Središte Marseillea postaje velika pješačka zona

Veliki preobražaj Europske prijestolnice kulture

Marseille je kao Europska prijestolnica kulture 2013. godine doživio veliku transformaciju od zapuštenog lučkog grada u euromediteransku kulturnu metropolu. Najveći preobražaj vidljiv je oko područja središnje stare luke Vieux Port, ali i u novoj poslovnoj četvrti Euroméditerranée, koja se kao najveći projekt urbane obnove u ovom dijelu Europe razvija duž lučke obale grada. Preobražaj grada sada se nastavlja uređenjem velike pješačke zone i sadnjom nekoliko stotina novih stabala.

Marseille je dugo imao reputaciju zapuštenog i opasnog lučkog grada, koje se posljednjih godina u određenoj mjeri uspio riješiti revitalizacijom gradskog središta i obalnog područja te otvaranjem novih muzeja i drugih kulturnih institucija. Tome je zasigurno pomogla titula Europske prijestolnice kulture 2013. godine, zahvaljujući kojoj je grad doživio preobrazbu u euromediteransku metropolu, naravno uz veliku potporu nacionalne politike s ciljem poticanja gospodarskog rasta i urbane obnove.

Arhitekti kao što su Zaha Hadid, Jean Nouvel, Rudy Ricciotti, Stefano Boeri i Kengo Kuma svojim su fantastičnim građevinama promijenili izgled drugog po veličini francuskog grada, no njegov se preobražaj sada nastavlja uređenjem velike pješačke zone i sadnjom nekoliko stotina novih stabala.

© Tangram Architectes

Uređenje velike pješačke zone u središtu grada

Novim projektom uređenja središta grada, donji dio glasovite ulice La Canebière - koja se spušta od glavnog željezničkog kolodvora do obale gradske luke Vieux Port, postat će velika pješačka zona zajedno s površinom od ukupno 72 hektara obližnjih ulica i otvorenih prostora. Realizacija trogodišnjeg projekta je službeno započela početkom ožujka i stajat će ukupno 60 milijuna eura, a njegova prva faza, koja uključuje i uređenje dijela ulice La Canebière, trebala bi biti dovršena već ovog ljeta.

Osim temeljite obnove trgovačkog središta grada, velik dio ovog područja će se prepustiti pješacima i javnom prijevozu, a u obližnjim će se ulicama izvršiti regulacija prometa i uvesti ograničenje brzine. Obnovit će se, također, velik broj pročelja, posebice najvrijednijih arhitektonskih zdanja te – najvažnije, znatno povećati zelene površine uz sadnju 450 novih stabala.

Izvor: madeinmarseille.net

Glavni ciljevi ovog projekta su povećanje broja posjetitelja u samom središtu grada, poticanje prometa lokalnih trgovina i općenito povećanje kvalitete života građana.

„Slika središta grada se s vremenom pogoršala“, rekla je za Made in Marseille Martine Vassal, predsjednica metropolitanskog područja Aix-Marseille-Provence i departmana Bouches-du-Rhône. „Marseille kao drugi po veličini francuski grad zaslužuje atraktivnije središte, a njegovo trenutno stanje nije nimalo zadovoljavajuće. Naš je cilj povećati posjećenost središta i potaknuti porast zarade njegovih trgovina, a lokalnom stanovništvu omogućiti sigurnije i ugodnije okruženje.“

© Tangram Architectes

Stotine novih stabala

Jedna od glavnih aktivnosti ovog projekta odnosi se na ozelenjavanje središta grada i to uređenjem novih zelenih površina i sadnjom 450 stabala. Za odabir stabala i ostalog bilja zadužen je krajobrazni arhitekt Michel Desvigne koji se odlučio za nekoliko vrsta kojima će se na najbolji način obogatiti bioraznolikost središta grada.

Pojedine su vrste odabrane zbog svog mediteranskog karaktera, a drugima se zadržava kontinuitet, pa će se tako, na primjer, sačuvati i pomladiti postojeće platane. Također, drvećem se, umjesto korištenja metalnih stupića, planira zaustaviti divlje parkiranje na nogostupima.

Kako će uskoro izgledati obnovljeno središte Marseillea možete vidjeti na fotografijama tvrtke Tangram Architectes.

© Tangram Architectes

© Tangram Architectes

© Tangram Architectes

  • S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Nove pariške „Poljane mogućnosti“

Smanjenje broja prometnih traka, sadnja više od tisuću stabala, preuređenje trgova Place de l'Etoile i Place de la Concorde... Jedna od najpoznatijih i najljepših avenija svijeta, mogla bi se znatno promijeniti do 2030. godine te od Elizejskih poljana (Les Champs-Élysées) prerasti u „Poljane mogućnosti“ (Les Champs des possibles).

Pariz se priprema za najodrživije Olimpijske igre 2024.

Radovi na realizaciji ovog velikog projekta ozelenjavanja središnjeg dijela Pariza započet će krajem 2020. te će se izvoditi tijekom sljedeće tri godine, nakon kojih će se napraviti pauza zbog održavanja Ljetnih olimpijskih igara 2024. Radovi se potom nastavljaju, a konačan završetak uređenja očekuje se do 2030. godine.

Pariz je bogatiji za još jedan zeleni trg

Pariški trg Place de la Nation dobio je posve nov, znatno zeleniji izgled, a otvoren je u nedjelju uz bogat zabavni program i podjelu 4.000 besplatnih sadnica građankama i građanima Pariza kako bi francuska metropola postala još zelenija!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER