Novo ljeto, novi kaos u Vječnom Gradu

Apel UNESCO-u za zaštitu povijesnog središta Rima

Središte Rima okupirano je ugostiteljskim terasama, korovom i otpadom pa se zbog sve veće degradacije zaštićene svjetske baštine traži intervencija UNESCO-a.

Otvoreno pismo kao hitan apel za zaštitu povijesnog središta Rima, upućen UNESCO-u u lipnju ove godine, potpisali su brojni građani i građanke talijanskog glavnog grada, među njima i velik broj poznatih osoba iz javnog i kulturnog života poput književnika i novinara Paola Brogija i Vittorija Emilianija, urbanista i esejista Paola Berdinija, glumice Manuele Kustermann, redatelja Luce Verdonea, sociologa Paola Crepeta, pjesnika Valerija Magrellija, novinarke Marcelle Padovani i mnogih drugih. Svi oni oduvijek su gajili duboku ljubav prema svom gradu, a njihovo građansko opredjeljenje potaknulo ih je na apel UNESCO-u kojim osuđuju propadanje povijesnog središta glavnog grada Italije i njegove zaštićene povijesne baštine. Apelom se traži intervencija UNESCO-a kako bi se inertna rimska gradska uprava konačno trgnula i dokazala da je u stanju zaštititi grad od daljnje degradacije.

„Kao građani i građanke Rima, povjesničari i ljubitelji umjetnosti, ali i branitelji kulturne baštine i općeg dobra, obraćamo se direktoru UNESCO-a, Lazareu Eloundou Assomu, kako bismo ga izvijestili o stanju degradacije u kojem se nalazi povijesno središte Rima, jedna od najvažnijih talijanskih lokacija koja je zbog svoje 'neprekidne tri tisućljetne povijesti' uvrštena na Popis svjetske baštine“, navodi se u otvorenom pismu i podsjeća kako je rimska gradska uprava dužna osigurati adekvatnu zaštitu i „razviti strateški plan usmjeren na zaštitu i promicanje vrijednosti kulturno-povijesne baštine grada“.

  • Turisti u Rimu / Pixabay

U otvorenom se pismu dalje navodi kako je povijesno središte Rima, a posebno njegove najveće atrakcije, ugroženo invazijom stolova i raznog ugostiteljskog namještaja kao rezultat sveopće komercijalizacije javnog prostora, kao i širenja terasa kavana i restorana potaknutih administrativnim mjerama za pomoć ugostiteljskom sektoru tijekom pandemije. To je, nažalost, rezultiralo kaosom koji nagrđuje izgled najljepših ulica i trgova grada, a opća slika grada je poražavajuća: „trava se ne kosi, ulice su previše bučne i prepune otpada te propadaju naočigled svih nas.“

„Na naš zadnji apel rimskoj gradskoj upravi, upućen u prosincu prošle godine, još nismo zaprimili nikakav odgovor, a ova situacija kaosa i nereda prijeti da postane trajna. Stoga od UNESCO-a tražimo da rimskoj gradskoj upravi ukaže na obvezu provedbe kontrole i zaštite svjetske baštine te da je potakne na konačnu promjenu smjera u kojem ide naš grad. Nadamo se da će se ova situacija uskoro popraviti, a Rim ponovno postati pristojan, čist i uredan grad u skladu s njegovom neprocjenjivom baštinom.“

Potpisnici i potpisnice otvorenog pisma, mahom stanovnici rimske povijesne jezgre, osuđuju zapuštenost javnog prostora, degradaciju povijesnih vizura te buku posjetitelja i klubova neprimjerenih središtu grada. Podsjećaju i na skupoću života u središnjim gradskim četvrtima koje imaju turističku vrijednost, ali i sve manje trgovina živežnim namirnicama. Inače, u Rimu je do 31. svibnja 2023. u središtu grada i na cijelom području pod zaštitom UNESCO-a zabranjeno otvaranje novih minimarketa, pizzerija, slastičarnica i suvenirnica.

  • Rim - Panteon / Pixabay

Organizacije civilnog društva, mjesni odbori, spontane grupe građana Rima uspješno su okupile profesionalce, sveučilišne profesore, umjetnike, glumce, poznatija i manje poznata imena, a o ovom se problemu više ne polemizira samo na rimskom Campidogliu, već i u pariškom sjedištu UNESCO-a.

Podsjetimo, Venecija - drugi talijanski biser zaštićene svjetske baštine, dugo se oslanjala na masovni turizam što je zbog nepodnošljivih gužvi te velikog pritiska turista i kruzera na grad utjecalo na trajno preseljenje jednog i prosvjedovanje drugog dijela lokalnog stanovništva. Nakon nekoliko godina prosvjeda i peticije koju su podržale brojne slavne osobe iz cijelog svijeta, kao i prijetnji stavljanjem Venecije na UNESCO-ovu „crnu listu“ - Popis ugrožene svjetske baštine, dana 1. kolovoza 2021. konačno je na snagu stupila zabrana ulaska velikim kruzerima u Venecijansku lagunu. Talijanskim vlastima nametnuta je obveza izvještavanja o naporima uloženim u zaštitu iznimnog ekosustava i povijesne baštine „Serenissime“, kao i dostave prijedloga za očuvanje Venecijanske lagune.

Pandemija je natjerala Veneciju na razmatranje novog turističkog modela, koje podrazumijeva i ograničavanje broja posjetitelja, a lokalne vlasti su još 2019. godine osmislile plan za naplatu ulaza u Veneciju za sve dnevne posjetitelje. Ove godine izvijestili smo i o donošenju uredbe kojom će se zabraniti otvaranje bilo kakvih turističkih trgovina s proizvodima i suvenirima upitne kvalitete u većem dijelu povijesne jezgre.

Talijanska vlada je zabranom uplovljavanja velikih kruzera u Venecijansku lagunu konačno na prvo mjesto stavila zahtjeve i interese građana Venecije, a po svemu sudeći uskoro bi se mogla baviti i zaštitom baštine glavnog grada.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Studio Labics pobijedio na međunarodnom natječaju za redizajn područja carskih foruma u Rimu

Trajanova tržnica - Muzej carskih foruma (Mercati di Traiano - Museo dei Fori Imperiali) bio je idealan prostor za predstavljanje pobjedničkog idejnog rješenja za reorganizaciju središnjeg rimskog arheološkog područja i stvaranje nove arheološke šetnice na području carskih foruma. Na natječaju raspisanom početkom listopada prošle godine pobijedio je rad rimske arhitektonske tvrtke Studio Labics koju vode Maria Claudia Clemente i Francesco Isidori.

Milano želi stati na kraj divljem noćnom partijanju

U milanskoj gradskoj upravi objašnjavaju kako se ova uredba provodi s ciljem zaštite javnog prostora i kulturne baštine grada, kao i sprečavanja remećenja javnog reda i mira te zaštite imovine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER