U Beču se kosi i pod vodom

Dnevno se izvuče i do 100 tona podvodnog bilja!

Košnja vodenih površina u Beču u punom je zamahu. Sve su bečke prirodne vodene površine ove godine pokošene već dva puta te je izvučeno preko 1.000 tona podvodnog bilja ili makrofita.

Pred otvaranje sezone kupanja na Dunavu 25 amfibijskih brodova sedam dana u tjednu ponovno kosi podvodno bilje na dubini od 2,5 metra kako bi se kupačima osigurala izvrsna kvaliteta vode.

Košnja se vrši u ograđenim dijelovima veličine sedam hektara jer se ograđivanjem želi spriječiti da struje raznesu pokošeno bilje. Nakon košnje, makrofiti se sakupljaju i odvoze u gradsku kompostanu Lobau, gdje se dalje prerađuju u prirodni kompost koji se može kupiti na jednom od bečkih odlagališta otpada. Dnevno se izvuče i do 100 tona podvodnog bilja koje posljednjih godina raste iznimno brzo. Primjerice, 2013. godine su tijekom cijele sezone košnje izvučene 72 tone bilja, dok je prošle godine ta brojka narasla na 3.350 tona.

Amfibijski brodovi koji vrše košnju opremljeni su posebnim GPS sustavom, kompjutorima i programima kako bi što bolje pokosili određenu površinu. Uz košnju se istovremeno vrše i istraživanja koja služe za izradu digitalnih planova košnje. Područja oko molova koja brodovima nisu dostupna uređuju ronioci koji bilje kose srpovima, a poduzeća koja su smještena uz samu obalu od gradskog Ureda za gospodarenje vodama mogu iznajmiti posebne kosilice kako bi sami pokosili dijelove oko vlastitih molova i mostića.

Gradske službe istovremeno rade na izradi trajnih rješenja kako bi se u budućnosti smanjila potreba za košnjom. Na jednom se ograđenom dijelu Dunava sadi niska vrsta vodenog bilja koja bi s vremenom trebala zamijeniti postojeće visoke vrste. Biljke za sada uspijevaju, a u bečkoj gradskoj upravi se nadaju kako će ih s vremenom moći presaditi.

Eurocomm PR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečki holding slavi 70. rođendan

Bečki holding, po uzoru na koji je prije 12 godina osnovan i zagrebački, ove godine proslavlja 70. obljetnicu postojanja. Tijekom svog postojanja Bečki je holding ostvario infrastrukturna ulaganja u vrijednosti od 70 milijardi eura, odnosno milijardu eura godišnje.

U Beču se živi najbolje na svijetu!

Prema 21. Mercerovom istraživanju za 2019. godinu, grad Beč je ponovno grad s najvišom kvalitetom življenja na svijetu i to već deseti put zaredom, što dosad nije uspjelo ni jednom drugom svjetskom gradu!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER