Što čeka Veneciju po završetku pandemije koronavirusa?

Venecija razmatra novi turistički model za vrijeme nakon pandemije koronavirusa

Kriza koronavirusa natjerala je venecijanske gradske vlasti na preispitivanje svog modela masovnog turizma, javlja Euronews.

Veneciju je 2018. godine posjetilo gotovo 30 milijuna turista, a sada je pusta kao i mnogi drugi gradovi i turistička središta.

„Prešli smo iz jedne krajnosti u drugu“, kazao je za Euronews Matteo Secchi iz Udruženja Venessia. „Još prije nekoliko mjeseci grad je bio pun turista, a sada su ulice i kanali potpuno prazni.“

Međutim, Veneciji ne manjka pozornosti čak ni tijekom krize koronavirusa. „La Serenissima“ („Presvijetla“) ili „Kraljica Jadrana“, kako se još često naziva Venecija, i dalje je česta tema svjetskih medija, posebice kada se izvještava o „prozirnoj“ vodi u njenim kanalima kao izravnoj posljedici uvođenja karantene i obustave brodskog prometa. Čak ni tako prazna, Venecija nimalo nije izgubila na svom šarmu, iako je „čarolija“ praznih kanala i ulica grada, kao i lažnih vijesti o dupinu koji je nakon 60 godina ponovno primijećen u Venecijanskoj laguni, zapravo posljedica pandemije koronavirusa koja je teško pogodila turizam grada. Hoteli su zatvoreni, još uvijek nije poznato kada će se ukinuti restrikcije za putovanja i kada će turisti iz drugih zemalja ponovo moći posjetiti Veneciju.

„U početku smo govorili o jednom do dva mjeseca, zatim o tri do četiri mjeseca“, rekla je Marianna Serandrei, vlasnica hotela Capisini Hotel Group. „Mnogi govore o ponovnom oživljavanju turizma tek početkom sljedeće godine, a imamo određene najave za veljaču i ožujak 2021.“

>>> Pročitajte još >>> Veneciju je pogodio najveći plimni val u posljednje 53 godine

Venecija se dugo oslanjala na masovni turizam što je zbog nepodnošljivih gužvi i velikog pritiska turista na grad utjecalo na napuštanje grada od strane dijela lokalnog stanovništva te prošlog ljeta rezultiralo zabranom uplovljavanja velikih kruzera u povijesno središte Venecije.

Prema riječima Simonea Venturinija, kriza koronavirusa natjerala je gradske vlasti na razmatranje novog turističkog modela, čak ako to podrazumijeva i ograničavanje broja posjetitelja.

„Ovo je prilika da pametnije krenemo u razvoj održivog turizma i to s turistima koji imaju vremena posvetiti se obilasku našeg grada, umjesto frenetičnih turističkih tura u ne tako davnoj prošlosti“, rekao je Simone Venturini, član Gradskog vijeća Venecije zadužen za socijalnu koheziju i gospodarski razvoj.

To neće biti lako s obzirom na veliku ovisnost Venecije o turizmu, ali za sada, iako u uvjetima pandemije koronavirusa, ulice i kanali pripadaju isključivo stanovnicima Venecije.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Veneciju je pogodio najveći plimni val u posljednje 53 godine

Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro planira proglasiti izvanredno stanje nakon što je grad pogodila druga najveća razina mora (aqua alta) otkad se provode mjerenja. Pod vodom je 85 % grada, pa tako i bazilika sv. Marka te brojni trgovi i ulice.

Berlinski parkovi su čistiji zahvaljujući turistima

U sve većem broju europskih gradova i turističkih središta prevelik broj turista i neodrživ turizam krive se za uništavanje gradova i ugrožavanje života domicilnog stanovništva.

Može li sustav podmorskih barijera Mose spasiti Veneciju?

Nakon što je za najveći plimni val od 1966. godine okrivio klimatske promjene, gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je u petak pozvao građane da prate podatke o porastu razine mora. Iako Venecija još nije zbrojila štete od visokog plimnog vala koji je grad pogodio u noći s utorka na srijedu, grad se već danas priprema za novi plimni udar, budući da gradske vlasti očekuju da bi razina mora mogla narasti za 160 cm.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER