Omiljenu bečku rekreacijsku zonu „kosit” će ovce

Razvijanje nove strategije zaštite klime u gradskim ekosustavima

Na bečkoj deponiji otpada Rautenweg na održavanju raslinja još od 1993. godine „radi“ stado autohtonih austrijskih Pinzgauer koza, koje se između ostaloga hrane i prikupljenim božićnim drvcima. No, uskoro će im se na drugom kraju grada pridružiti i ovce koje će biti „zaposlene“ na bečkom Dunavskom otoku te zadužene za održavanje travnjaka.

Posljedice klimatskih promjena sve su evidentnije, pa tako i na bečkom Dunavskom otoku (Donauinsel), gdje je sukladno rezultatima studije provedene u razdoblju od 2010. do 2018. zabilježen porast prosječne temperature od 1,5 stupnjeva Celzijusa. 250 metara širok i 21,1 kilometara dugačak umjetni otok Donauinsel nastao je prilikom izgradnje Dunavskog kanala, a kao rekreacijska zona koristi se od 1988. godine.

U sklopu provođenja europskog projekta LIFE DICCA, Dunavski će otok poslužiti kao testno područje za razvijanje nove strategije zaštite klime u gradskim ekosustavima. U gradskoj upravi Beča istovremeno se nadaju kako će tako utjecati i na podizanje svijesti Bečanki i Bečana o važnosti brige o klimi, klimatskim promjenama i zaštiti okoliša.

Cilj projekta je održavanje bioraznolikosti i smanjenje emisija CO2 za 10 do 20 posto, a sve to uz što manje troškove održavanja otoka.

Sukladno projektu gradskog Odjela za gospodarenje vodama MA 45 - Wiener Gewässer, postizanje navedenih ciljeva trebalo bi se ostvariti i uvođenjem održivog koncepta košnje otočkih livada. Gradski će odjel, stoga, za održavanje travnatih površina na otoku angažirati „prirodne kosilice“, tj. stado od pedesetak ovaca.

O ovcama, koje će za početak pasti samo na sjevernom dijelu otoka, skrbit će bečka udruga WUK. Kako ne bi došlo do neugodnih susreta stada i šetača, životinje će tijekom „rada“ na određenom dijelu travnjaka biti ograđene privremenim ogradama.

Ovce koje će od svibnja 2019. održavati Dunavski otok nisu jedini primjer „životinjskih kosilica“ u Beču. Na bečkoj deponiji otpada Rautenweg još se od devedesetih godina prošlog stoljeća o održavanju raslinja brine stado autohtonih austrijskih Pinzgauer koza o kojima smo već ranije pisali. Sličan primjer primjenjuje se i u Parizu, gdje se ovce već godinama koriste za održavanje urbanih zelenih površina.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi teretni bicikli za cijeli Beč

U urbanom prostoru postoji puno potencijala za razvoj održivih oblika prijevoza, kako za građane, tako i za poduzetnike. Kratke i srednje duge udaljenosti mogu se prijeći na ekološki prihvatljiv način - električnim teretnim biciklima, a u europskim gradovima sve je više primjera razvoja logističkih usluga s nultom emisijom CO2.

Ovce stare bovške pasmine održavaju travnate površine na Dunavskom otoku

Bečki Dunavski otok se u sklopu provođenja europskog projekta LIFE DICCA koristi kao testno područje za razvijanje nove strategije zaštite klime u gradskim ekosustavima. Cilj ovog projekta je održavanje bioraznolikosti i smanjenje emisija CO2 uz što manje troškove održavanja otoka što podrazumijeva i uvođenje održivog koncepta košnje otočkih livada. Stoga su za održavanje travnatih površina na otoku angažirane „prirodne kosilice“, tj. stado od pedesetak ovaca stare bovške pasmine.

Objavljene zadivljujuće snimke grbavih i sivih kitova

Program istraživanja morskih sisavaca (MMRP) Sveučilišta Hawai'i - Mānoa koristi dronove za proučavanje utjecaja klimatskih promjena, ljudskih aktivnosti i dostupnosti hrane na kitove i dupine

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER