Pariškim parkovima neće nedostajati komposta

Svake godine u Parizu se prikupi 450 tona suhog lišća

Jedna od najljepših francuskih šansona napisana je upravo o uvelom lišću. Naravno, riječ je o pjesmi Jacquesa Préverta „Les feuilles mortes“ koju je za film „Les portes de la nuit“ iz 1946. godine uglazbio Joseph Kosma. No, suho lišće ipak postaje manje romantično kad padne na tlo, a pariška gradska uprava dokazuje da se i ovom vrstom vrijednog biljnog otpada može dobro gospodariti.

Pariška gradska uprava odlučno provodi mjere očuvanja okoliša pa je tako ove godine započela s brodskim prijevozom suhog lišća. Umjesto kamionima, više od 100 tona sakupljenog suhog lišća ove je godine, dana 10. prosinca, po prvi put teglenicom iz Bercyja prevezeno u sjeverozapadno predgrađe Gennevilliers gdje će se reciklirati na najprirodniji način i iskoristiti za dobivanje komposta.

U Parizu se svake godine sakupi oko 450 tona suhog lišća, koje će se kao vrijedan biljni otpad odsad nastojati još bolje iskoristiti. Prizori raznobojnog jesenjeg lišća vrlo su poetični i romantični, posebno u Parizu poznatom kao „gradu ljubavi“, no jednom kad lišće padne na tlo ulice ipak postaju skliske i opasne. Suho lišće se u Parizu sakuplja strojno i klasičnim pometanjem, a od ove godine velik dio ovog biljnog otpada imat će novu svrhu te će se kompostirati u sklopu operacije nazvane „Feuilles sur Seine“. Prvih stotinu tona suhog lišća bit će kompostirano u luci Gennevilliers nakon što je prošlog tjedna na kompostiranje prevezeno rijekom.

Lišće sakupljeno u 5., 6., 12. i 13. pariškom arondismanu od 9. studenog do 9. prosinca pohranjeno je u luci Bercy, odakle je teglenicom prebačeno u postrojenje za obradu komunalnog otpada gradske komunalne tvrtke Syctom u Gennevilliersu. Riječnim prijevozom tako se utjecalo i na smanjenje štetnih emisija u prometu.

Po obradi lišća dobit će se kompost koji će se koristiti za uređenje i održavanje zelenih površina te za potrebe pariških urbanih farmi. Prve će se godine ipak testirati korištenje ovako dobivenog komposta, s obzirom da suho lišće prikupljeno u javnom prostoru potencijalno može biti onečišćeno i drugim otpadom. No, jedno je sigurno, suho se lišće u Parizu više ne bi trebalo zbrinjavati u spalionicama, a s obzirom da je posljednjih godina posađen velik broj stabala - pariškim parkovima i zelenim površinama sigurno neće nedostajati komposta. 

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pametni solarni spremnici za otpad u Parku prirode Biokovo

Park prirode Biokovo sa svojim vidikovcem Nebeskom šetnicom – Skywalk jedna je od glavnih hrvatskih turističkih atrakcija koju je prošle godine posjetilo 105 tisuća turista. Javna ustanova parka posebno brine o zaštiti okoliša i održivom razvoju. Prepoznala je to A1 Hrvatska koja im je donirala pametne spremnike za otpad.

U Parizu se uvodi prva zero waste ulica

Pariška gradska uprava odlučna je u borbi protiv otpada te godišnju količinu otpada od 410 kg po stanovniku nastoji smanjiti brojnim mjerama u sklopu provođenja svog novog klimatskog plana. Uvođenjem eksperimentalne zero waste ulice količina otpada se planira smanjiti za 10 % ili oko 50 kg godišnje po stanovniku Pariza.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER