Uključivanje građana u procese energetskog planiranja

Međimurska energetska agencija MENEA i Grad Prelog europskim projektom uključuju građane u osmišljavanje energetske strategije

Direktor MENEA-e Alen Višnjić i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek potpisali su partnerski sporazum te u nazočnosti župana Međimurske županije Matije Posavca predstavili projekt „ENES-CE – Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji s građanima“.

Na trećem pozivu za prijavu projektnih prijedloga programa Interreg Central Europe, među 44 odobrenih nalazi se i projekt „ENES-CE – Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji s građanima“. Međimurska energetska agencija MENEA u projektu sudjeluje kao jedan od 10 projektnih partnera iz šest zemalja središnje Europe, dok je vodeći partner Grad Forli iz Italije. Drugi hrvatski partner je Grad Prelog koji će tijekom implementacije biti i nositelj planirane pilot investicije.

U Javnoj ustanovi za razvoj Međimurske županije REDEA, direktor MENEA-e Alen Višnjić i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek potpisali su partnerski sporazum te predstavili projekt u nazočnosti župana Međimurske županije Matije Posavca.

Građani sudjeluju u osmišljavanju energetske strategije

Cilj projekta je uključivanje građana u procese energetskog planiranja. Ono se provodi kroz osnivanje građanskih energetskih grupa koje ‘bottom-up’ metodom pružaju podršku jedinicama lokalne samouprave u pripremi i provedbi energetskih projekata.

„Angažirat ćemo vanjske stručnjake koji će organizirati niz radionica namijenjenih svim dionicima iz javnog i privatnog sektora, temeljem čega će biti izrađen Akcijski plan održivog energetskog razvoja i klimatskih promjena za grad Prelog. Naknadno će za implementaciju biti odabrana jedna od mjera unutar plana, što će biti financirano iz budžeta projekta u visini od 15.000,00 eura.“, objasnio je Alen Višnjić, te dodao kako se radi o trećem projektu MENEA-e sufinanciranom iz programa transnacionalne suradnje Interreg Središnja Europa –  u suradnji s Gradom Čakovcem proveden je projekt „Dynamic Light“, a Javna ustanova REDEA bila je partner na projektu „Rures“.

„Ukupni budžet projekta iznosi 1.847.374,50 eura, od čega 172.720,00 eura otpada na MENEA-u, a 145.375,00 eura na Grad Prelog. 85 % od navedenog iznosa sufinancirano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Dodatno sufinanciranje tražili smo iz fonda Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji će nas pratiti sa 60 % sufinanciranja vlastitog sudjelovanja, odnosno 9 % ukupnog budžeta partnera“, pojasnio je Alen Višnjić.

Gradu Prelog raspolaže bogatim iskustvom u provedbi EU projekata

„Energetika je bitna za cijelu Republiku Hrvatsku i moramo težiti tome da se približimo standardu zemalja Europe. Između ostalog, ovaj projekt nam omogućuje da informiramo građane i pripremimo ih da se što kvalitetnije prijave na natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća“, poručio je gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

„Naša energetska agencija ima jasno izražen smjer ulaganja u energetsku učinkovitost te je možemo smjestiti u sam hrvatski vrh po povlačenju europskih sredstava. S druge strane, Prelog je uz Mursko Središće među top 10 gradova u Hrvatskoj po količini dobivenih europskih sredstava. Sudjelovanje građana i lokalne zajednice u osmišljavanju strategije energetske učinkovitosti važno je ne samo zbog demokratskih procesa, već i zbog spremnosti za novo višegodišnje financijsko razdoblje koje započinje krajem iduće godine. Nakon obnove javnih zgrada htjeli bismo početi s obnovom obiteljskih kuća, za što će zbog velikog interesa u europskim fondovima morati biti osigurano mnogo više sredstava,“ zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Provođenje projekta započelo je 1. travnja 2019., a trajat će do kraja ožujka 2022. godine.

VEZANE VIJESTI

Rotterdam je dobio najveći zeleni krov u Nizozemskoj

Od svibnja 2020. Rotterdam je službeno postao dom najvećeg, ali i najdužeg zelenog krova u Nizozemskoj. Drugi najveći grad ove ekološki vrlo osvještene zemlje dosad je realizirao cijeli niz ambicioznih projekata zaštite okoliša kako bi već do 2025. godine pokušao postati klimatski otporan grad.

Prelog je sa stopom oporabe od gotovo 60 posto među najboljima u Hrvatskoj

Otpad se u Prelogu odvojeno prikuplja već deset godina, a danas ga razvrstava i svako kućanstvo u tom međimurskom gradu. U žute spremnike odlaže se PET ambalaža, plavi spremnici su namijenjeni za papir, smeđi za biootpad, a u crne se odlaže sav ostali miješani komunalni otpad – ili smeće kako ga u Prelogu zovu, sve ono što se ne može oporabiti.

Obilazak radova na Centru održivog razvoja Međimurskog veleučilišta

Sedam novih laboratorija, dvije dvorane/predavaonice, kabinet mikrobiologije, dizalo za pristup osobama s invaliditetom, elektrosoba, vrhunska oprema te još štošta drugo bit će smješteno u novom Centru održivog razvoja u sklopu Međimurskog veleučilišta u Čakovcu bruto površine 689 četvornih metara.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER