 lokacije širom grada do 13. siječnja / Foto: MA 48

Prikupljena se božićna drvca u Beču iskorištavaju za proizvodnju električne energije te za centralno grijanje, a od prošle godine jedan dio odlazi i na deponiju otpada Rautenweg, gdje postaje hrana za ugroženu autohtonu austrijsku vrstu koza koja je tamo nastanjena.

U glavnom je gradu Austrije prošle godine prikupljeno ukupno 757 tona, odnosno 173.000 komada božićnih drvaca, što je u usporedbi s 2017. godinom porast od osam posto.

Proizvedena je energija bila dovoljna za opskrbu 1.060 kućanstava električnom energijom i 2.470 kućanstava centralnim grijanjem cijelih mjesec dana.

Informacije o lokacijama prikupljanja drvaca građanima su dostupne putem besplatne telefonske linije i mobilne aplikacije poduzeća za zbrinjavanje otpada, a sve su lokacije za lakše snalaženje građana označene i na online planu grada koji se može pronaći na stranicama bečke gradske uprave.

Organizirano prikupljanje božićnih drvaca u Beču započelo je još 1990. godine, kada je građanima na raspolaganju stajalo samo 220 lokacija za prikupljanje.

Dio prikupljenih božićnih drvaca odvozi se na deponiju otpada Rautenweg, gdje postaje hrana za ugroženu autohtonu austrijsku vrstu koza koja je tamo nastanjena / Foto: MA 48

Odvoz božićnih drvaca u Zagrebu

Na stranicama „Zrinjevca“ stoji obavijest kako su njihovi radnici započeli s prikupljanjem božićnih jelki, a građani se mole da drvca odlažu na zelene površine u blizini domova, na način da ne ometaju promet niti zaklanjaju prolaz pješacima. Sav prikupljeni materijal biti će zbrinut na kompostištima „Zrinjevca“. Također, građani koji žele zbrinuti drvca zasađena u tegle, dobit će sve potrebne upute pozivom na broj telefona 01 6598 891.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Prijeti nam trostruko veća količina plastike u oceanima i to već za 20 godina

Hoćemo li se unatoč postignutom napretku ipak gušiti u morima plastike i jesu li svi dosadašnji napori uloženi u zaustavljanje porasta plastičnog onečišćenja bili uzaludni? Prema izvještaju „Breaking the plastic wave“ („Razbijanje plastičnog vala“) prijeti nam enormno povećanje plastičnog otpada u svjetskim morima i oceanima čija bi se količina u sljedećih 20 godina mogla gotovo utrostručiti.

Što sve možete učiniti s božićnim drvcem poslije blagdana?

Prava božićna drvca su obnovljivi resursi i dobra su za čovječanstvo i prirodu. Širom svijeta uzgaja se oko 400 milijuna stabala omogućujući tako čist zrak i vodu, stanište za divlje životinje i kontrolu erozije. Kupovinom pravog božićnog drvca podržavate lokalno gospodarstvo i čuvate radna mjesta. Upravo zbog toga, izbjegavajte kupovinu uvoznih jelki ili onih koje su do vašeg grada ili mjesta prešle veliku udaljenost.  

Od borovih iglica do korisnih proizvoda – boja i sladila za hranu

Na britanskom Sveučilištu u Sheffieldu razvijen je proces konverzije složenog polimernog spoja iz iglica bora u industrijski korisne produkte poput boja i šećera. Proces još nije komercijaliziran, ali istraživači mu predviđaju svijetlu budućnost.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER