Sljedećeg tjedna otvara se najveća bečka solarna elektrana

Na krovu trgovačkog centra Donauzentrum godišnje će se proizvoditi oko milijun kWh čiste energije čime će se emisija CO2 smanjiti za oko 270 tona

U utorak 29. listopada počinje s radom najveća bečka solarna elektrana i to na krovu trgovačkog centra Donauzentrum kao još jedan važan poticaj za zaštitu klime i daljnji razvoj obnovljivih izvora energije u austrijskom glavnom gradu.

Na krovu bečkog trgovačkog centra Donauzentrum instalirana je najveća solarna elektrana u austrijskom glavnom gradu koja će se svečano otvoriti u utorak 29. listopada u nazočnosti bečke dogradonačelnice Birgit Hebein, Josefa Tauchera, zastupnika u Pokrajinskoj skupštini i predsjednika Kluba zastupnika SPÖ-a, Ernsta Nevrivyja, predsjednika 22. bečkog okruga Donaustadt i Antona Cecha, direktora trgovačkog centra. 

Solarna energija za dvadeset trgovina

Solarni paneli su najprije instalirani na krovu kina Donau-Plex, a potom je na preostala dva dijela kompleksa trgovačkog centra instalirano dodatnih 3.500 panela. Po puštanju u rad ove solarne elektrane električnom energijom će se opskrbljivati dvadeset od ukupno 260 trgovina i restorana u Donauzentrumu.

Najveća bečka solarna elektrana prostire se na površini od 6.500 četvornih metara, što odgovara površini jednog nogometnog igrališta te će se ovdje godišnje proizvoditi oko milijun kWh čiste energije čime će se istovremeno smanjiti emisija CO2 za oko 270 tona. Troškovi izgradnje se procjenjuju na 900 tisuća eura.

Bečki katastar solarnog potencijala

Mnogi bečki krovovi prikladni su za instalaciju solarnih panela i korištenje solarne energije, a solarni potencijal želi se iskoristiti gdje god je to izvedivo. Zanimljivo je da Beč raspolaže katastrom solarnog potencijala koji pruža podatke o tome koliko su krovne površine austrijskog glavnog grada pogodne za korištenje solarne energije te pomoću aplikacije „Wien Umweltgut“ građanima omogućuje uvid u energetski potencijal bečkih krovova.

Katastar solarnog potencijala predstavlja praktičnu pomoć za brzo prepoznavanje i prikazivanje potencijala bečkih krovnih područja, a to se odnosi na korištenje solarne toplinske energije i proizvodnju električne energije. Također, katastar omogućuje detaljnu analizu solarnog potencijala svakog pojedinog krova pružanjem podataka o orijentaciji krovne površine, nagibu krovne površine, kao i zasjenjenju vegetacijom i okolnim zgradama, a pruža i podatke o lokalnoj globalnoj vrijednosti osunčanja za grad Beč u 18-godišnjem prosjeku.

Bečka Smart City strategija - Glavni grad Austrije je 2011. godine usvojio svoju prvu okvirnu Smart City strategiju, čije je ispunjenje Grad Beč odredio do 2030. godine, a ona je početkom srpnja ove godine aktualizirana novim ciljevima koji bi trebali biti ostvareni do 2050. godine. Težišta strategije odnose se na zaštitu klime, digitalizaciju, uključivanje građana u procese odlučivanja te socijalnu inkluziju. Beč će uskoro dosegnuti 1,9 milijuna stanovnika, a kako bi u njemu građani i ubuduće mogli živjeti bez osjećaja da pretjerano opterećuju okoliš i resurse, novom se strategijom želi ponuditi odgovor na trenutnu klimatsku krizu koja je zahvatila cijeli svijet. Bečka gradska uprava do 2030. godine planira prepoloviti emisiju stakleničkih plinova, a do 2050. godine ima za cilj smanjiti je za čak 85 posto u usporedbi s 2005. godinom. Osim toga krajnja potrošnja energije po stanovniku bi do 2030. trebala biti smanjena za 30 posto tj. za 50 posto do 2050. godine. I ekološki otisak po glavi stanovnika bi do 2030. trebao biti smanjen za jednu trećinu tj. za polovicu do 2050. godine.

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uspješno završena kampanja „Zraka sunca - svjetlo nade“

Kao što smo već ranije izvijestili, kampanja „Zraka sunca – svjetlo nade“ premašila je zadani cilj te je zahvaljujući donacijama oko 500 građana i građanki čak šest kućanstava u Sisačko-moslavačkoj županiji konačno dobilo solarnu struju.

U pogon je pušteno najveće bečko fotonaponsko postrojenje

Solarna elektrana na krovu trgovačkog centra Donauzentrum otvorena krajem listopada 2019. više nije najveća u Beču. Austrijska metropola je od jučer bogatija za novo fotonaponsko postrojenje snage 1,92 MW, a njegovih 6.500 solarnih panela zauzimaju površinu od 28.000 četvornih metara.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER