U Beču se kosi i pod vodom

Dnevno se izvuče i do 100 tona podvodnog bilja!

Košnja vodenih površina u Beču u punom je zamahu. Sve su bečke prirodne vodene površine ove godine pokošene već dva puta te je izvučeno preko 1.000 tona podvodnog bilja ili makrofita.

Pred otvaranje sezone kupanja na Dunavu 25 amfibijskih brodova sedam dana u tjednu ponovno kosi podvodno bilje na dubini od 2,5 metra kako bi se kupačima osigurala izvrsna kvaliteta vode.

Košnja se vrši u ograđenim dijelovima veličine sedam hektara jer se ograđivanjem želi spriječiti da struje raznesu pokošeno bilje. Nakon košnje, makrofiti se sakupljaju i odvoze u gradsku kompostanu Lobau, gdje se dalje prerađuju u prirodni kompost koji se može kupiti na jednom od bečkih odlagališta otpada. Dnevno se izvuče i do 100 tona podvodnog bilja koje posljednjih godina raste iznimno brzo. Primjerice, 2013. godine su tijekom cijele sezone košnje izvučene 72 tone bilja, dok je prošle godine ta brojka narasla na 3.350 tona.

Amfibijski brodovi koji vrše košnju opremljeni su posebnim GPS sustavom, kompjutorima i programima kako bi što bolje pokosili određenu površinu. Uz košnju se istovremeno vrše i istraživanja koja služe za izradu digitalnih planova košnje. Područja oko molova koja brodovima nisu dostupna uređuju ronioci koji bilje kose srpovima, a poduzeća koja su smještena uz samu obalu od gradskog Ureda za gospodarenje vodama mogu iznajmiti posebne kosilice kako bi sami pokosili dijelove oko vlastitih molova i mostića.

Gradske službe istovremeno rade na izradi trajnih rješenja kako bi se u budućnosti smanjila potreba za košnjom. Na jednom se ograđenom dijelu Dunava sadi niska vrsta vodenog bilja koja bi s vremenom trebala zamijeniti postojeće visoke vrste. Biljke za sada uspijevaju, a u bečkoj gradskoj upravi se nadaju kako će ih s vremenom moći presaditi.

Eurocomm PR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Paris 2024: Čarobno okruženje za još čarobnije otvorenje Olimpijskih igara

Prvi put u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, svečanost otvorenja neće se održati na stadionu, već u središtu grada domaćina - na ponovno čistoj rijeci čija bi kvaliteta vode trebala omogućiti kupanje, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama #Paris2024.

Ljetne olimpijske igre ubrzavaju parišku ekološku tranziciju

Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo francuski glavni grad uspješno pretvara u jednu od najzelenijih metropola svijeta, a svojom predanošću u prilagodbi klimatskim promjenama u suradnji sa sportašima i partnerima želi organizirati i dosad najodrživije Olimpijske igre, u potpunosti usklađene s ciljevima Pariškog sporazuma. Jedan od važnih ciljeva je i otvaranje kupališta na rijeci Seine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER