Drugi život za stara božićna drvca u Beču

Građani Beča dobivaju struju i toplinu iz recikliranih božićnih jelki!

Svake godine isto pitanje: kamo sa starim božićnim drvcima? Grad Beč odavno je prepoznao njihov višestruki potencijal.

Energija proizvedena spaljivanjem drvaca tijekom mjesec dana osigurava opskrbu električnom energijom za preko tisuću bečkih kućanstava te grijanje za oko 2.300 kućanstava!

 

  • Sakupljanje starih božićnih drvaca u Beču / Foto © Wien Energie - Christian Hofer

Bečko gradsko poduzeće za zbrinjavanje otpada (MA 48) i ove godine do 12. siječnja organizira sakupljanje starih božićnih jelki na 543 lokacije diljem grada. Radi se o izuzetno uspješnoj inicijativi kojom je, primjerice, 2018. godine prikupljeno ukupno 757 tona, odnosno 173.000 komada božićnih drvaca, što je u usporedbi s 2017. godinom bio porast od osam posto.

  • Prikupljanje je i ove godine organizirano na 534 lokacije širom grada / Foto © MA 48

Sakupljene se jelke prevoze u spalionicu otpada „Pfaffenau“ koja je jedna od najmodernijih spalionica u Europi. Spaljivanjem drvaca proizvodi se električna i toplinska energija. Ukupno je tako moguće proizvesti 1.700 megavatsati energije za struju koju tijekom jednog mjeseca potroši oko 1.000 kućanstava i grijanje koje u istom razdoblju potroši oko 2.300 kućanstava.

  • Na bečkoj deponiji otpada Rautenweg na održavanju raslinja još od 1993. godine „radi“ stado autohtonih austrijskih Pinzgauer koza, koje se između ostaloga hrane i prikupljenim božićnim drvcima / Foto © MA 48

Važno je da građani prije odlaganja svojih starih jelki s njih uklone sve božićne ukrase jer one osim za struju i grijanje mogu poslužiti i jednoj drugoj svrsi. Dio sakupljenih drvaca odvozi se na deponij Rautenweg i postaje ukusan obrok za autohtonu austrijsku vrstu Pinzgauer koza.

  • Dio prikupljenih božićnih drvaca odvozi se na deponiju otpada Rautenweg, gdje postaje hrana za ugroženu autohtonu austrijsku vrstu Pinzgauer koza koja je tamo nastanjena / Foto © MA 48

Kako bi se postigao što veći odaziv na ovu inicijativu i građanima olakšao put do najbližeg sakupljališta, putem posebne telefonske linije ili internetskih stranica bečke gradske uprave dostupan je detaljan pregled svih sakupljališta božićnih drvaca u gradu. A tu je i mobilna aplikacija koja prikazuje lokacije koje su najbliže pojedinom mjestu stanovanja te izračunava najkraći put do njih. Posljednje je to putovanje starih božićnih drvaca koja time dobivaju „drugi život“ jer donose svjetlost i toplinu u tisuće bečkih domova.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

Struja i toplina za desetke tisuća bečkih kućanstava

Spalionica Spittelau je danas jedno od najsuvremenijih svjetskih postrojenja za spaljivanje otpada s visoko učinkovitim sustavom za pročišćavanje otpadnih plinova, koje godišnje prerađuje oko 250.000 tona otpada na najvišoj razini zaštite okoliša, a energija nastala spaljivanjem otpada koristi se za opskrbljivanje toplinom čak 60.000 kućanstava.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER