Kako zbrinuti božićna drvca? Evo kako to rade u Parizu i Beču!

Svake godine nakon božićnih i novogodišnjih blagdana postavlja se isto pitanje: što učiniti sa starim božićnim drvcem i kamo s njim?

Na blagdan Sveta tri kralja većina će hrvatskih građana raskititi božićna drvca i odložiti ih pored kontejnera. No, umjesto njihovog gomilanja na javnim površinama pa i učestalog bacanja s prozora i balkona, uz dobru organizaciju komunalnih službi svatko od nas svom starom božićnom drvcu ipak može produžiti život i dati novu namjenu.

Ove godine u Parizu će se reciklirati više od 120.000 božićnih drvaca

Pariška gradska uprava ponovno se pobrinula kako bi svojim građanima omogućila odlaganje božićnih drvaca na posebno označenim mjestima umjesto na javnim površinama ili ispred zgrada. Parižanke i Parižani tako do 20. siječnja 2022. svoja stara božićna drvca mogu odložiti na 170 posebno određenih lokacija, ravnomjerno raspoređenih na području cijelog grada, odakle će se uputiti na recikliranje, a na većini odmah i usitniti te ponovno upotrijebiti za zaštitu biljaka i mladog drveća u pariškim parkovima i na zelenim površinama.

Svim građanima tako se odlaganje jelki omogućuje na lokacijama u blizini njihovog mjesta stanovanja i to još od 26. prosinca 2021. Na ovaj se način svake godine odlaže sve veći broj jelki, a vrlo je važno da se prije odlaganja s njih uklone svi ukrasi kako bi mogle poslužiti novoj svrsi.

U pariškoj gradskoj upravi navode kako će se stare jelke moći odlagati i nakon 20. siječnja, i to uz spremnike za komunalni otpad koji se nalaze ispred zgrada. Komunalne službe će pokupiti i naknadno odložene jelke, a građani se upozoravaju da se sva božićna drvca viša od 2,5 metra moraju presjeći na pola.

Grad Pariz u suradnji s prodavačima božićnih jelki, kao i upraviteljima stambenih zgrada potiče akciju prikupljanja i recikliranja starih jelki te se s ciljem podizanja svijesti o važnosti prikupljanja ove vrste vrijednog otpada širom grada mogu vidjeti natpisi „Recyclons nos sapins“ (Reciklirajmo naša božićna drvca) ili „Offrez une seconde vie à votre sapin“ (Dajte drugi život svom božićnom drvcu).

Osim toga, na mrežnim stranicama Grada Pariza postavljena je interaktivna karta s označenim lokacijama na kojima građani mogu odložiti svoja stara drvca. Odlaganje je tako moguće u označenim parkovima i zelenim površinama, najčešće u vremenu od 8-18 sati, dok se na preostalim lokacijama na javnim gradskim površinama jelke mogu odlagati tijekom cijelog dana.

Tako prikupljena božićna drvca su početkom 2021. godine u Parizu omogućile proizvodnju oko 2.400 m3 usitnjenog organskog materijala koji su pariški vrtlari koristili za oplemenjivanje tla te zaštitu stabala i cvjetnjaka u parkovima. Time se smanjuje rast korova, ograničava isparavanje vode i potiče razvoj podzemnih mikroorganizama koji poboljšavaju tla. Grane jelki se drobe na licu mjesta, što znači da nema prijevoza, a time ni onečišćenja zraka!

Usitnjene grane i iglice jelki nisu prikladne za upotrebu u kompostu, no idealne su za zaštitu biljaka koje traže kiselo tlo, kao i za ograničavanje širenja korova i to na ekološki način.

Stara božićna drvca su se na ovaj način u Parizu prvi put prikupljala i reciklirala zime 2007./2008. godine kada je na 65 različitih lokacija sakupljeno svega 15.000 jelki. Zahvaljujući educiranju građana i učinkovitom provođenju ove akcije, 2018. godine prikupljeno ih je i reciklirano 85.209, 2019. već  97.356, 2020. 115.250, a početkom prošle godine 121.146 božićnih jelki na 170 lokacija za odlaganje.

  • U Beču će se i ove godine na 557 lokacija diljem grada prikupiti više od 190.000 božićnih drvaca © Christian Hofer / Wien Energie

Bečanke i Bečani recikliranjem božićnih drvaca dobivaju struju i toplinu

Bečko gradsko poduzeće za zbrinjavanje otpada (MA 48) od 27. prosinca 2021. do 16. siječnja 2022. organizira sakupljanje božićnih drvaca i na čak 557 lokacija diljem grada. Radi se o izuzetno uspješnoj inicijativi kojom je 2018. godine prikupljeno ukupno 757 tona, odnosno 173.000 božićnih drvaca, dok je prošle godine prikupljeno njih preko 190.000 ili 835 tona.

Sakupljena se drvca prevoze u spalionicu otpada Pfaffenau koja je jedna od najsuvremenijih spalionica u Europi, a njihovim spaljivanjem proizvodi se električna i toplinska energija. Ukupno je tako moguće proizvesti energiju za struju koju tijekom jednog mjeseca potroši oko 1.400 kućanstava i grijanje koje u istom razdoblju potroši oko 2.700 kućanstava.

Važno je da građani prije odlaganja svojih starih jelki s njih uklone sve božićne ukrase jer one osim za struju i grijanje mogu poslužiti i jednoj drugoj svrsi. Tako se dio prikupljenih drvaca odvozi na deponij Rautenweg i postaje ukusan obrok za autohtonu austrijsku vrstu Pinzgauer koza.

 

  • Na bečkoj deponiji otpada Rautenweg na održavanju raslinja još od 1993. godine „radi“ stado autohtonih austrijskih Pinzgauer koza, koje se između ostaloga hrane i prikupljenim božićnim drvcima / Foto © MA 48

Kako bi se postigao što veći odaziv na ovu inicijativu i građanima olakšao put do najbližeg sakupljališta, putem posebne telefonske linije ili internetskih stranica bečke gradske uprave dostupan je detaljan pregled svih lokacija za odlaganje božićnih drvaca u gradu. A tu je i mobilna aplikacija koja prikazuje lokacije koje su najbliže pojedinom mjestu stanovanja te izračunava najkraći put do njih. Posljednje je to putovanje starih božićnih drvaca koja time dobivaju „drugi život“ jer donose svjetlost i toplinu u tisuće bečkih domova.

  • U hrvatskim gradovima božićna drvca se uglavnom odložu pored spremnika za otpad © Ekovjesnik

Prikupljanje božićnih drvaca u Hrvatskoj

Na stranicama „Zrinjevca“ stoji stara obavijest o prikupljanju božićnih drvaca, a građani se mole da ih odlažu na zelenim površinama u blizini mjesta stanovanja i to na način da ne ometaju promet niti zaklanjaju prolaz pješacima. Sav prikupljeni materijal zbrinut će se na kompostištima „Zrinjevca“. Nažalost, ne ističe se obavijest za građane koji žele zbrinuti drvca u teglama, ali pretpostavljamo da sve potrebne upute možete dobiti pozivom na broj telefona 01 6598 891.

KD Čistoća Rijeka će kao i lani stara božićna drvca vjerojatno prikupljati od 8. do 19. siječnja 2022. i to prema unaprijed određenim terminima za mjesne odbore Grada Rijeke. Splitska Čistoća zadnju je obavijest na svojim stranicama objavila u lipnju 2021. godine, a osječki Unikom građane je obavijestio kako će se na blagdan Sveta tri kralja, 6. siječnja 2022., odvoz miješanog komunalnog otpada, papira, plastike i biorazgradivog otpada odvijati prema redovitom rasporedu. Od reciklažnih dvorišta tog će dana raditi jedino dežurno reciklažno dvorište na Jugu II.

Zadrani i Zadranke svoja stara božićna drvca također mogu odložiti pored kontejnera i spremnika za odlaganje miješanog komunalnog otpada, po mogućnosti u ranim jutarnjim satima kako bi se izbjeglo moguće nastajanje štete paljenjem ili drugim oblicima uništavanja, a drvca se mogu odložiti i u reciklažnim dvorištima. No ipak, u Zadru se ne moraju žuriti s odlaganjem božićnih drvaca. Podsjećamo kako se prema staroj građanskoj tradiciji ukrasi s božićnih jelki u Zadru skidaju tek na blagdan zaštitnice svete Stošije, dana 15. siječnja.

  • Božićno drvce „odloženo“ s metalnim stalkom u zagrebačkoj Masarykovoj ulici. /  © Ekovjesnik

Pravila o skidanju božićnih ukrasa zapravo ne postoje, a ako vas vaše božićno drvce veseli zadržite ga što duže, posebno ako je u tegli ili ste uspjeli usporiti proces ispadanja iglica. Samo ga nemojte nemarno odložiti na ulici s metalnim stalkom ili još „bolje“ baciti u dvorište s prozora i balkona!

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Bolu otvorena konferencija DANI SUNCA 2023.

U četvrtak je u Bolu na Braču počela dugo očekivana druga međunarodna konferencija DANI SUNCA 2023. Dvodnevna konferencija okupila je 400 sudionika, više od 60 predavača i panelista.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER