Središte Marseillea postaje velika pješačka zona

Veliki preobražaj Europske prijestolnice kulture

Marseille je kao Europska prijestolnica kulture 2013. godine doživio veliku transformaciju od zapuštenog lučkog grada u euromediteransku kulturnu metropolu. Najveći preobražaj vidljiv je oko područja središnje stare luke Vieux Port, ali i u novoj poslovnoj četvrti Euroméditerranée, koja se kao najveći projekt urbane obnove u ovom dijelu Europe razvija duž lučke obale grada. Preobražaj grada sada se nastavlja uređenjem velike pješačke zone i sadnjom nekoliko stotina novih stabala.

Marseille je dugo imao reputaciju zapuštenog i opasnog lučkog grada, koje se posljednjih godina u određenoj mjeri uspio riješiti revitalizacijom gradskog središta i obalnog područja te otvaranjem novih muzeja i drugih kulturnih institucija. Tome je zasigurno pomogla titula Europske prijestolnice kulture 2013. godine, zahvaljujući kojoj je grad doživio preobrazbu u euromediteransku metropolu, naravno uz veliku potporu nacionalne politike s ciljem poticanja gospodarskog rasta i urbane obnove.

Arhitekti kao što su Zaha Hadid, Jean Nouvel, Rudy Ricciotti, Stefano Boeri i Kengo Kuma svojim su fantastičnim građevinama promijenili izgled drugog po veličini francuskog grada, no njegov se preobražaj sada nastavlja uređenjem velike pješačke zone i sadnjom nekoliko stotina novih stabala.

© Tangram Architectes

Uređenje velike pješačke zone u središtu grada

Novim projektom uređenja središta grada, donji dio glasovite ulice La Canebière - koja se spušta od glavnog željezničkog kolodvora do obale gradske luke Vieux Port, postat će velika pješačka zona zajedno s površinom od ukupno 72 hektara obližnjih ulica i otvorenih prostora. Realizacija trogodišnjeg projekta je službeno započela početkom ožujka i stajat će ukupno 60 milijuna eura, a njegova prva faza, koja uključuje i uređenje dijela ulice La Canebière, trebala bi biti dovršena već ovog ljeta.

Osim temeljite obnove trgovačkog središta grada, velik dio ovog područja će se prepustiti pješacima i javnom prijevozu, a u obližnjim će se ulicama izvršiti regulacija prometa i uvesti ograničenje brzine. Obnovit će se, također, velik broj pročelja, posebice najvrijednijih arhitektonskih zdanja te – najvažnije, znatno povećati zelene površine uz sadnju 450 novih stabala.

Izvor: madeinmarseille.net

Glavni ciljevi ovog projekta su povećanje broja posjetitelja u samom središtu grada, poticanje prometa lokalnih trgovina i općenito povećanje kvalitete života građana.

„Slika središta grada se s vremenom pogoršala“, rekla je za Made in Marseille Martine Vassal, predsjednica metropolitanskog područja Aix-Marseille-Provence i departmana Bouches-du-Rhône. „Marseille kao drugi po veličini francuski grad zaslužuje atraktivnije središte, a njegovo trenutno stanje nije nimalo zadovoljavajuće. Naš je cilj povećati posjećenost središta i potaknuti porast zarade njegovih trgovina, a lokalnom stanovništvu omogućiti sigurnije i ugodnije okruženje.“

© Tangram Architectes

Stotine novih stabala

Jedna od glavnih aktivnosti ovog projekta odnosi se na ozelenjavanje središta grada i to uređenjem novih zelenih površina i sadnjom 450 stabala. Za odabir stabala i ostalog bilja zadužen je krajobrazni arhitekt Michel Desvigne koji se odlučio za nekoliko vrsta kojima će se na najbolji način obogatiti bioraznolikost središta grada.

Pojedine su vrste odabrane zbog svog mediteranskog karaktera, a drugima se zadržava kontinuitet, pa će se tako, na primjer, sačuvati i pomladiti postojeće platane. Također, drvećem se, umjesto korištenja metalnih stupića, planira zaustaviti divlje parkiranje na nogostupima.

Kako će uskoro izgledati obnovljeno središte Marseillea možete vidjeti na fotografijama tvrtke Tangram Architectes.

© Tangram Architectes

© Tangram Architectes

© Tangram Architectes

  • S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Beč izdvaja osam milijuna eura za sadnju novih stabala!

Na području grada Beča ima oko 480.000 stabala, no sve zelenija austrijska metropola, koja se odlučno bori protiv klimatskih promjena, želi ih još više! Onečišćenje zraka je posebno izraženo u velikim gradovima, stoga se bečka gradska uprava odlučila na sadnju velikog broja novih stabala te će za tu namjenu, kao i za održavanje postojećeg zelenila, u 2019. i 2020. godini izdvojiti čak osam milijuna eura.

Pariz se priprema za najodrživije Olimpijske igre 2024.

Radovi na realizaciji ovog velikog projekta ozelenjavanja središnjeg dijela Pariza započet će krajem 2020. te će se izvoditi tijekom sljedeće tri godine, nakon kojih će se napraviti pauza zbog održavanja Ljetnih olimpijskih igara 2024. Radovi se potom nastavljaju, a konačan završetak uređenja očekuje se do 2030. godine.

Četiri urbane šume na pariškim amblematskim lokacijama

Početak nove školske godine označit će 28 novih zelenih oaza u školskim dvorištima, u svim dijelovima Pariza će se ozelenjeti brojne, trenutno asfaltirane površine, no najveću novost „grada svjetlosti i ljubavi“ uskoro će predstavljati četiri urbane šume na mjestima na kojima bi ih malo tko očekivao.

Sjene drveća mogu ohladiti gradove za 5 °C

Svjetski se gradovi ubrzano zagrijavaju, a novo istraživanje ukazuje nam kako bismo ih u vrlo bliskoj budućnosti mogli učinkovito hladiti sadnjom stabala. Čini nam se kako je velika većina stanovnika gradova dobila znanstvenu potvrdu onoga što već intuitivno zna.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER