Neuspješan ministar Tomislav Ćorić sramotno kažnjava uspješne gradove i općine!

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kažnjava gradove i općine uspješne u odvojenom prikupljanju i recikliranju otpada

Zelena akcija oštro osuđuje kažnjavanje uspješnih gradova i općina novčanim kaznama samo zato što nisu ispunili nemoguće uvjete koje je ministar Tomislav Ćorić neodgovorno propisao Uredbom o komunalnom otpadu.

Kako se navodi u današnjem priopćenju, Zelena akcija zahtijeva žurno povlačenje nepravednih kazni koje demotiviraju od daljnjeg napretka i pozitivnih promjena u zbrinjavanju otpada. Također, poziva premijera Plenkovića da razriješi dužnosti ministra Ćorića jer je brojnim neprihvatljivim potezima pokazao da nema namjeru štititi okoliš i javni interes, već posve suprotno.

Gradovi i općine uspješni u odvojenom prikupljanju i recikliranju otpada kažnjeni su zato što Ministarstvo zaštite okoliša  i energetike nije bilo u stanju prepoznati dobre prakse u Hrvatskoj.

Naime, Uredbom o komunalnom otpadu propisani su ciljevi smanjenja  miješanog otpada u odnosu na 2015. godinu koji jednako vrijede za sve gradove i općine u Hrvatskoj, ignorirajući činjenicu da su te godine pojedini gradovi već imali vrhunske rezultate. Primjerice, lider održivog gospodarenja otpadom u RH, grad Prelog, za kojeg je Zelena akcija radila preporuke za razvoj sustava, zajedno s okolnim općinama referentne 2015. već je bio na 50 % odvojenog prikupljanja otpada, što znači da je, prema Uredbi, 2017. i 2018. trebao doći na >70 %, što je nemoguće, tim više ako se zna da prosjek EU iznosi <50 %.

Prelog danas odvojeno prikuplja 63 % čime je daleko iznad 50 % što je cilj kojeg gradovi i općine imaju do kraja 2020. godine, a veći dio njih je tek na oko 20%.

Za taj uspjeh Prelog je kažnjen s nekoliko tisuća kuna za 2017., a za 2018. očekuje nekoliko desetaka tisuća kuna. Isto je i u Čakovcu te na Krku koji su kažnjeni za vrhunske rezultate.

>>> Pročitajte još >>> Prelog je sa stopom oporabe od gotovo 60 posto među najboljima u Hrvatskoj

„Apsurdno je i sramotno da se Ministarstvo, unatoč suprotnim obećanjima te upozorenjima od strane EU, usudilo kazniti uspješne gradove i općine. Oni se, za razliku od većine ostalih, godinama grčevito trude uspostaviti sustave na korist okoliša i visoke kvalitete života građana i građanki te se nalaze među najboljim europskim primjerima dobre prakse. Ministar time poručuje: ako ste uspješni plaćat ćete kazne, a ako imate neuređen sustav i štetite svojim građanima i građankama bit ćete pošteđeni. To je neprihvatljivo!“, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije koji koordinira mrežu uspješnih gradova i općina Zero Waste Croatia Network.

Ministar je javno u veljači prošle godine u emisiji Otvoreno na HRT-u obećao ispravak nepravilnosti u Uredbi, što se pokazalo kao obična laž s obzirom da su najuspješniji gradovi u odvojenom prikupljanju i recikliranju otpada prošlog tjedna kažnjeni za svoje uspjehe.

„Ministar Ćorić u svom se radu proslavio izdavanjem štetnih i nezakonitih dozvola, obmanjivanjem javnosti u nizu slučajeva, nerazumnim zagovaranjem dokazano štetnih projekata poput regionalnih centara za smeće, a sada i kažnjavanjem uspješnih samo zato što su uspješni. Od premijera Plenkovića očekujemo da kazni ministra koji ne radi svoj posao te ga prigodno i zasluženo razriješi njegove dužnosti. Hrvatska treba ministra koji će štititi okoliš i javni interes, a ne 'zlatni panj' koji radi posve suprotno", zaključio je Marko Košak.

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Croatia: Full Of Plastic!“

U Hrvatskoj ćemo još pričekati na zabranu plastičnih vrećica i ostalih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu te se nećemo svrstati uz bok država članica EU-a i ostatka svijeta koje su uvođenjem zabrane odlučile utjecati na rješavanje plastične krize.

Međimurje i dalje najuspješnije u odvojenom sakupljanju otpada

Međimurje je već ostvarilo cilj od 50 % koji Hrvatska mora ispuniti do 2020. godine i napreduje prema 70 %, što je cilj koji Hrvatska ima do 2030. godine. Nekako nam se čini da će taj cilj velikom dijelu hrvatskih gradova i općina i dalje biti nedostižan.

Tri nove zero waste općine u Hrvatskoj

Danas su u Prelogu općine Domašinec, Martijanec i Podturen potpisale službenu „Zero Waste“ strategiju i ušle u društvo Zero Waste Europe gradova i općina s najboljim praksama u Europi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER