Dunavske podvodne biljke postaju ambalaža

Na bečkom Sveučilištu BOKU radi se na proizvodnji ambalaže od podvodnih biljki

Bečki znanstvenici prepoznali su velik potencijal podvodnog bilja koje je vrlo prikladno za proizvodnju ambalažnog materijala

Znanstvenici s bečkog Sveučilišta za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti BOKU (Universität für Bodenkultur Wien - BOKU) rade na proizvodnji ambalažnog materijala od makrofita, odnosno podvodnih biljki koje se svake godine kose i sakupljaju u Dunavu na području Beča i Donje Austrije. Ondje se godišnje iz vode izvuku tisuće tona podvodnog bilja.

  • Biorazgradiva posuda za voće izrađena od podvodnog bilja / © BOKU

Količina podvodnog raslinja u Dunavu posljednjih se godina znatno povećala. Razlog tomu iznimno su visoke temperature koje potiču brži i snažniji razvoj makrofita. Budući da u samo četiri tjedna mogu narasti i po dva metra, redovito se kose i sakupljaju. Za to je od ožujka do listopada u glavnom gradu Austrije zaduženo čak 17 brodova koji sprječavaju prekomjerno širenje podvodnog raslinja te kupačima osiguravanju odličnu kvalitetu vode tijekom sezone kupanja na Dunavu. Nakon košnje makrofiti se sakupljaju i odvoze u gradsku kompostanu gdje se dalje prerađuju u prirodni kompost.

>>> Pročitajte još >>> U Beču se kosi i pod vodom, a dnevno se izvuče i do 100 tona podvodnog bilja!

  • Prikupljanje makrofita - Armin Winter i Marco Beaumont sa Sveučilišta BOKU / © BOKU

Bečki znanstvenici prepoznali su velik potencijal podvodnih biljki. Naime, moguća je njihova višestruka primjena, a vrlo su prikladne za proizvodnju ambalažnog materijala. Prvi prototipovi ekološke jednokratne ambalaže za čuvanje voća ili biorazgradivog posuđa izrađeni od makrofita puno obećavaju. Znanstvenici trenutačno rade na optimizaciji proizvodnje ambalažnog materijala i istraživanju područja primjene nusproizvoda koji nastanu prilikom tog procesa. Oni bi se u budućnosti, primjerice, mogli koristiti kao gnojivo, a moguća je i proizvodnja bioplina njihovom fermentacijom.

  • Dobitnici nagrade Energy Globe Award za područje Donje Austrije za 2020. godinu (slijeva nadesno): Patrick Geiger, Armin Winter i Marco Beaumont / © BOKU

Ovom inovativnom projektu dodijeljena je prestižna nagrada u području zaštite okoliša Energy Globe za područje Donje Austrije za 2020. godinu, a pobjedu je odnio u kategoriji voda. Također je nominiran za nagradu Energy Globe na nacionalnoj razini čiji će se dobitnici saznati krajem ove godine.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Beču se kosi i pod vodom

Košnja vodenih površina u Beču u punom je zamahu. Sve su bečke prirodne vodene površine ove godine pokošene već dva puta te je izvučeno preko 1.000 tona podvodnog bilja ili makrofita.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER