U Parizu će se u siječnju 2023. reciklirati više od 125.000 božićnih jelki

Zahvaljujući educiranju građana i učinkovitom provođenju ove akcije, broj prikupljenih jelki raste iz godine u godinu

Početkom sljedeće godine većina će hrvatskih građana raskititi božićna drvca i odložiti ih pored kontejnera. No, umjesto njihovog gomilanja na javnim površinama pa i nerijetkog bacanja s prozora i balkona, uz dobru organizaciju komunalnih službi svatko od nas svom starom božićnom drvcu ipak može produžiti život i dati novu namjenu. Evo kako to već godinama rade u Parizu.

Ekološka gesta za dobar završetak ili početak godine! Usitnjene jelke su vrlo korisne, a dobiveni malč oko stabala i na zelenim površinama na ekološki način smanjuje rast korova, ograničava isparavanje vode i potiče razvoj mikroorganizama koji poboljšavaju kvalitetu tla. Važno je istaknuti kako se jelke usitnjavaju na lokacijama za njihovo odlaganje - bez prijevoza i bez onečišćenja!

  • Dajte svom božićnom drvcu drugi život!

Svake godine nakon božićnih i novogodišnjih blagdana postavlja se isto pitanje: što učiniti sa starim božićnim drvcem i kamo ga odložiti? Pariška gradska uprava ponovno se pobrinula kako bi svojim građanima omogućila odlaganje starih jelki na posebno označenim mjestima umjesto na javnim površinama ili ispred zgrada. Parižanke i Parižani tako od 26. prosinca 2022. do 20. siječnja 2023. svoja stara božićna drvca mogu odložiti na 174 posebno određenih lokacija, ravnomjerno raspoređenih na području cijelog grada. Prikupljene jelke se usitnjavaju na licu mjesta te u obliku malča ponovno upotrebljavaju za zaštitu biljaka u pariškim parkovima i na zelenim površinama.

Grad Pariz je na svojim mrežnim stranicama ponovno postavio interaktivnu kartu na kojoj su označene sve lokacije za odlaganje jelki i to u svakom pojedinom pariškom arondismanu – najčešće u označenim parkovima i zelenim površinama. Na karti je moguće odabrati najbližu lokaciju i dobiti sve praktične informacije i radno vrijeme za odlaganje jelki. Svim građanima tako se odlaganje jelki omogućuje na lokacijama u blizini njihovog mjesta stanovanja, u vremenu od 8-18 sati ili tijekom cijelog dana, i to već od 26. prosinca 2022. Na ovaj se način svake godine odlaže sve veći broj jelki.

 

  • Parižanke i Parižani do 20. siječnja 2023. mogu odložiti svoja stara božićna drvca na 174 lokacije diljem grada, a njihovim usitnjavanjem dobit će se malč koji se koristiti za zaštitu biljaka u pariškim parkovima i na zelenim površinama. / © Frédéric Combeau / Ville de Paris

U pariškoj gradskoj upravi navode kako će se stare jelke moći odlagati i nakon 20. siječnja 2023., i to uz spremnike za komunalni otpad koji se nalaze ispred zgrada. Komunalne službe će pokupiti i naknadno odložene jelke, a građani se upozoravaju da se sva božićna drvca viša od 2,5 metra moraju presjeći na pola.

Grad Pariz u suradnji s prodavačima božićnih jelki, kao i upraviteljima stambenih zgrada potiče akciju prikupljanja i recikliranja starih jelki te se s ciljem podizanja svijesti o važnosti prikupljanja ove vrste vrijednog otpada širom grada mogu vidjeti natpisi „Recyclons nos sapins“ (Reciklirajmo naše jelke).

Tako prikupljena božićna drvca su početkom 2021. godine u Parizu omogućile proizvodnju oko 2.300 m3 usitnjenog organskog materijala koji su pariški vrtlari koristili za oplemenjivanje tla te zaštitu stabala i cvjetnjaka u parkovima. Time se smanjuje rast korova, ograničava isparavanje vode i potiče razvoj podzemnih mikroorganizama koji poboljšavaju tla. Grane jelki se drobe na licu mjesta, što znači da nema prijevoza, a time ni onečišćenja zraka!

Usitnjene grane i iglice jelki nisu prikladne za upotrebu u kompostu, no idealne su za zaštitu biljaka koje traže kiselo tlo, kao i za ograničavanje širenja korova i to na ekološki način.

  • Prekrivanje tla na zelenim površinama © Frédéric Combeau / Ville de Paris

Stara božićna drvca su se na ovaj način u Parizu prvi put prikupljala i reciklirala zime 2007./2008. godine kada je na 65 različitih lokacija sakupljeno svega 15.000 jelki. Zahvaljujući educiranju građana i učinkovitom provođenju ove akcije, broj prikupljenih jelki raste iz godine u godinu pa je početkom 2019. godine prikupljeno i reciklirano 97.356, a početkom 2020. godine već 115.250 božićnih jelki. Prošle godine prikupljeno je 121.146, a početkom 2022. godine 124.488 jelki čime je proizvedeno 2.500 m3 usitnjenog organskog materijala.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Ove godine u Parizu će se reciklirati najmanje 120.000 starih božićnih jelki

Na blagdan Sveta tri kralja većina će hrvatskih građana raskititi božićna drvca i odložiti ih pored kontejnera. No, umjesto njihovog gomilanja na javnim površinama pa i učestalog bacanja s prozora i balkona, uz dobru organizaciju komunalnih službi svatko od nas svom starom božićnom drvcu ipak može produžiti život i dati novu namjenu. Evo kako to rade u Parizu.

Kako zbrinuti božićna drvca? Evo kako to rade u Parizu i Beču!

Na blagdan Sveta tri kralja većina će hrvatskih građana raskititi božićna drvca i odložiti ih pored kontejnera. No, umjesto njihovog gomilanja na javnim površinama pa i učestalog bacanja s prozora i balkona, uz dobru organizaciju komunalnih službi svatko od nas svom starom božićnom drvcu ipak može produžiti život i dati novu namjenu.

Što sve možete učiniti s božićnim drvcem poslije blagdana?

Prava božićna drvca su obnovljivi resursi i dobra su za čovječanstvo i prirodu. Širom svijeta uzgaja se oko 400 milijuna stabala omogućujući tako čist zrak i vodu, stanište za divlje životinje i kontrolu erozije. Kupovinom pravog božićnog drvca podržavate lokalno gospodarstvo i čuvate radna mjesta. Upravo zbog toga, izbjegavajte kupovinu uvoznih jelki ili onih koje su do vašeg grada ili mjesta prešle veliku udaljenost.  

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER