Najveći uspjesi američkih obnovljivaca u 2018. godini

Još jedna godina velikog uzleta za obnovljive izvore energije

Američki predsjednik Donald Trump poznat je po negiranju postojanja klimatskih promjena i dovođenju u sumnju globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem, a njegova administracija nastoji zaustaviti sve značajnije napore za brigu o klimi i zaštiti okoliša. Unatoč svemu tome, godina na izmaku trebala bi u SAD-u biti zapamćena po rastu udjela obnovljivih izvora energije i velikom zamahu prema čistoj energiji.

Iako klimatolozi upozoravaju kako će u bliskoj budućnosti biti iznimno teško izbjeći sve izraženije toplinske valove, poplave i ostale ekstremne vremenske pojave uzrokovane sve višim temperaturama, do kojih dolazi zbog ljudskog djelovanja, za predsjednika Trumpa te su tvrdnje politički motivirane.

No, unatoč tome te upornom podupiranju korištenja ugljena, kako putem Federalne energetske regulatorne komisije (FERC) i Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA), tako i tarifama i proračunom, administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa ipak nije uspjelo spriječiti veliki uzlet obnovljivih izvora energije u 2018. godini.

U nastavku vam navodimo devet vijesti koje su u godini na izmaku privukle pozornost svjetskih medija i najbolje ilustriraju nezaustavljiv napredak obnovljivih izvora energije i drugih održivih tehnologija.

Kalifornija se obvezala na 100-postotnu čistu energiju do 2045.

Krajem kolovoza američka savezna država Kalifornija - peto najmoćnije gospodarstvo na svijetu, obvezala se na postizanje cilja ostvarenja 100-postotne čiste energije do 2045. godine i tako postala svjetski lider na području zaštite okoliša.

Kalifornija je već odavno postavila ciljeve koji premašuju američke savezne standarde kada je u pitanju zelena energija, a demokratski guverner Jerry Brown potpisao je početkom rujna novi Zakon SB100 (Senate Bill No. 100), prema kojem će se sva električna energija do 2045. morati proizvoditi iz obnovljivih izvora kao što su energija vjetra i Sunca te hidroenergija, a njime se cilj postizanja korištenja čiste energije ubrzava na 50 % do 2025. i 60 % do 2030. godine.

Kalifornijske tvrtke svoja će ulaganja morati preusmjeriti u čistu energiju, a pobornici čiste energije nadaju se kako će i sama obveza potaknuti inovacije koje će omogućiti da Kalifornija u potpunosti prestane s korištenjem fosilnih goriva tijekom sljedećih 27 godina.

Kalifornija se u potpunosti okreće prema čistoj energiji / Fotografija: Camille Seaman / Solutions Project, 100% Campaign

Širom SAD-a jačaju zahtjevi za prijelaz na OIE

Standardi obnovljive električne energije na razini američkih saveznih država bili su glavni pokretač razvoja obnovljivih izvora energije i u 2018. godini. Osim Kalifornije, i druge američke savezne države postavljaju ambiciozne ciljeve prijelaza na obnovljive izvore energije - u New Jerseyju 50 posto do 2030., Connecticutu 40 posto do 2030. i Massachusettsu 35 posto do 2030., ubrzavajući tako napuštanje korištenja fosilnih goriva. Osim toga, birači u Nevadi u velikoj su mjeri odobrili mjeru za povećanje udjela OIE na 50 posto do 2030., iako se mjera mora ponovno odobriti 2020. kako bi i službeno postala zakon.

No ipak, najveću pljusku Trumpova administracija dobila je „na domaćem terenu“ - Washington, D.C. je sredinom prosinca izglasao odluku o prelasku na 100-postotnu obnovljivu energiju do 2032. godine. Ona je dio šireg zakona B22-0904 (CleanEnergy DC Omnibus Amendment Act of 2018) koji također uključuje mjere za smanjenje emisija iz zgrada i prijevoza te glavnom američkom gradu u odnosu na sve ostale gradove u zemlji određuje najopsežniju klimatsku politiku. Federalne će zgrade, pa tako i Bijela kuća, morati slijediti znatno strože standarde energetske učinkovitosti koji stupaju na snagu s novim zakonom, a primijenjivat će se na sve postojeće zgrade D.C.-a.

Washington, D.C. / Foto: Jacob Fenston / WAMU

Čista energija pobjeđuje i na američkim „midterm“ izborima

Jedno od najvećih postignuća u američkim izbornim rezultatima u studenom bio je broj novoizabranih guvernera koji su se u svojim kampanjama izrazito bavili programima čiste energije i klimatskim promjenama. Novoizabrani guverneri u najmanje 10 američkih saveznih država, uključujući Kaliforniju, Kolorado, Connecticut, Illinois, Maine, Michigan, Minnesotu, Nevadu, Novi Meksiko i Wisconsin, obećali su ubrzani prijelaz na čistu energiju i smanjenje emisija ugljika u svojim državama, podržavajući američke obveze prema Pariškom klimatskom sporazum i pridruživanje Američkom klimatskom savezu te pozvali na prihvaćanje ciljeva obnovljive energije od 80 do 100 posto. Ovi izborni rezultati pokazuju široku podršku za veća ulaganja u obnovljivu energiju i signaliziraju poticaj za još izraženiju politiku čiste energije u nadolazećoj godini.

Rekordno niske cijene obnovljivih izvora energije

Inovacije, rastuće gospodarstvo i bolje mogućnosti financiranja nastavili su smanjivati troškove obnovljivih izvora energije. Prema sporazumima o kupnji električne energije proizvedene u vjetroparkovima i solarnim elektranama u državama poput Arizone, Nevade, Colorada, Kanzasa, Novog Meksika, Oklahome i Teksasa, cijena se kretala između 20 USD i 30 USD po megavat-satu, što je znatno ispod cijene proizvodnje prirodnog plina. Tehnologije OIE imaju sve manje troškove te će i uz promjenu američkih poreznih poticaja i dalje biti jeftine opcije. Ono što je još uzbudljivije jest činjenica da mnogi od jeftinih projekata OIE uključuju i komponente za pohranu energije, čime se povećava njihova vrijednost za energetsku mrežu.

Glavne energetske tvrtke obvezuju se na portfelje s niskim ugljikom

Ranije ovog mjeseca, Xcel Energy postao je prva velika energetska tvrtka koja se obvezala na opskrbu električne energije uz nultu emisiju ugljika u osam američkih saveznih država u kojima posluje. Time se pridružio sve većem broju tvrtki koje se obvezuju na postupno ukidanje korištenja ugljena i prelazak na znatno niže energetske portfelje ugljika. Također ove godine, Consumers Energy u Michiganu i NIPSCO u sjevernoj Indijani objavili su planove za postupno ukidanje proizvodnje ugljena, a iz giganta American Electric Power stigla je najava smanjenja emisija ugljika za 80 posto do 2050. godine.

Pozadina najava velikih energetskih tvrtki ipak je u tome što ih potiču ekonomski razlozi, što jasno ukazuje na sve veći konkurentnost tehnologija čiste energije.

Trumpova administracija podržava korištenje ugljena i time odgađa neizbježan kraj ove industrije / Creative Commons

Korporativne kupovine obnovljive energije i dalje rastu

Niske cijene obnovljive energije i dalje privlače velike korporacije koje žele postići velike uštede i ambiciozne ciljeve održivosti. Zahvaljujući tome, izravne korporativne kupnje energije iz obnovljivih izvora postale su glavni pokretač uvođenja obnovljive energije. Godine 2018., prema izvješću Instituta Rocky Mountain, korporativne kupnje energije iz obnovljivih izvora - koje predvode tvrtke kao što su Facebook, Walmart, ATT i Microsoft, dosegle su više od 6,4 gigavata. Broj korporacija koje ulažu u obnovljive izvore energije povećavao se rekordnim tempom i ove godine – praksa je to gotovo dvije trećine tvrtki s popisa vodećih kompanija Fortune 100 i gotovo polovice s liste Fortune 500 koje postavljaju ambiciozne ciljeve obnovljive energije.

Podsjetimo se, također, priopćenja tehnološkog diva Apple s početka travnja ove godine prema kojem svi njegovi prodajni, poslovni i podatkovni centri u 43 zemlje svijeta koriste 100-postotno napajanje iz obnovljivih izvora energije, dok je Google svoj cilj 100-postotnog napajanja čistom energijom postigao još krajem 2017. godine.

Napredak priobalnih vjetroelektrana

Iako se u SAD-u ove godine nisu pojavili novi projekti priobalnih vjetroelektrana - sljedeći projekt uz obalu Virginije zakazan je za 2020. godinu, ova je industrija napravila veliki korak prema tome da postane glavni igrač energetskog napajanja na nacionalnoj razini. Na primjer, s ciljem zadovoljavanja ciljeva postavljenih još 2016. godine, na prvom zahtjevu države Massachusetts za prikupljanje ponuda za izgradnju priobalnih vjetroelektrana pobijedio je projekt Vineyard Winda za vjetroelektranu snage 800 MW po iznenađujuće niskoj cijeni od oko 6,5 USD centi po kilovat-satu.

S obalom dugom 5.515 kilometara, svatko bi pomislio da je izgradnja priobalnih vjetroelektrana u Kaliforniji već odavno uzela maha, no izrazite dubine Tihog oceana uz samu obalu to dosad ipak nisu dopuštale. Energetske tvrtke željno su iščekivale odluku vladinih regulatora koju je konačno objavilo američko federalno ministarstvo unutarnjih poslova, čime su napravljeni prvi koraci ka omogućavanju zakupa priobalnih voda u srednjoj i sjevernoj Kaliforniji te razvoju projekata priobalnih vjetroelektrana.

Osim toga, Ured za upravljanje energijom oceana (Bureau of Ocean Energy Management, BOEM) pozvao je energetske tvrtke na iskazivanje interesa za razvoj tehnologija priobalnih vjetroelektrana i zakup područja razvoja budućih projekata. Poziv je rezultirao prijavom 11 ponuđača i 405,1 milijuna dolara vrijednim ponudama, čime su srušeni svi prethodni rekordi. Pored toga, novi zahtjevi za razvojem priobalnih vjetroelektrana u New Jerseyju i drugdje, znače da se može očekivati daljnji razvoj na ovom području.

Foto: Creative Commons

Skladištenje energije je u središtu pozornosti

Napretkom energetskog sektora sustavi skladištenja energije ubrzo se nameću kao glavni čimbenik prelaska na gospodarstvo čiste energije i to kao alat za integriranje znatno viših razina obnovljive energije. Novi projekti skladištenja energije u 2018. godini su se udvostručili na gotovo 33 GW budući da sve više energetskih tvrtki ulaže u ovu tehnologiju zahvaljujući uglavnom brzom padu cijena i sve većim državnim potporama. Kalifornija je donedavno na ovom području bila vodeća američka savezna država, no nedavno je New York podigla svoj cilj skladištenja energije i to na 3.000 MW do 2030. godine. Ranije ove godine, New Jersey je svoj cilj postavio na 2.000 MW do 2030. godine, dok je Massachusetts značajno podigao svoje potrebe i to na 1.000 MWh do 2025. godine. Federalna energetska regulatorna komisija izdala je naredbu 841, kojom se operateri regionalnih mreža usmjeravaju na postavljanje tržišnih pravila koja uskladištenoj energiji omogućuje sudjelovanje po jednakim uvjetima na području veleprodaje energije, kapaciteta i tržišta pomoćnih usluga.

Tvrtka Pacific Gas and Electric (PG&E) zatražila je odobrenje za četiri projekta skladištenja energije u ukupnom iznosu od približno 567 MW i 2.270 MWh (2,27 GWh) / insideevs.com

PG&E isključuje plin skladištenjem i obnovljivim izvorima energije

U 2019. godini, kao i u godinama koje slijede, obnovljivi izvori energije i sustavi skladištenja energije zajedno će istisnuti i zamijeniti fosilna goriva, a u prilog tome ide i jedna od ovogodišnjih regulatornih odluka kalifornijske Komisije za komunalne djelatnosti kojom se tvrtki PG&E (Pacific Gas and Electric Company) odobrava plan zamjene zastarjelih plinskih generatora sustavom skladištenja energije. Jedna od ključnih prepreka za potpuni prelazak na niskougljično gospodarstvo je upravo proizvodnja prirodnog plina i pomoćnih usluga koje pružaju u elektroenergetskoj mreži. Ovom se odlukom po prvi put elektrana izravno zamjenjuje sustavom baterija, što bi trebalo potaknuti mnoge slične projekte kako bi se u Kaliforniji, ali i širom SAD-a, otvorila vrata znatno većem udjelu obnovljivih izvora energije te čišćoj, boljoj i održivoj budućnosti.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

SAD bi pak mogao ispuniti ciljeve Pariškog sporazuma

Zajednička studija znanstvenika više odjela Državnog sveučilišta u Portlandu otkriva da bi Sjedinjene Američke Države ipak mogle ispuniti ciljeve Pariškog klimatskog sporazuma i to jednostavno potpunim napuštanjem ugljena kao izvora energije do 2024. godine. 

Sve veći pritisak zelene energije na fosilna goriva

Istraživači na području energetike tvrde kako je doba ugljena pred svojim završetkom. Veće svjetske sile nastoje svoje industrije na ugljen prvo učiniti učinkovitijima te zatim postupno potpuno prijeći na obnovljive izvore energije. Nedavno istraživanje navodi kako bi u SAD-u prijelaz na obnovljive izvore energije mogao potrajati zbog zajednica koje za njega nisu financijski spremne te mišljenja predsjednika koji, naravno, vuče na svoju stranu.

EU tjedan održive energije – EUSEW 2019

EU tjedan održive energije (EU Sustainable Energy Week - EUSEW) najveća je europska inicijativa koja promovira sigurnu, čistu i učinkovitu energiju u organizaciji Europske komisije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER