Poruka Bandiću: Zahtijevamo bolju uslugu, a ne poskupljenje računa!

Planirano poskupljenje očita je kulminacija nebrige i nesposobnosti gradskih službi

Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR), zajedno s građanima i građankama, zahtijevaju od gradonačelnika Bandića da ne prihvati cjenik kojim bi porasla cijena odvoza otpada u Zagrebu. Traže uspostavu pravedne naplate po količini miješanog otpada te poboljšanje kvalitete usluge odvojenog prikupljanja otpada.

Stotinjak građana i građanki danas je u zgradi Gradske uprave urudžbiralo gradonačelniku dopis s prethodno navedenim zahtjevima.

„Planirano poskupljenje očita je kulminacija nebrige i nesposobnosti gradskih službi. Njima nije u interesu poboljšanje sustava po uzoru na druge europske metropole, već daljnje pogodovanje interesnim skupinama koje profitiraju od kaosa sa smećem”, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije te dodao: „Ako gradonačelnik prihvati prijedlog Holdinga, pogazit će svoja obećanja i ignorirati Zaključak Gradske skupštine iz 2017. godine koji zabranjuje poskupljenje. Time će po tko zna koji put dati do znanja da mu nije stalo do interesa građana i građanki”.

Cijena odvoza otpada prema prijedlogu će se sastojati od oko 70 % fiksnog dijela te oko 30 % varijabilnog koji se odnosi na volumen spremnika i broj odvoza. Takva naplata je nepravedna jer omogućava zaradu Čistoći, a malu mogućnost građanima da smanjenjem smeća snize račune. Osim što varijabilni dio čini samo 30 %, građani i građanke neće moći odabrati manji volumen od onog kojeg odredi Čistoća, iako će možda imati manje smeća.

„Oni koji marljivo odvajaju, svejedno će plaćati za više smeća. Takva naplata je pljačka građana i građanki”, rekao je Košak.

Nepravedna naplata izbjegla bi se naplatom po količini miješanog otpada. Čistoća je prošle godine povodom donošenja Odluke o načinu prikupljanja otpada i naplate takav sustav ocijenila preskupim jer bi morala zaposliti 40 ljudi. Sada je, bez takvog unaprjeđenja, planirano zapošljavanje 421 osobe, što je deset puta više.

„Javnost se s pravom pita jesu li ta radna mjesta izmišljena za uhljebljivanje rodbine političkih prijatelja gradonačelnika”, komentirao je Košak.

Foto: Zelena akcija

Osim zapošljavanja, kao razlog poskupljenja navodi se trošak nabave kanti i vozila. To se može financirati iz EU fondova, za što su već raspisivani natječaji, a najavljeni su i novi.

„Holding stvara privid da i zbog minornih promjena moraju porasti računi građanima. To je laž i dokaz nesposobnosti”, izjavila je Branka Genzić-Horvat iz udruge UZOR te dodala: „Čini se da nije problem u kupnji opreme, već projektima poput centra u Resniku za smeće iz Zagreba i Zagrebačke županije. Cijena centra je više od milijardu kuna, što EU neće financirati pa se teret želi prebaciti na građane. U slučaju većeg odvajanja nebi bilo razloga za megacentar za smeće”.

Tomislav Čolakić iz Udruge eko Zagreb poručio je da bi se problemi riješili uvođenjem dosljedno ekološkog sustava („ZEKO“ – Zagrebački ekološki sustav za komunalni otpad), koji je Gradu Zagrebu predložen u radnoj skupini 2016. godine. Taj sustav uključuje korištenje postojećih resursa, poput kanti koje trebaju prenamjenu uz eventualnu nadopunu broja jer predviđa ukupno dvije kante: za biorazgradivi i za ostale vrste otpada.

„Otpad se odvaja u barkodirane vreće koje se razlikuju po boji prema vrsti otpada  i  u sortirnom centru povezuju s vlasnikom i naplatom koja je u tom slučaju nedvojbeno pravedna i minimalizirana. Takav sustav je ekološko rješenje koje čuva zdravlje, okoliš i novac”, dodao je Čolakić.

Udruge zahtijevaju od gradonačelnika Bandića da ne prihvati poskupljenje koje bi donijelo velik udar na džepove građana i građanki. Također, traže da komunalno poduzeće Čistoća uspostavi pravednu naplatu prema stvarnim količinama otpada koje građani i građankeke proizvedu te kontrolirano odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu.

„Jedino na taj način će se ispuniti ciljevi recikliranja, motivirati građane i građanke na odvajanje otpada te izbjeći ogromne kazne iz EU”, zaključio je Košak.

Dopis i dalje možete urudžbirati gradonačelniku putem online obrasca na sljedećoj poveznici.

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Croatia: Full Of Plastic!“

U Hrvatskoj ćemo još pričekati na zabranu plastičnih vrećica i ostalih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu te se nećemo svrstati uz bok država članica EU-a i ostatka svijeta koje su uvođenjem zabrane odlučile utjecati na rješavanje plastične krize.

5 do 12: Zagrepčani i Zagrepčanke protiv poskupljenja i gušenja u smeću

Zelena akcija poziva građane i građanke Zagreba na okupljanje u srijedu, dana 30. siječnja 2019. godine, u 11:55 sati ispred Gradske uprave Grada Zagreba (Trg Stjepana Radića 1), kako bi u što većem broju zahtijevali promjene u katastrofalnom sustavu gospodarenja otpadom.

Zagreb: Prosvjed protiv poskupljenja i kaosa sa smećem

Ako ne želite plaćati drastično veće mjesečne račune za otpad, koje gradonačelnik Bandić želi nametnuti i ogorčeni ste višegodišnjim nefunkcionalnim sustavom gospodarenja otpadom koji svakodnevno rezultira smećem po ulicama, požarima i namještanjem poslova, dođite na prosvjed.

Bandić mora povući novi cjenik za otpad kojim se pljačka građane!

Zelena akcija zahtijeva povlačenje novog cjenika za naplatu odvoza komunalnog otpada u Zagrebu. Traži i izmjenu gradske Odluke o naplati i odvozu otpada kako bi se uspostavila pravedna naplata prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada te unaprijedio kaotičan način prikupljanja otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER