Bečanke i Bečani dobivaju struju i toplinu iz recikliranih božićnih jelki

Energija proizvedena spaljivanjem drvaca tijekom mjesec dana osigurava opskrbu električnom energijom za oko 1.400 bečkih kućanstava i grijanje za njih više od 2.700

U Beču je počelo sakupljanje starih božićnih jelki, i to na 576 lokacija diljem grada. Sakupljene se jelke spaljuju i koriste za proizvodnju struje i toplinske energije za grijanje, a jedan dio postat će ukusan obrok za autohtonu austrijsku vrstu koza.

Bečko gradsko poduzeće za zbrinjavanje otpada MA 48 od 27. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. organizira sakupljanje božićnih drvaca i to na 576 lokacija diljem grada. Radi se o izuzetno uspješnoj inicijativi kojom je već 2018. godine prikupljeno ukupno 757 tona, odnosno 173.000 božićnih drvaca, dok je 2021. prikupljeno njih preko 190.000 ili 835 tona. Stara božićna drvca građani mogu predati i nakon 15. siječnja, ali isključivo na odlagalištima otpada.

  • Sakupljanje starih božićnih drvaca organizira se na 576 lokacija diljem Beča

Sakupljena se drvca prevoze u spalionicu otpada Pfaffenau koja je jedna od najsuvremenijih spalionica u Europi, a njihovim spaljivanjem proizvodi se električna i toplinska energija. Time se proizvodi energija za struju koju tijekom jednog mjeseca potroši oko 1.400 kućanstava i grijanje koje u istom razdoblju potroši oko 2.700 kućanstava.

Važno je da građani prije odlaganja svojih starih jelki s njih uklone sve božićne ukrase jer one osim za struju i grijanje mogu poslužiti i jednoj drugoj svrsi. Naime, dio prikupljenih jelki odvozi se na deponij Rautenweg i postaje ukusan obrok za autohtonu austrijsku vrstu Pinzgauer koza.

  • Na bečkoj deponiji otpada Rautenweg na održavanju raslinja još od 1993. godine „radi“ stado autohtonih austrijskih Pinzgauer koza, koje se između ostaloga hrane i prikupljenim božićnim drvcima / Foto © MA 48

Kako bi se postigao što veći odaziv na ovu inicijativu i građanima olakšao put do najbližeg sabirnog mjesta, putem posebne telefonske linije (Misttelefon 01 546 48) ili internetskih stranica bečke gradske uprave dostupan je detaljan pregled svih lokacija za odlaganje božićnih drvaca u gradu. Građanima je na raspolaganju i mobilna aplikacija koja im prikazuje lokacije koje su najbliže pojedinom mjestu stanovanja te izračunava najkraći put do njih. Posljednje je to putovanje starih božićnih drvaca koja time dobivaju „drugi život“ jer donose svjetlost i toplinu u tisuće bečkih domova.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Bolu otvorena konferencija DANI SUNCA 2023.

U četvrtak je u Bolu na Braču počela dugo očekivana druga međunarodna konferencija DANI SUNCA 2023. Dvodnevna konferencija okupila je 400 sudionika, više od 60 predavača i panelista.

Kako zbrinuti božićna drvca? Evo kako to rade u Parizu i Beču!

Na blagdan Sveta tri kralja većina će hrvatskih građana raskititi božićna drvca i odložiti ih pored kontejnera. No, umjesto njihovog gomilanja na javnim površinama pa i učestalog bacanja s prozora i balkona, uz dobru organizaciju komunalnih službi svatko od nas svom starom božićnom drvcu ipak može produžiti život i dati novu namjenu.

U Budimpešti se božićna drvca koriste za proizvodnju energije

Očekuje se kako će se u mađarskom glavnom gradu ove godine prikupiti gotovo pola milijuna božićnih drvaca, koja će se upotrijebiti za dobivanje električne i toplinske energije. Time će se osigurati opskrba toplom vodom, grijanjem i električnom strujom za desetak tisuća kućanstava u Budimpešti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER