Riperaj organizira treću radionicu izrade torbi za plažu od plastičnih vrećica

Srpanj je u Rijeci mjesec bez plastike!

U Rijeci se nastavljaju aktivnosti kojima se obilježava „Srpanj bez plastike“ te se u Riperaju u utorak, 7. srpnja, održava već treća radionica prenamjene plastičnih vrećica u torbe za plažu. Požurite s prijavama!

Kako bi se ukazalo na važnost smanjenja upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda te potaknula upotreba okolišu prihvatljivih alternativa, u Rijeci je 3. srpnja prigodno obilježen Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, i to organizacijom kreativne radionice pod nazivom „Vrećicu donesi, vijaču odnesi“.

Radionicu su u prostorijama Riperaja – riječke radionice KD Čistoća, zajedno organizirali Grad Rijeka i Udruga Žmergo. Sudionici radionice su trebali donijeti 10-ak kvalitetnijih, debljih plastičnih vrećica, kako bi iz tih plastičnih vrećica izradili vijaču. Tom simboličnom gestom svakako su pridonijeli očuvanju okoliša, a uz to su se i dobro zabavili.

Riperaj nastavlja s aktivnostima obilježavanja „Srpnja bez plastike“ te u utorak, 7. srpnja u 17 sati organizira još jednu radionicu izrade torbi za plažu od plastičnih vrećica. Ranije dvije radionice održane su 9. i 23. lipnja, a treću radionicu ponovno vodi Tanja Blašković.

S obzirom na preporučene epidemiološke mjere za boravak u zatvorenom prostoru, broj polaznika radionice je ograničen, a prijava obavezna i to putem Facebook stranice Riperaja.

Predviđeno trajanje radionice je dva sata, a polaznici radionice sa sobom trebaju donijeti plastične vrećice koje će prenamijeniti u unikatne torbe za plažu.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Dana 3. srpnja obilježava se Međunarodni dan bez plastičnih vrećica!

Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica, koji se širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, započinje i mjesec bez plastike – Plastic Free July. Sigurni smo da se i vi možete odreći brojnih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu i hrane u suvišnim plastičnim omotima i pakiranjima. Neke od država članica EU-a već su zabranile upotrebu plastičnih vrećica, ali i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Za točno godinu dana konačno će biti zabranjeni diljem EU-a!

Zaustavimo višestruke štete od jednokratne plastike!

Zelena akcija zahtijeva od Ministarstva zaštite okoliša i energetike da žurno propiše zakonske mjere s ciljem značajnog smanjenja proizvodnje, potrošnje i zagađenja jednokratnom plastikom. Ujedno poziva građane i građanke da prestanu koristiti štetne jednokratne plastične proizvode.

Srpanj je u Rijeci mjesec bez plastike!

U Rijeci će se od ponedjeljka, 29. lipnja 2020. godine, uz akciju zamjene plastičnih vrećica i prigodnu radionicu obilježavati Međunarodni dan bez plastičnih vrećica i početak mjeseca  srpnja - Mjeseca bez plastike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER