Grad Beč trudi se zadržati status svjetske kulturne baštine

Tako se to radi u Beču!

Projekt Vienna Ice-Skating Club ugrozio je bečki status svjetske kulturne baštine

Beč je jedna od najomiljenijih turističkih destinacija u Europi nadaleko poznata po svojoj bogatoj arhitekturi, velebnim carskim palačama, parkovima i spomenicima, muzejima, kulturnim ustanovama i mnogim drugim institucijama, a povijesno je središte grada od 2001. godine pod zaštitom kao UNESCO-va Svjetska kulturna baština.

Atraktivnost Beča kao svjetskog poslovnog središta i grada koji je ove godine deseti put zaredom proglašen gradom s najvišom kvalitetom življenja na svijetu privlači posljednjih godina i mnoge investitore koji su svojim projektima izmijenili vizualni identitet grada. Jedan takav projekt, izgradnja kompleksa Vienna Ice-Skating Club s Hotelom InterContinental i zgradom Vienna Konzerthaus, potaknuo je UNESCO da 2017. godine bečku povijesnu jezgru uvrsti na popis ugroženih mjesta svjetske baštine. Iako se novi hotel trebao graditi izvan zaštićene povijesne jezgre grada, no ipak u njenoj neposrednoj blizini u tzv. buffer zoni, predviđena visina nove hotelske zgrade prijetila je narušiti vizuru grada i vrijednost lokaliteta. UNESCO je stoga odlučio intervenirati.

Izvor: www.heumarkt-neu.at

Gradnja kompleksa vrijednog 300 milijuna eura s luksuznim apartmanima, konferencijskim centrom, cjelogodišnjim klizalištem i sportskim sadržajima bila je planirana za 2019. godinu, no gradske su vlasti, ponukane UNESCO-vim izvješćem, odlučile zaustaviti projekt na dvije godinu kako bi mogli izmijeniti sporne dijelove projekta ili pronaći alternativna rješenja.

Bečki koordinator za kulturnu baštinu, Ernst Woller, naglasio je svu  ozbiljnost situacije te izjavio da Grad Beč nastavlja voditi razgovore s UNESCO-om i provoditi zatražene izmjene kako bi bečka povijesna jezgra zadržala status svjetske kulturne baštine. Tako je u posljednjih nekoliko mjeseci Grad Beč donio niz mjera za zaštitu arhitektonske baštine u samoj gradskoj jezgri.

Gradnja novih nebodera u središtu grada je zabranjena, a otežava se i rušenje zgrada izgrađenih prije 1945. godine koje doprinose vizuri i identitetu grada. Tim se mjerama želi zaštiti sama gradska jezgra, ali i područje izvan nje kako bi i buduće generacije mogle uživati u ljepotama austrijske metropole.

Više informacija o projektu Vienna Ice-Skating Club potražite na stranicama Grada Beča i ovdje.

  • Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> U Beču se živi najbolje na svijetu!

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

U Beču se živi najbolje na svijetu!

Prema 21. Mercerovom istraživanju za 2019. godinu, grad Beč je ponovno grad s najvišom kvalitetom življenja na svijetu i to već deseti put zaredom, što dosad nije uspjelo ni jednom drugom svjetskom gradu!

Dubrovnik pod velikom prijetnjom podizanja razine mora

Podizanje razine mora već godinama prijeti Veneciji, a novo istraživanje pokazuje kako su joj se na popisu ugroženih gradova pridružili gotovo svi povijesni lokaliteti na obalama Mediterana.

Radovi na obnovi Lazareta bliže se kraju

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić danas su s predstavnicima izvođača radova obišli gradilište Lazareta. Preostale tri lađe kompleksa obnavljaju se u sklopu projekta „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“, sufinanciranog sredstvima iz EU fondova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER