Međimurje i dalje šampion u odvojenom sakupljanju otpada

Bravo za marljive i disciplinirane Međimurce i Međimurke!

Kako je na svojim mrežnim stranicama danas objavilo komunalno poduzeće PRE-KOM iz Preloga, prema preliminarnim podacima Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH o odvajanju otpada u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu, Međimurje je i dalje najuspješnije u odvojenom sakupljanju otpada.

„Grupacija PRE-KOM-a zadržala je lidersku poziciju u Republici Hrvatskoj s 10 mjesta u najboljih 12 jedinica lokalne samouprave. Temeljem tih rezultata i u Županiji Međimurskoj i Županiji Varaždinskoj držimo liderske pozicije. Pozivamo vas da i dalje zajedno odgovorno gospodarimo otpadom“, objavljeno je na stranicama PRE-KOM-a.

Ostvarene postotke možete vidjeti u priloženim tablicama, a tvrtka PRE-KOM korisnicima svojih usluga poručuje: „Ne dvojite nego smeće odvojite!“

Ostatak Hrvatske je u prosjeku ispod 30 % odvajanja

Marko Košak, voditelj programa Gospodarenje otpadom u Zelenoj akciji, također se osvrnuo na izvrsne rezultate koje Međimurje postiže u odvojenom sakupljanju otpada. „2015. godine sam radio analizu i preporuke za Grad Prelog koji je bio na 22 % odvajanja otpada i predvidio cilj od 70 % do kraja 2020. uz provedbu kvalitetnih mjera smanjenja, ponovne uporabe, odvajanja, recikliranja i kompostiranja otpada. Samo su rijetki vjerovali da je taj cilj ostvariv, a ostali 'stručnjaci' su nas po raznim skupovima o gospodarenju otpadom razuvjeravali govoreći 'nismo mi Švicarska ili Njemačka, nemaju naši ljudi taj mentalitet'. – izjavio je Marko Košak.

  • Marko Košak / Foto: Zelena akcija

„Građani desetak gradova i općina iz Donjeg Međimurja pokazali su da se to može, a mi smo dokazali da je suradnja gradova i organizacija koje se stručno bave ovom temom ključna za uspjeh. To je i pljuska kojekakvim plaćenim kvazistručnjacima koji godinama brane koncept zaostalih i problematičnih megalomanskih regionalnih centara za smeće koji uz podršku Ministarstva zaštite okoliša godinama koče razvoj uspješnih lokalnih sustava održivog gospodarenja otpadom.“ – dodao je Marko Košak.

Košak je ujedno čestitao tvrtki PRE-KOM na postignutim rezultatima i pozdravio sve nove hrvatske jedinice lokalne samouprave koje će ući u društvo Zero Waste Europe ispunjenjem „zero waste“ ciljeva i poboljšanjem kvalitete života svojih građana i građanki.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Prodaja plastičnih vrećica u Engleskoj u godinu dana smanjena 59 %

Prodaja jednokratnih plastičnih vrećica u proteklih je pet godina u najvećim trgovačkim lancima smanjena čak 95 %. Čini se da je prodaju uspješno smanjila njihova naplata uvedena u listopadu 2015. godine, jer se u Engleskoj sada u prosjeku godišnje prodaju samo četiri plastične vrećice po osobi, u usporedbi s 10 u 2019. i čak 140 u 2014. godini.

Međimurje i dalje najuspješnije u odvojenom sakupljanju otpada

Međimurje je već ostvarilo cilj od 50 % koji Hrvatska mora ispuniti do 2020. godine i napreduje prema 70 %, što je cilj koji Hrvatska ima do 2030. godine. Nekako nam se čini da će taj cilj velikom dijelu hrvatskih gradova i općina i dalje biti nedostižan.

Tri nove zero waste općine u Hrvatskoj

Danas su u Prelogu općine Domašinec, Martijanec i Podturen potpisale službenu „Zero Waste“ strategiju i ušle u društvo Zero Waste Europe gradova i općina s najboljim praksama u Europi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER