Beč i Bratislava u borbi protiv onečišćenja Dunava

Plastic Free Danube - Cilj projekta je podizanje svijesti građana o važnosti rijeke Dunav

Najnovija istraživanja pokazala su kako je Dunav - nakon Volge, druga najduža rijeka Europe, ujedno i najonečišćenija rijeka našeg kontinenta. Dunav protječe kroz deset europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska, te značajno pridonosi njihovom gospodarstvu i turizmu.

Austrijska agencija za zaštitu okoliša je 2015. godine provela studiju o količinama plastičnog otpada u austrijskom dijelu dunavskog toka i došla do podatka o godišnjoj količini od 40 tona. Za 90 posto plastičnih čestica u rijeci Dunav krivo je neodgovorno gospodarenje otpadom, zatim fragmentacija i prijenos vjetrom, otjecanje s površina kao što su ceste, parkirališta i sl. te građevinske aktivnosti. Preostalih 10 posto uzrokovano je industrijskim aktivnostima, proizvodnim procesima i prijevozom. Dok se neki dijelovi plastičnog otpada zaustavljaju i onečišćuju riječne obale - posebice na području hidroelektrana, veći dio plastičnog otpada Dunavom dospijeva do Crnog mora, čime se još jednom potvrđuje da rijeke značajno doprinose plastičnom onečišćenju mora i oceana te sve češćoj pojavi otoka plutajućeg plastičnog otpada.

Dunav ima najveću razinu onečišćenja antibioticima

Osim toga, kako je jučer objavio britanski The Guardian, najvećom globalnom studijom onečišćenja svjetskih rijeka potvrđena je prisutnost antibiotika u dvije trećine ispitanih riječnih lokacija u 72 zemlje svijeta. Studija otkriva kako Dunav od svih ispitanih europskih rijeka ima najveću razinu onečišćenja antibioticima, a na osam posto svih ispitanih lokacija u Europi zabilježeno je onečišćenje iznad granica sigurnosti.

Kako prenosi The Guardian, UN je prošlog mjeseca objavio da je „porast bakterija otpornih na antibiotike svjetski zdravstveni hitni slučaj koji bi do 2050. godine mogao ubiti deset milijuna ljudi.

Uzorci uzeti iz austrijskog dijela dunavskog toka sadržavali su sedam antibiotika, uključujući klaritromicin koji se koristi za liječenje infekcija respiratornog trakta kao što su upala pluća i bronhitis, i to u količini gotovo četiri puta većoj od dopuštene.

Plastic Free Danube

Kako bi se utjecalo na podizanje kvalitete vode i bolje upravljanje ovim važnim vodnim resursom, znanstvenici iz Beča i Bratislave uključili su se u bilateralni projekt Plastic Free Danube koji financira EU (Interreg SK-AT).

Projekt će do 2020. godine provoditi pet partnera iz Austrije (BOKU Sveučilište prirodnih resursa i znanosti o životu u Beču, Institut za gospodarenje otpadom – ABF, Institut za vodno gospodarstvo, hidrologiju i hidrotehniku - IWHW) i Slovačke (RepaNet, o.z. Slovensko i Institut za polimere Slovačke akademije znanosti - PI SAS).

U sklopu projekta znanstvenici će analizirati plastični otpad iz rijeke veći od pet milimetara koji će se sakupiti na određenim lokacijama. Za potrebe istraživanja odabrana je dionica od Beča do slovačkog gradića Gabčíkovo u ukupnoj dužini od 100 km. Naime, na tom relativno malom području nalaze se dva velika europska grada, nacionalni park, dvije elektrane te pritoci drugih rijeka. Znanstvenici su zaključili kako će istraživanjem tog djela rijeke Dunav moći sakupiti dovoljno materijala za analizu koja će kasnije poslužiti za razvoj novih znanja o štetnom utjecaju plastičnog otpada na rijeke i njihov ekosustav.

Onečišćenje rijeka predstavlja velik ekološki problem jer onečišćene rijeke imaju podjednako štetan utjecaj na regionalni razvoj i globalni ekosustav. Cilj europskog projekta PlasticFreeDanube je ukazati na tu činjenicu i podići svijest građana o potrebi zaštite okoliša. Stoga se u sklopu projekta organiziraju manifestacije za djecu i odrasle, poput Dana Dunava u školama i nacionalnim parkovima.

EurocommPR / S.F. - Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Srpanj je u Rijeci mjesec bez plastike!

U Rijeci će se od ponedjeljka, 29. lipnja 2020. godine, uz akciju zamjene plastičnih vrećica i prigodnu radionicu obilježavati Međunarodni dan bez plastičnih vrećica i početak mjeseca  srpnja - Mjeseca bez plastike.

Dubrovnik postaje prvi hrvatski Plastic Smart City

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i Svjetski fond za prirodu (WWF Mediterranean) potpisali su sporazum o suradnji s Gradom Dubrovnikom na projektu Plastic Smart Cities Croatia, čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u moru.

Srpanj BEZ plastike u Art Parku

Zelena akcija (Zero Waste Croatia Network) i Art Park Zagreb pozivaju vas da se u utorak 13. srpnja u 17 sati na Ribnjaku pridružite različitim edukativnim aktivnostima, s ciljem druženja, zabave i informiranja o ponovnoj uporabi kao rješenju za onečišćenje plastikom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER