Venecija objavljuje rat jeftinim suvenirnicama i priželjkuje povratak obrtnika

Još jedan pokušaj obrane od masovnog turizma i očuvanja kulturne baštine

Gradske vlasti uskoro planiraju donijeti uredbu kojim će zabraniti otvaranje bilo kakvih turističkih trgovina s proizvodima i suvenirima upitne kvalitete u većem dijelu povijesne jezgre.

Minijaturne plastične gondole i šarene karnevalske maske, ali i automati s prehrambenim proizvodima i pićima po cijeni od dva eura. Riječ je o ponudi velikog broja venecijanskih „low cost“ trgovina namijenjenih turistima, koja se gotovo nimalo ne razlikuje od ponude sličnih trgovina u brojnim turističkim središtima diljem Europe. Vlasti ovog jedinstvenog grada odavno su odlučile povući poteze kojima žele očuvati gradsku jezgru i ograničiti val masovnog turizma kojim se zanemaruju osnovne egzistencijalne potrebe lokalnog stanovništva. Čini se da je promjena konačno na vidiku, a gradske vlasti ovom problemu namjeravaju doskočiti konkretnom uredbom koja bi uskoro trebala biti odobrena.

Kako je izvijestio talijanski dnevnik Corriere della Sera, u Veneciji je vrlo izgledno donošenje uredbe kojim tijekom tri naredne godine, u svim dijelovima grada namijenjenima za kretanje pješaka i u kojima postoje zaštićeni povijesni spomenici, više neće biti moguće otvoriti trgovine s ponudom nekvalitetnih proizvoda.

Pravila će biti još restriktivnija u samom srcu grada – u sestieru ili četvrti San Marco, u kojoj će biti zabranjeno otvaranje novih prodajnih mjesta za maske i ostale nekvalitetne suvenire, praonica rublja pa čak i trgovina za prodaju pića i grickalica. Umjesto navedenog, bit će moguće otvoriti isključivo mesnice, ribarnice te trgovine s voćem i povrćem.

  • Kriza koronavirusa natjerala je venecijanske gradske vlasti na preispitivanje dosadašnjeg modela masovnog turizma / Pixabay

Prema riječima gradonačelnika Luigija Brugnara, gradske vlasti odlučile su se na „hrabar korak“ i nadaju se kako će time potaknuti povratak obrtnika. Iako ova uredba možda neće biti dovoljna da se preokrene dugogodišnji trend depopulacije grada, mnogi se nadaju da se njome može postići nova ravnoteža koja će lokalnom stanovništvu umjesto golemog pritiska ipak omogućiti kvalitetniji suživot s turistima, a gradu donijeti novu vrijednost.

Ovaj problem postoji i u drugim talijanskim gradovima, a rimske vlasti nedavno su se odlučile za slično rješenje. Naime, kako je početkom travnja izvijestila La Repubblica, u Rimu je do 31. svibnja 2023. u središtu grada i na cijelom području pod zaštitom UNESCO-a zabranjeno otvaranje novih minimarketa, pizzerija, slastičarnica i suvenirnica.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Travnate površine Arheološkog parka Pompeji odnedavno održava stado ovaca

Arheološki park Pompeji svoju budućnost vidi u razvoju ekološke poljoprivrede, a u tome je svoju važnu ulogu dobilo i stado od 150 ovaca. Zadaća ovih prirodnih „kosilica“ je održavanje zelenih površina u golemom dijelu Parka u kojem se još ne provode arheološka iskopavanja.

Novo ljeto, novi kaos u Vječnom gradu

Središte Rima okupirano je ugostiteljskim terasama, korovom i otpadom pa se zbog sve veće degradacije zaštićene svjetske baštine traži intervencija UNESCO-a.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER