Omiljenu bečku rekreacijsku zonu „kosit” će ovce

Razvijanje nove strategije zaštite klime u gradskim ekosustavima

Na bečkoj deponiji otpada Rautenweg na održavanju raslinja još od 1993. godine „radi“ stado autohtonih austrijskih Pinzgauer koza, koje se između ostaloga hrane i prikupljenim božićnim drvcima. No, uskoro će im se na drugom kraju grada pridružiti i ovce koje će biti „zaposlene“ na bečkom Dunavskom otoku te zadužene za održavanje travnjaka.

Posljedice klimatskih promjena sve su evidentnije, pa tako i na bečkom Dunavskom otoku (Donauinsel), gdje je sukladno rezultatima studije provedene u razdoblju od 2010. do 2018. zabilježen porast prosječne temperature od 1,5 stupnjeva Celzijusa. 250 metara širok i 21,1 kilometara dugačak umjetni otok Donauinsel nastao je prilikom izgradnje Dunavskog kanala, a kao rekreacijska zona koristi se od 1988. godine.

U sklopu provođenja europskog projekta LIFE DICCA, Dunavski će otok poslužiti kao testno područje za razvijanje nove strategije zaštite klime u gradskim ekosustavima. U gradskoj upravi Beča istovremeno se nadaju kako će tako utjecati i na podizanje svijesti Bečanki i Bečana o važnosti brige o klimi, klimatskim promjenama i zaštiti okoliša.

Cilj projekta je održavanje bioraznolikosti i smanjenje emisija CO2 za 10 do 20 posto, a sve to uz što manje troškove održavanja otoka.

Sukladno projektu gradskog Odjela za gospodarenje vodama MA 45 - Wiener Gewässer, postizanje navedenih ciljeva trebalo bi se ostvariti i uvođenjem održivog koncepta košnje otočkih livada. Gradski će odjel, stoga, za održavanje travnatih površina na otoku angažirati „prirodne kosilice“, tj. stado od pedesetak ovaca.

O ovcama, koje će za početak pasti samo na sjevernom dijelu otoka, skrbit će bečka udruga WUK. Kako ne bi došlo do neugodnih susreta stada i šetača, životinje će tijekom „rada“ na određenom dijelu travnjaka biti ograđene privremenim ogradama.

Ovce koje će od svibnja 2019. održavati Dunavski otok nisu jedini primjer „životinjskih kosilica“ u Beču. Na bečkoj deponiji otpada Rautenweg još se od devedesetih godina prošlog stoljeća o održavanju raslinja brine stado autohtonih austrijskih Pinzgauer koza o kojima smo već ranije pisali. Sličan primjer primjenjuje se i u Parizu, gdje se ovce već godinama koriste za održavanje urbanih zelenih površina.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Život ispod vode: za ljude i planet

Svjetski dan divljih vrsta obilježava se svake godine 3. ožujka s ciljem edukacije javnosti o sveukupnoj raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji te podizanja svijesti o potrebi i važnosti njihova očuvanja, kao i sve raširenijem problemu ilegalne trgovine divljim vrstama.

Objavljene zadivljujuće snimke grbavih i sivih kitova

Program istraživanja morskih sisavaca (MMRP) Sveučilišta Hawai'i - Mānoa koristi dronove za proučavanje utjecaja klimatskih promjena, ljudskih aktivnosti i dostupnosti hrane na kitove i dupine

Dalmatinski pelikan na lijepom plavom Dunavu

Prošlog mjeseca u susjednoj Srbiji ponovno su na obali Dunava primijećeni pelikani i to nakon gotovo deset godina. Iako pojedini lokalni mediji navode kako ih nije bilo preko stotinu godina, činjenica je da su se posljednjih dvadesetak ipak neredovito pojavljivali i to uglavnom u malom broju te najčešće u Vojvodini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER