Ove godine u Parizu će se reciklirati najmanje 120.000 starih božićnih jelki

I božićna drvca su vrijedan otpad

Na blagdan Sveta tri kralja većina će hrvatskih građana raskititi božićna drvca i odložiti ih pored kontejnera. No, umjesto njihovog gomilanja na javnim površinama pa i učestalog bacanja s prozora i balkona, uz dobru organizaciju komunalnih službi svatko od nas svom starom božićnom drvcu ipak može produžiti život i dati novu namjenu. Evo kako to rade u Parizu.

Svake godine nakon božićnih i novogodišnjih blagdana postavlja se isto pitanje: što učiniti sa starim božićnim drvcem i kamo ga odložiti? Pariška gradska uprava ponovno se pobrinula kako bi svojim građanima omogućila odlaganje starih jelki na posebno označenim mjestima umjesto na javnim površinama ili ispred zgrada. Parižanke i Parižani tako do 20. siječnja 2021. svoja stara božićna drvca mogu odložiti na 164 posebno određenih lokacija, ravnomjerno raspoređenih na području cijelog grada, odakle će se uputiti na recikliranje te ponovno upotrijebiti za zaštitu biljaka u pariškim parkovima i na zelenim površinama.

Svim građanima tako se odlaganje jelki omogućuje na lokacijama u blizini njihovog mjesta stanovanja i to još od 26. prosinca 2020. Na ovaj se način svake godine odlaže sve veći broj jelki, a vrlo je važno da se prije odlaganja s njih uklone svi ukrasi kako bi mogle poslužiti novoj svrsi.

  • Parižani do 20. siječnja mogu odložiti svoja stara božićna drvca na posebno određenim lokacijama odakle će se uputiti na recikliranje te ponovno upotrijebiti za zaštitu biljaka u pariškim parkovima i na zelenim površinama. / © Ville de Paris

U pariškoj gradskoj upravi navode kako će se stare jelke moći odlagati i nakon 20. siječnja, i to uz spremnike za komunalni otpad koji se nalaze ispred zgrada. Komunalne službe će pokupiti i naknadno odložene jelke, a građani se upozoravaju da se sva božićna drvca viša od 2,5 metra moraju presjeći na pola.

Grad Pariz u suradnji s prodavačima božićnih jelki, kao i upraviteljima stambenih zgrada potiče akciju prikupljanja i recikliranja starih jelki te se s ciljem podizanja svijesti o važnosti prikupljanja ove vrste vrijednog otpada širom grada mogu vidjeti natpisi „Recyclons nos sapins“ (Reciklirajmo naše jelke).

Osim toga, na mrežnim stranicama Grada Pariza postavljena je interaktivna kartu s označenim lokacijama na kojima građani mogu odložiti svoja stara drvca. Odlaganje je tako moguće u označenim parkovima i zelenim površinama, najčešće u vremenu od 8-18 sati, dok se na preostalim lokacijama na javnim gradskim površinama jelke mogu odlagati tijekom cijelog dana.

Tako prikupljena božićna drvca su početkom 2020. godine u Parizu omogućile proizvodnju 2.300 m3 usitnjenog organskog materijala koji su pariški vrtlari koristili za oplemenjivanje tla te zaštitu stabala i cvjetnjaka u parkovima. Time se smanjuje rast korova, ograničava isparavanje vode i potiče razvoj podzemnih mikroorganizama koji poboljšavaju tla. Grane jelki se drobe na licu mjesta, što znači da nema prijevoza, a time ni onečišćenja zraka!

Usitnjene grane i iglice jelki nisu prikladne za upotrebu u kompostu, no idealne su za zaštitu biljaka koje traže kiselo tlo, kao i za ograničavanje širenja korova i to na ekološki način.

Stara božićna drvca su se na ovaj način u Parizu prvi put prikupljala i reciklirala zime 2007./2008. godine kada je na 65 različitih lokacija sakupljeno svega 15.000 jelki. Zahvaljujući educiranju građana i učinkovitom provođenju ove akcije, 2019. godine prikupljeno je i reciklirano 97.356, a početkom prošle godine 115.250 božićnih jelki.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otkriveni detalji pariškog plana sadnje 170.000 stabala do 2026.

Duž ulica, glavnih avenija i prometnih žila kucavica niknut će novi vrtovi i drvoredi, planira se i sadnja pet urbanih šuma, izrada „bioklimatskog“ prostornog plana pariške aglomeracije... Ukratko, Pariz želi postati najzelenija prijestolnica svijeta, a plan za sadnju 170.000 stabala do 2026. godine otkiva zamjenik pariške gradonačelnice Christophe Najdovski.

Što sve možete učiniti s božićnim drvcem poslije blagdana?

Prava božićna drvca su obnovljivi resursi i dobra su za čovječanstvo i prirodu. Širom svijeta uzgaja se oko 400 milijuna stabala omogućujući tako čist zrak i vodu, stanište za divlje životinje i kontrolu erozije. Kupovinom pravog božićnog drvca podržavate lokalno gospodarstvo i čuvate radna mjesta. Upravo zbog toga, izbjegavajte kupovinu uvoznih jelki ili onih koje su do vašeg grada ili mjesta prešle veliku udaljenost.  

Od borovih iglica do korisnih proizvoda – boja i sladila za hranu

Na britanskom Sveučilištu u Sheffieldu razvijen je proces konverzije složenog polimernog spoja iz iglica bora u industrijski korisne produkte poput boja i šećera. Proces još nije komercijaliziran, ali istraživači mu predviđaju svijetlu budućnost.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER