U pogon je pušteno najveće bečko fotonaponsko postrojenje

Površina nove bečke solarne elektrane odgovara površini od gotovo četiri nogometna igrališta

Solarna elektrana na krovu trgovačkog centra Donauzentrum otvorena krajem listopada 2019. više nije najveća u Beču. Austrijska metropola je od jučer bogatija za novo fotonaponsko postrojenje snage 1,92 MW, a njegovih 6.500 solarnih panela zauzimaju površinu od 28.000 četvornih metara.

Fotonaponsko postrojenje Unterlaa je najnovija bečka zadružna elektrana u čijem financiranju građani sudjeluju otkupom 5.000 vaučera u vrijednosti od 250 eura. Svatko ih može kupiti najviše tri i to putem internetskih stranica www.klimaschützen.at. Novi fotonaponski sustav napaja pumpni sustav spremnika vode Unterlaa, čijih se 40 posto energetskih potreba sada može zadovoljiti čistom, lokalno proizvedenom električnom energijom. Električna energija koja se ne koristiti na licu mjesta pušta se u mrežu, a taj višak energije može se iskoristiti za godišnju opskrbu oko 600 kućanstava.

6.500 solarnih panela

Kako se navodi na internetskim stranicama tvrtke Wien Energie, najveći bečki fotonaponski sustav na spremniku vode Unterlaa u okrugu Favoriten ima ukupnu površinu od 28.000 četvornih metara (2,8 hektara), što odgovara površini od gotovo četiri nogometna igrališta.

Solarna elektrana snage 1,92 MW sastoji se  6.500 solarnih panela te od jučer „omogućuje isporuku visokokvalitetne bečke izvorske vode na još „zeleniji“ način“, rekao je Wolfgang Zerobin, šef bečkog Magistratskog odjela MA 31 (Wiener Wasser).

  • Novi fotonaponski sustav napaja pumpni sustav spremnika vode Unterlaa, a električna energija koja se ne koristi na licu mjesta pušta se u mrežu. © Wien Energie

27 zadružnih solarnih elektrana u Beču

Izgradnja postrojenja započela je u studenom 2019. te je prema planu završena u svibnju ove godine. Ova će elektrana svakako doprinijeti zaštiti klime te će se njenim radom godišnje uštedjeti dodatnih 706 tona CO2. Akumulacija vode Unterlaa na južnoj periferiji austrijske metropole ima vrlo važnu ulogu u vodoopskrbi grada te zapreminom od 162.000 kubičnih metara pokriva više od trećine bečkih dnevnih potreba za vodom opskrbljujući tisuće bečkih kućanstava.

Tvrtka Wien Energie trenutno raspolaže s 215 fotonaponskih sustava, uključujući 27 zadružnih solarnih elektrana, te je s ukupno instaliranom snagom od 35 MW najveći operater solarne energije u Austriji. Wien Energie godišnje generira oko 37 GWh solarne energije (samo u novoj elektrani Unterlaa 2,05 GWh), čime se postiže ušteda od 12.000 tona CO2. Tijekom ove godine planiraju se investicije u vrijednosti 20 milijuna eura te instalacija dodatnih 25 MW fotonaponskih sustava.

Uz učinkovite mjere prilagodbe klimatskim promjenama koje bečka gradska već godinama provodi, Bečanke i Bečani se sunčevim zrakama uistinu mogu bezbrižno radovati.

Na južnoj periferiji Beča instalirane su i vjetroelektrane Unterlaa Ost i West koje godišnje proizvode 6,7 GWh zelene električne energije, opskrbljuju 1.900 bečkih kućanstava i postižu uštedu od 4.500 tona CO2.

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Energetske zajednice i perspektiva njihovog razvoja u Hrvatskoj u fokusu „Dobre energije“

Zelena energetska zadruga (ZEZ) u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj 25. travnja 2024. u prostoru Wespa Spaces (Radnička 50) u Zagrebu organizira konferenciju „Dobra energija“. U fokusu četvrtog izdanja ovog ZEZ-ovog redovnog događanja posvećenog građanskoj energiji su energetske zajednice i perspektiva njihovog razvoja u Hrvatskoj.

Sljedećeg tjedna otvara se najveća bečka solarna elektrana

U utorak 29. listopada počinje s radom najveća bečka solarna elektrana i to na krovu trgovačkog centra Donauzentrum kao još jedan važan poticaj za zaštitu klime i daljnji razvoj obnovljivih izvora energije u austrijskom glavnom gradu.

28 bečkih solarnih elektrana u vlasništvu su građana

Bečko gradsko energetsko poduzeće 2012. godine pustilo je u rad prvu solarnu elektranu u vlasništvu građana. Kupnjom vaučera u iznosu od 250 eura građani austrijske metropole mogu se uključiti u financiranje najnovijeg takvog postrojenja u Beču koje je ujedno i najveće solarno postrojenje u Austriji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER