5 do 12: Zagrepčani i Zagrepčanke protiv poskupljenja i gušenja u smeću

Okupljanje 30. siječnja u 11:55 sati ispred Gradske uprave Grada Zagreba

Zelena akcija poziva građane i građanke Zagreba na okupljanje u srijedu, dana 30. siječnja 2019. godine, u 11:55 sati ispred Gradske uprave Grada Zagreba (Trg Stjepana Radića 1), kako bi u što većem broju zahtijevali promjene u katastrofalnom sustavu gospodarenja otpadom.

Kako se navodi u današnjem pozivu koji su objavili Zelena akcija i Zagreb: europska prijestolnica smeća, u zgradi Gradske uprave će se urudžbirati dopis gradonačelniku Milanu Bandiću sa zahtjevima protiv poskupljenja mjesečnih računa za odvoz otpada, za pravedniju naplatu po količini i poboljšanje kvalitete usluge.

U Zagrebu godinama vlada kaos sa smećem, navodi Zelena akcija, a najavljeno drastično povećanje mjesečnih računa očita je kulminacija nebrige i nesposobnosti gradskih službi koje nisu u stanju uspostaviti kvalitetan sustav kakav postoji u Ljubljani i drugim glavnim gradovima diljem EU. U Zagrebu se sustav prilagođava raznim interesnim skupinama koje profitiraju od ovakvog kaosa, a sve na štetu građana i građanki. Stoga je krajnje vrijeme da građanke i građani Zagreba zajedno kažu NE tom kaosu!

Zelena akcija u tekstu poziva navodi kako Zagrebački Holding mjesečnim računima za odvoz otpada godinama pljačka građane i građanke Zagreba jer plaćaju nepravedne i nezakonito nametnute cijene bez obzira koliko miješanog otpada proizvedu. Slijedom nedavnih medijskih napisa, prema novom prijedlogu cjenika Zagrebačkog Holdinga građani će plaćati dvostruko ili trostruko više za nekvalitetnu uslugu koju im pruža komunalno poduzeće. Kao izgovor za najavljeno drastično poskupljenje navodi se zapošljavanje više od 400 ljudi u Čistoći, iako je analiza Čistoće pokazala da je za uspostavu sustava s naplatom po količini, uz kupovinu vozila i opremen, potrebno zaposliti deset puta manje ljudi, navode u Zelenoj akciji.

Podsjećaju, također, kako se vozila, oprema i ostala infrastruktura za učinkovit sustav odvajanja otpada mogu financirati EU sredstvima iz već raspisanih i najavljenih natječaja, dok se prema novom prijedlogu cjenika to očito planira platiti iz džepova građana i građanki Zagreba. Unatoč tome, tvrde u Zelenoj akciji, kvaliteta usluge se neće znatno poboljšati te ćemo i dalje svjedočiti pretrpanim kontejnerima po ulicama: građani i građanke Zagreba imaju pravo na sustav odvajanja otpada na kućnom pragu, a ne da odvojen otpad moraju nositi nekoliko stotina metara u spremnike koji su bez ikakve kontrole, ne prazne se redovito, pa često dolazi do pretrpavanja i miješanja otpada.

Cilj ovog okupljanja je izvršiti pritisak na gradsku upravu da ne prihvati predloženo poskupljenje cijena usluga, uvede naplatu prema stvarnim količinama miješanog otpada te poboljša kvalitetu usluge korištenjem dostupnih EU fondova, kako bi napokon prestali problemi sa smećem kojima svjedočimo godinama.

Više informacija potražite na Facebooku.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Croatia: Full Of Plastic!“

U Hrvatskoj ćemo još pričekati na zabranu plastičnih vrećica i ostalih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu te se nećemo svrstati uz bok država članica EU-a i ostatka svijeta koje su uvođenjem zabrane odlučile utjecati na rješavanje plastične krize.

Poruka Bandiću: Zahtijevamo bolju uslugu, a ne poskupljenje računa!

Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR), zajedno s građanima i građankama, zahtijevaju od gradonačelnika Bandića da ne prihvati cjenik kojim bi porasla cijena odvoza otpada u Zagrebu. Traže uspostavu pravedne naplate po količini miješanog otpada te poboljšanje kvalitete usluge odvojenog prikupljanja otpada.

Zagreb: Prosvjed protiv poskupljenja i kaosa sa smećem

Ako ne želite plaćati drastično veće mjesečne račune za otpad, koje gradonačelnik Bandić želi nametnuti i ogorčeni ste višegodišnjim nefunkcionalnim sustavom gospodarenja otpadom koji svakodnevno rezultira smećem po ulicama, požarima i namještanjem poslova, dođite na prosvjed.

Bandić mora povući novi cjenik za otpad kojim se pljačka građane!

Zelena akcija zahtijeva povlačenje novog cjenika za naplatu odvoza komunalnog otpada u Zagrebu. Traži i izmjenu gradske Odluke o naplati i odvozu otpada kako bi se uspostavila pravedna naplata prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada te unaprijedio kaotičan način prikupljanja otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER