Prelog je sa stopom oporabe od gotovo 60 posto među najboljima u Hrvatskoj

U Prelogu s otpadom znaju napraviti dobar posao

Otpad se u Prelogu odvojeno prikuplja već deset godina, a danas ga razvrstava i svako kućanstvo u tom međimurskom gradu. U žute spremnike odlaže se PET ambalaža, plavi spremnici su namijenjeni za papir, smeđi za biootpad, a u crne se odlaže sav ostali miješani komunalni otpad – ili smeće kako ga u Prelogu zovu, sve ono što se ne može oporabiti.​

Prema Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom, koja je stupila na snagu 1. studenoga, svi gradovi i općine moraju imati riješen sustav odvojenog prikupljanja otpada, kao što i sva hrvatska kućanstva moraju odvojeno prikupljati otpad. U protivnom lokalnoj samoupravi prijete visoke novčane kazne, no novčano će se kažnjavati i građani koji ne budu razvrstavali plastiku, papir, kompost i ostali komunalni otpad. Većina hrvatskih građana stoga se s pravom bavi pitanjima kako će to raditi, kada će dobiti dodatne spremnike za odvojeno prikupljanje različitih vrsta otpada, gdje će ih smjestiti i tko će ih nadzirati te možda najvažnije, koliko će ih to stajati. 

U Međimurju gdje se bilježe najviše stope oporabe komunalnog otpada u Hrvatskoj, građani se već dugo ne bave tim pitanjima. Otpad se u Prelogu odvojeno prikuplja već deset godina, a danas ga razvrstava i svako kućanstvo u tom međimurskom gradu. U žute spremnike odlaže se PET ambalaža, plavi spremnici su namijenjeni za papir, smeđi za biootpad, a u crne se odlaže sav ostali miješani komunalni otpad – ili smeće kako ga u Prelogu zovu, sve ono što se ne može oporabiti.

Građani Preloga recikliraju otpad već deset godina i sa stopom oporabe od gotovo 60 posto među najboljima su u Hrvatskoj.

„Jedan sustavni desetogodišnji rad je doveo do toga da i mala djeca koja idu u osnovnu školu upozoravaju svoje roditelje što ide u koju kantu i to je u biti najveća vrijednost, ta jedna edukacija, buđenje svijesti od djeteta u vrtiću do onog najstarijeg umirovljenika i mislim da smo u tome napravili jedan veliki iskorak", izjavio je za RTL  gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

Građani su spremnike dobili besplatno. Oni koji otpad razvrstavaju bez greške dobili su nagrade, a oni koji ne recikliraju pravilno - žute i crvene kartone. Računi za odvoz smeća u Prelogu su manji za desetak kuna, a sve što se prikupi završava u reciklažnom dvorištu u kojem se godišnje prikupi sedam tisuća tona otpada.

„Vrijedni glomazni otpad dođe tu, mi ga nastojimo obnoviti i kroz naš centar za ponovnu uporabu prodati zainteresiranim strankama. Centar sad radi već pet mjeseci i puno toga se već prodalo, na primjer 200-tinjak stolica, bilo je i namještaja, raznih predmeta, slika“, kaže Siniša Radiković, direktor komunalnog poduzeća PRE-KOM.

U Prelogu s otpadom očito znaju napraviti dobar posao, a ostatak Hrvatske mogao bi od njih štošta naučiti. 

Prilog o uspješnom i odgovornom gospodarenju otpadom u Prelogu možete pogledati na sljedećoj poveznici.

VEZANE VIJESTI

"Skupština podržala Bandićev plan pljačke građana i građanki Zagreba!"

Većina zastupnika i zastupnica zagrebačke Gradske skupštine danas je, ne uvažavajući interes građana i građanki Zagreba, usvojila prijedlog gradonačelnika Bandića o izmjenama Odluke o prikupljanju i naplati otpada koji donosi drastično poskupljenje računa.

Međimurje i dalje najuspješnije u odvojenom sakupljanju otpada

Međimurje je već ostvarilo cilj od 50 % koji Hrvatska mora ispuniti do 2020. godine i napreduje prema 70 %, što je cilj koji Hrvatska ima do 2030. godine. Nekako nam se čini da će taj cilj velikom dijelu hrvatskih gradova i općina i dalje biti nedostižan.

Uključivanje građana u procese energetskog planiranja

Direktor MENEA-e Alen Višnjić i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek potpisali su partnerski sporazum te u nazočnosti župana Međimurske županije Matije Posavca predstavili projekt „ENES-CE – Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji s građanima“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER