Tri nove zero waste općine u Hrvatskoj

Vođene zero waste načelima, općine u Međimurju dokazuju da se i u Hrvatskoj mogu postizati svjetski rezultati u gospodarenju otpadom

Danas su u Prelogu općine Domašinec, Martijanec i Podturen potpisale službenu „Zero Waste“ strategiju i ušle u društvo Zero Waste Europe gradova i općina s najboljim praksama u Europi.

Navedene općine time su se pridružile postojećim zero waste gradovima i općinama, njih ukupno devet, u uspješnom sustavu PRE-KOM-a koje već nekoliko godina postižu najbolje rezultate u smanjenju, odvojenom prikupljanju, recikliranju i kompostiranju otpada u Hrvatskoj.

„Zero Waste Europe čestita općinama koje su odlučile napraviti ovaj iskorak na korist očuvanja okoliša i kvalitete života građana i građanki. Ponosni smo na uspjeh PRE-KOM-a čija je usluga u 12 jedinica lokalne samouprave dostupna više od 38.000 stanovnika. Svim općinama na raspolaganju smo za stručne savjete, kako bi, po uzoru na oko 400 gradova i općina u Europi, u kratkom roku postigle zacrtane ciljeve“, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije, koja je nacionalni koordinator Zero Waste Europe mreže.

Općine Domašinec, Martijanec i Podturen su u Prelogu danas potpisale službenu „Zero Waste“ strategiju / Foto: Zelena akcija

Podsjetimo, Zelena akcija je dala doprinos unapređenju usluge PRE-KOM-a izradom studije s preporukama po načelu najboljih ekološko-ekonomsko-socijalnih praksi. Navedene smjernice PRE-KOM provodi u djelo od 2015. godine te je ubrzo postao vodeće komunalno poduzeće u Hrvatskoj s prosječnom stopom recikliranja od 56 % 2018. godine (dok je na razini Hrvatske to 24 %) i odlaganjem tek 79 kg miješanog otpada po stanovniku godišnje (hrvatski prosjek je 315 kg) u 11 jedinica lokalne samouprave.

Jedinice lokalne samouprave u sustavu PRE-KOM-a su u kratkom roku podigle postotke odvojenog prikupljanja otpada sa 10-20 % na 50-60 % te hrabro koračaju ka 70 % do 2020. godine, što je cilj koji Hrvatska ima do 2030. godine. Prema podacima HAOP-a za 2017. godinu, među 10 najuspješnijih općina u odvojenom prikupljanju otpada u Hrvatskoj čak 6 ih je u sastavu PRE-KOM-a. Najbolje rezultate u 2017. godini ostvario je Prelog sa 55,9 % odvojenog prikupljanja, a preliminarni rezultati za 2018. ukazuju na dodatan napredak - Prelog odvaja 60,78 %, a Belica čak 65,68 % otpada, najviše u Hrvatskoj.

„Kada smo 2015. radili preporuke za unaprjeđenje sustava PRE-KOM-a, vjerovali smo da će općine u Međimurju vođene zero waste načelima ubrzo dokazati da se i u Hrvatskoj mogu postići svjetski rezultati. Njihov uspjeh velik je udarac brojnim skupinama koje su godinama plasirale teze da se ne može i kočile razvoj sustava zbog interesa u poslovanju sa smećem. Trebalo je hrabrosti za koračanje u smjeru suprotnom od većine mjesta u Hrvatskoj i štetne nacionalne politike te stoga iskrene čestitke PRE-KOM-u”, dodao je Košak.

Foto: Zelena akcija

Segementi uspješnog sustava u 12 jedinica lokalne samouprave - Grad Prelog i općine Goričan, Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava, Kotoriba, Belica, Dekanovec, Domašinec, Podturen i Martijanec, a kojima danas upravlja PRE-KOM, uključuju odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, intenzivnu edukaciju svih dobnih skupina i pravedan sustav naplate s brojnim popustima za različite skupine kućanstva. Također, PRE-KOM je izgradio kompletnu infrastruturu za obradu otpada na lokalnoj razini koja uključuje reciklažno dvorište, sortirnicu, kompostanu i prvi centar za ponovnu uporabu u Hrvatskoj. Uz to, sustav kontrole sa žutim i crvenim kartonima te nedavno pokrenut projekt prikupljanja otpadnog jestivog ulja, pokazatelji su da PRE-KOM inovativnim idejama kontinuirano nastoji unaprijediti uslugu zbrinjavanja komunalnog otpada.

Rezultati uspješnog sustava, osim u visokim postocima recikliranja i malim količinama odloženog otpada, vide se i u količinama zbrinutog korisnog otpada koje iznose više od 4,5 milijuna kilograma godišnje. Tvrtka PRE-KOM pozitivno posluje i ulaže ostvarene prihode u poboljšanje kvalitete usluge, zapošljavanje radnika i radnica te smanjenje cijene usluge za građane i građanke. Stoga se s pravom može pohvaliti liderskom pozicijom u održivom gospodarenju otpadom u Hrvatskoj.

„Kada bismo ovaj sustav preslikali na ostatak Hrvatske, vrlo brzo bismo s europskog začelja po recikliranju i kvaliteti života skočili među najuspješnije zemlje Europe. PRE-KOM je postao uzor kojeg počinje kopirati sve veći broj mjesta u Hrvatskoj koje pozivamo da potpišu ‘Zero waste 2020’ strategiju, zacrtaju ambiciozne ciljeve te se priključe društvu najuspješnijih gradova i općina u Europi”, zaključio je Košak.

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Serija webinara: Klimatski aktivizam za početnike

Aktivistička grupa Zelene akcije poziva vas na „Klimatski aktivizam za početnike“, besplatnu seriju od četiri webinara koji će se održati od 1. do 7. lipnja 2020. godine od 18 do 20 sati, a otvoreni su za sudjelovanje svih zainteresiranih. Najmarljivije polaznike/ce webinara te buduće aktiviste i aktivistkinje očekuje i uzbudljiv aktivistički vikend u prirodi!

Međimurje i dalje najuspješnije u odvojenom sakupljanju otpada

Međimurje je već ostvarilo cilj od 50 % koji Hrvatska mora ispuniti do 2020. godine i napreduje prema 70 %, što je cilj koji Hrvatska ima do 2030. godine. Nekako nam se čini da će taj cilj velikom dijelu hrvatskih gradova i općina i dalje biti nedostižan.

U Parizu se uvodi prva zero waste ulica

Pariška gradska uprava odlučna je u borbi protiv otpada te godišnju količinu otpada od 410 kg po stanovniku nastoji smanjiti brojnim mjerama u sklopu provođenja svog novog klimatskog plana. Uvođenjem eksperimentalne zero waste ulice količina otpada se planira smanjiti za 10 % ili oko 50 kg godišnje po stanovniku Pariza.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER