Središte Marseillea postaje velika pješačka zona

Veliki preobražaj Europske prijestolnice kulture

Marseille je kao Europska prijestolnica kulture 2013. godine doživio veliku transformaciju od zapuštenog lučkog grada u euromediteransku kulturnu metropolu. Najveći preobražaj vidljiv je oko područja središnje stare luke Vieux Port, ali i u novoj poslovnoj četvrti Euroméditerranée, koja se kao najveći projekt urbane obnove u ovom dijelu Europe razvija duž lučke obale grada. Preobražaj grada sada se nastavlja uređenjem velike pješačke zone i sadnjom nekoliko stotina novih stabala.

Marseille je dugo imao reputaciju zapuštenog i opasnog lučkog grada, koje se posljednjih godina u određenoj mjeri uspio riješiti revitalizacijom gradskog središta i obalnog područja te otvaranjem novih muzeja i drugih kulturnih institucija. Tome je zasigurno pomogla titula Europske prijestolnice kulture 2013. godine, zahvaljujući kojoj je grad doživio preobrazbu u euromediteransku metropolu, naravno uz veliku potporu nacionalne politike s ciljem poticanja gospodarskog rasta i urbane obnove.

Arhitekti kao što su Zaha Hadid, Jean Nouvel, Rudy Ricciotti, Stefano Boeri i Kengo Kuma svojim su fantastičnim građevinama promijenili izgled drugog po veličini francuskog grada, no njegov se preobražaj sada nastavlja uređenjem velike pješačke zone i sadnjom nekoliko stotina novih stabala.

© Tangram Architectes

Uređenje velike pješačke zone u središtu grada

Novim projektom uređenja središta grada, donji dio glasovite ulice La Canebière - koja se spušta od glavnog željezničkog kolodvora do obale gradske luke Vieux Port, postat će velika pješačka zona zajedno s površinom od ukupno 72 hektara obližnjih ulica i otvorenih prostora. Realizacija trogodišnjeg projekta je službeno započela početkom ožujka i stajat će ukupno 60 milijuna eura, a njegova prva faza, koja uključuje i uređenje dijela ulice La Canebière, trebala bi biti dovršena već ovog ljeta.

Osim temeljite obnove trgovačkog središta grada, velik dio ovog područja će se prepustiti pješacima i javnom prijevozu, a u obližnjim će se ulicama izvršiti regulacija prometa i uvesti ograničenje brzine. Obnovit će se, također, velik broj pročelja, posebice najvrijednijih arhitektonskih zdanja te – najvažnije, znatno povećati zelene površine uz sadnju 450 novih stabala.

Izvor: madeinmarseille.net

Glavni ciljevi ovog projekta su povećanje broja posjetitelja u samom središtu grada, poticanje prometa lokalnih trgovina i općenito povećanje kvalitete života građana.

„Slika središta grada se s vremenom pogoršala“, rekla je za Made in Marseille Martine Vassal, predsjednica metropolitanskog područja Aix-Marseille-Provence i departmana Bouches-du-Rhône. „Marseille kao drugi po veličini francuski grad zaslužuje atraktivnije središte, a njegovo trenutno stanje nije nimalo zadovoljavajuće. Naš je cilj povećati posjećenost središta i potaknuti porast zarade njegovih trgovina, a lokalnom stanovništvu omogućiti sigurnije i ugodnije okruženje.“

© Tangram Architectes

Stotine novih stabala

Jedna od glavnih aktivnosti ovog projekta odnosi se na ozelenjavanje središta grada i to uređenjem novih zelenih površina i sadnjom 450 stabala. Za odabir stabala i ostalog bilja zadužen je krajobrazni arhitekt Michel Desvigne koji se odlučio za nekoliko vrsta kojima će se na najbolji način obogatiti bioraznolikost središta grada.

Pojedine su vrste odabrane zbog svog mediteranskog karaktera, a drugima se zadržava kontinuitet, pa će se tako, na primjer, sačuvati i pomladiti postojeće platane. Također, drvećem se, umjesto korištenja metalnih stupića, planira zaustaviti divlje parkiranje na nogostupima.

Kako će uskoro izgledati obnovljeno središte Marseillea možete vidjeti na fotografijama tvrtke Tangram Architectes.

© Tangram Architectes

© Tangram Architectes

© Tangram Architectes

  • S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Sjene drveća mogu ohladiti gradove za 5 °C

Svjetski se gradovi ubrzano zagrijavaju, a novo istraživanje ukazuje nam kako bismo ih u vrlo bliskoj budućnosti mogli učinkovito hladiti sadnjom stabala. Čini nam se kako je velika većina stanovnika gradova dobila znanstvenu potvrdu onoga što već intuitivno zna.

Liget Budapest – projekt obnove budimpeštanskog parka Városliget

Građani glavnog mađarskog grada vrlo su ponosni na svoj Városliget – najveći budimpeštanski park i jedan od najstarijih javnih parkova na svijetu. Uskoro će imati i dodatne razloge za to jer će nakon sveobuhvatne obnove ovaj park postati suvremena zelena zona opuštanja, zabave i rekreacije u središtu grada, ali i njegovo novo kulturno središte impresivnih arhitektonskih zdanja.

Novi zeleni izgled dva trga u centru Budimpešte

Prošlog tjedna započela je obnova dva središnja budimpeštanska trga s ciljem širenja zelenih površina i suvremenog oblikovanja urbanog prostora. Trgovi Vörösmarty i Podmaniczky će nakon velike obnove u rujnu ove godine biti bogatiji za stotinjak novih stabala, sigurniji za bicikliste te svakako ugodniji za građane i brojne turiste.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER