Grad Beč sadi voćke za građane

Kada voćke rode svaki će građanin moći besplatno ubrati nekoliko plodova

Grad Beč (nas) ne prestaje oduševljavati svojim kreativnim projektima kojima podiže razinu kvalitete života svojih građanki i građana. Kako bi se proslavila trideseta godišnjica postojanja Dunavskog otoka, bečka gradska uprava odlučila je na tom omiljenom mjestu Bečana za opuštanje i odmor posaditi voćke!

Uz pomoć nekoliko udruga i mnoštva volontera na površini od 2.000 m2 zasađeno je 30 raznih voćaka, od jabuka i krušaka pa sve do marelica i šljiva. Pri izboru voćaka pazilo se da su otporne na klimatske promjene, a prednost su dobile stare sorte.

Ideja za ovaj projekt potekla je iz Bečkog Novog Mjesta gdje je prije sedam godina zasađena prva voćka. U međuvremenu se projekt razvio do te mjere da voćnjak u tom gradu južno od Beča već sada broji preko 400 stabala o kojima se brinu volonteri. Za svaku voćku zadužen je po jedan volonter koji se uz pomoć stručnih osoba o njoj brine, tj. orezuje, okopava i  prihranjuje je. Volonteri su ljudi svih generacija koji se zanimaju za vrtlarstvo ili jednostavno žele doprinijeti zajednici u kojoj žive. I na Dunavskom otoku svaka voćka ima svog volontera.

Do berbe prvih plodova s voćaka na Dunavskom otoku proći će još neko vrijeme jer trešnjama, jabukama i kruškama treba i po nekoliko godina da rode, a tada će svaki građanin moći besplatno ubrati nekoliko plodova, tj. onoliko koliko mu stane u obje ruke. Kako bi građani lakše pronašli lokaciju pojedine voćke trenutno je u izradi aplikacija „Fruitmap“. Digitalna karta će tako prikazivati lokaciju svake pojedine voćke i davati informacije koje su od njih zrele za branje te tko je volonter koji se o njoj brine.

U priloženom videu Grada Beča pogledajte neke od najljepših bečkih zelenih oaza.

  • Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> U Beču se kosi i pod vodom

VEZANE VIJESTI

Središte Marseillea postaje velika pješačka zona

Marseille je kao Europska prijestolnica kulture 2013. godine doživio veliku transformaciju od zapuštenog lučkog grada u euromediteransku kulturnu metropolu. Najveći preobražaj vidljiv je oko područja središnje stare luke Vieux Port, ali i u novoj poslovnoj četvrti Euroméditerranée, koja se kao najveći projekt urbane obnove u ovom dijelu Europe razvija duž lučke obale grada. Preobražaj grada sada se nastavlja uređenjem velike pješačke zone i sadnjom nekoliko stotina novih stabala.

Sjene drveća mogu ohladiti gradove za 5 °C

Svjetski se gradovi ubrzano zagrijavaju, a novo istraživanje ukazuje nam kako bismo ih u vrlo bliskoj budućnosti mogli učinkovito hladiti sadnjom stabala. Čini nam se kako je velika većina stanovnika gradova dobila znanstvenu potvrdu onoga što već intuitivno zna.

Beč izdvaja osam milijuna eura za sadnju novih stabala!

Na području grada Beča ima oko 480.000 stabala, no sve zelenija austrijska metropola, koja se odlučno bori protiv klimatskih promjena, želi ih još više! Onečišćenje zraka je posebno izraženo u velikim gradovima, stoga se bečka gradska uprava odlučila na sadnju velikog broja novih stabala te će za tu namjenu, kao i za održavanje postojećeg zelenila, u 2019. i 2020. godini izdvojiti čak osam milijuna eura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER