Srpanj je u Rijeci mjesec bez plastike!

Mjesec bez plastike u Rijeci započinje obilježavanjem Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica

U Rijeci će se od ponedjeljka, 29. lipnja 2020. godine, uz akciju zamjene plastičnih vrećica i prigodnu radionicu obilježavati Međunarodni dan bez plastičnih vrećica i početak mjeseca srpnja - Mjeseca bez plastike.

Kako bi se ukazalo na važnost smanjenja upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda te potaknula upotreba okolišu prihvatljivih alternativa, u Rijeci će se prigodno obilježiti Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, koji se brojnim aktivnostima širom svijeta obilježava dana 3. srpnja i kojim tradicionalno započinje mjesec bez plastike - Plastic Free July.

Tako će se u petak, 3. srpnja, na sam Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, u prostorijama Riperaja – riječke radionice KD Čistoća (Ul. Ivana Zajca 20), od 10.00 do 12.00 sati u organizaciji Grada Rijeke i Udruge Žmergo održati besplatna kreativna radionica pod nazivom „Vrećicu donesi, vijaču odnesi“. Radionica je namijenjena svim zainteresiranim građanima/kama bez obzira na dob.

Polaznici radionice trebaju sa sobom ponijeti 10-ak kvalitetnijih, debljih plastičnih vrećica, a na radionici će moći naučiti kako iz tih plastičnih vrećica izraditi vijaču te tom simboličnom gestom pridonijeti očuvanju okoliša i uz to se dobro zabaviti.

  • Foto: Udruga Žmergo

S obzirom na preporučene epidemiološke mjere za boravak u zatvorenom prostoru, broj polaznika radionice je ograničen na 10 te je stoga za sudjelovanje na radionici obvezna prethodna najava na e-mail info@cistoca-ri.hr.

Tijekom cijelog tjedna, od 29. lipnja do 3. srpnja, građani će u prostorije Riperaja moći donositi korištene, čiste plastične vrećice, a za 10 vrećica bit će nagrađeni prigodnom platnenom vrećicom partnera projekta. Broj platnenih vrećica partnera projekta je ograničen.

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica posvećen je edukaciji i jačanju svijesti građana o štetnosti koju okolišu nanosi korištenje jednokratnih plastičnih proizvoda, posebno plastičnih vrećica. U svijetu se godišnje koristi preko 500 milijardi plastičnih vrećica, a zbog velikih troškova recikliranja velik dio njih na kraju završi odbačen u prirodi. O štetnosti plastičnih vrećica za okoliš najbolje svjedoči podatak da je za razgradnju jedne vrećice potrebno više od sto, pa i do petsto godina, ovisno o uvjetima u kojima se razgrađuje.

Tijekom mjeseca srpnja - mjeseca bez plastike (Plastic Free July) širom svijeta organiziraju se brojne aktivnosti s ciljem učenja o mogućnostima, ali i nužnosti našeg svakodnevnog života bez korištenja jednokratne plastike.

Organizator projekta Grad Rijeka, zajedno s partnerima KD Čistoća d.o.o. i Udrugom Žmergo, poziva sve građane/ke da učine nešto za svoj okoliš te da se uključe u akciju prikupljanja vrećica i pridruže edukativnoj radionici.

Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Srpanj je mjesec bez plastike!

VEZANE VIJESTI

Dana 3. srpnja obilježava se Međunarodni dan bez plastičnih vrećica!

Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica, koji se širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, započinje i mjesec bez plastike – Plastic Free July. Sigurni smo da se i vi možete odreći brojnih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu i hrane u suvišnim plastičnim omotima i pakiranjima. Neke od država članica EU-a već su zabranile upotrebu plastičnih vrećica, ali i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Za točno godinu dana konačno će biti zabranjeni diljem EU-a!

Zaustavimo višestruke štete od jednokratne plastike!

Zelena akcija zahtijeva od Ministarstva zaštite okoliša i energetike da žurno propiše zakonske mjere s ciljem značajnog smanjenja proizvodnje, potrošnje i zagađenja jednokratnom plastikom. Ujedno poziva građane i građanke da prestanu koristiti štetne jednokratne plastične proizvode.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER