Travnate površine u Beču i ove godine „kose” ovce

Bečka strategija zaštite klime uključuje i ove slatkice

Od svibnja do listopada zelene površine na popularnom Dunavskom otoku umjesto kosilica će ponovo održavati stado ovaca stare bovške pasmine (Krainer Steinschaf)

Nakon pauze u zimskim mjesecima, koje je provelo u staji, stado ovaca nedavno je ponovo angažirano za održavanje travnatih površina na sjevernom dijelu popularne bečke rekreacijske zone ‒ Dunavskog otoka (Donauinsel). U sklopu pilot-projekta Grada Beča u ove su svrhe prethodne godine u austrijskoj metropoli prvi put korištene ovce umjesto kosilica. Pritom su od svibnja do listopada 2019. godine, odnosno za nešto manje od šest mjeseci, „pokosile” površinu od približno 73.000 kvadratnih metara ili 7,3 hektara. No, tada je ovo stado brojilo oko 50 ovaca, dok ih je ove godine čak 70.

Podsjetimo, posljedice klimatskih promjena sve su evidentnije i na Dunavskom otoku, gdje je posljednjih desetak godina zabilježen porast prosječne temperature od 1,5 °C. Ovaj 250 metara širok i 21,1 kilometara dugačak umjetni otok nastao prilikom izgradnje Dunavskog kanala, koristi se od 1988. godine kao rekreacijska zona, a bečka gradska uprava prošle je godine ovdje odlučila posaditi voćke o kojima brinu volonteri.

  • O ovim vrijednim ovcama „kosilicama“ brinu članovi bečke udruge WUK koji o njima vode i poseban blog. / Fotografija: LIFE DICCA

Članica bečkog poglavarstva za zaštitu okoliša Ulli Sima ističe kako održavanje travnatih površina uz pomoć ovaca ima brojne prednosti. Tako ispaša ovaca, primjerice, doprinosi povećanju bioraznolikosti, a ovakvo rješenje ekološki je prihvatljivije u odnosu na kosilice jer ovce ne emitiraju štetne plinove i ne proizvode toliko buke.

Ovaj pilot-projekt Grada Beča provodi se u okviru europskog projekta LIFE DICCA u sklopu kojega se Dunavski otok koristi kao testno područje za razvijanje nove strategije zaštite klime u gradskim ekosustavima, a njegov je cilj očuvanje biološke raznolikosti i smanjenje emisije ugljikovog dioksida uz što manje troškove održavanja otoka.

  • Dio prikupljenih božićnih drvaca svake se godine odvozi na deponiju otpada Rautenweg, gdje postaje hrana za ugroženu autohtonu austrijsku vrstu koza koja je tamo nastanjena / Foto: MA 48

Međutim, korištenje životinja u ove svrhe nije novost u glavnom gradu Austrije jer se ondje na deponiju otpada Rautenweg još od devedesetih godina prošlog stoljeća o održavanju raslinja brine stado autohtonih austrijskih Pinzgauer koza o čemu smo već ranije izvještavali. Sličan primjer primjenjuje se i u Parizu, gdje se ovce već godinama koriste za održavanje urbanih zelenih površina.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Promatranje ptica u Maksimiru

Ove subote iskoristite lijepo vrijeme i uhvatite sunčeve zrake u šetnji po Maksimirskoj šumi. Pridružite se novom promatranju ptica u organizaciji Udruge BIOM! NAPOMENA: ZBOG NAJAVLJENE KIŠE U SUBOTU, PROMATRANJE PTICA PREBAČENO JE ZA NEDJELJU.

Omiljenu bečku rekreacijsku zonu „kosit” će ovce

Na bečkoj deponiji otpada Rautenweg na održavanju raslinja još od 1993. godine „radi“ stado autohtonih austrijskih Pinzgauer koza, koje se između ostaloga hrane i prikupljenim božićnim drvcima. No, uskoro će im se na drugom kraju grada pridružiti i ovce koje će biti „zaposlene“ na bečkom Dunavskom otoku te zadužene za održavanje travnjaka.

Ovce stare bovške pasmine održavaju travnate površine na Dunavskom otoku

Bečki Dunavski otok se u sklopu provođenja europskog projekta LIFE DICCA koristi kao testno područje za razvijanje nove strategije zaštite klime u gradskim ekosustavima. Cilj ovog projekta je održavanje bioraznolikosti i smanjenje emisija CO2 uz što manje troškove održavanja otoka što podrazumijeva i uvođenje održivog koncepta košnje otočkih livada. Stoga su za održavanje travnatih površina na otoku angažirane „prirodne kosilice“, tj. stado od pedesetak ovaca stare bovške pasmine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER