SAD bi pak mogao ispuniti ciljeve Pariškog sporazuma

Nova studija otkriva da bi se odbacivanjem ugljena SAD ipak mogao uskladiti s ciljevima Pariškog klimatskog sporazuma

Zajednička studija znanstvenika više odjela Državnog sveučilišta u Portlandu otkriva da bi Sjedinjene Američke Države ipak mogle ispuniti ciljeve Pariškog klimatskog sporazuma i to jednostavno potpunim napuštanjem ugljena kao izvora energije do 2024. godine.

Novom studijom znanstvenika s Državnog sveučilišta u Portlandu (PSU), objavljenom u zadnjem broju časopisa Applied Energy, tvrdi se kako bi Sjedinjene Države mogle ispuniti svoju obvezu smanjenja emisija stakleničkih plinova u okviru Pariškog klimatskog sporazuma eliminiranjem ugljena kao izvora energije do 2024. godine.

Iako je Trumpova administracija još 2017. godine objavila namjeru povlačenja iz Pariškog sporazuma, prema članku 28. Sporazuma država potpisnica se iz njega može povući tek po isteku perioda od tri godine od stupanja na snagu. Kako povlačenje stupa na snagu jednu godinu od trenutka službenog predavanja obavijesti o povlačenju, to znači da će SAD morati ostati član Sporazuma do 2020. godine.

Istraživači podsjećaju kako su SAD i Kina odgovorne za oko 40 % svih globalnih emisija ugljika te tvrde kako bi prestanak rada elektrana na ugljen, prelazak na obnovljive izvore energije, veći stupanj korištenja električnih vozila i učinkovitije korištenje električne energije imali najveći utjecaj na smanjenje emisija obje zemlje.

Randall Bluffstone, profesor ekonomije na PSU i jedan od koautora studije nadalje tvrdi da bi „SAD mogao nadoknaditi gubitak proizvodnje energije u elektranama na ugljen izgradnjom 12 novih nuklearki, no ta se opcija s obzirom na zabrinutost i kontroverze oko nuklearne energije može izbjeći povećanjem korištenja obnovljivih izvora, kao i proizvodnjom prirodnog plina i biogoriva uz gotovo neznatna ulaganja.“

Međutim, Bluffstone i njegovi kolege pritom ipak previđaju činjenicu da izdavanje dozvola za novu nuklearnu elektranu u SAD-u u prosjeku traje oko 12 godina.

Istraživači kažu da je napuštanje ugljena kao izvora energije najznačajniji korak koji bi SAD mogao poduzeti kako bi ispunio svoj cilj smanjenja emisija, naravno uz istovremeno provođenje energetske tranzicije temeljene na prirodnom plinu, vjetru, solarnoj energiji i biogorivima te povećanoj energetskoj učinkovitosti,

„Smanjivanje troškova proizvodnje prirodnog plina i obnovljivih izvora energije već uvelike pomaže ideji napuštanja ugljena“, kaže profesor Bluffstone.

John G. Anasis, postdoktorandski istraživač i glavni autor studije, kaže da istraživanje pokazuje kako snažni poticaji za energetsku učinkovitost i usvajanje električnih vozila zajedno predstavljaju jednu od najisplativijih strategija kojom bi SAD mogao ispuniti svoju obvezu smanjenja emisija stakleničkih plinova u okviru Pariškog sporazuma.

Naravno, u trenutnim uvjetima vrlo toksičnog političkog okruženja u SAD-u, gdje je i na čelu Agencije za zaštitu okoliša (EPA) jedan od najvećih zagovornika ugljena, ni jedan od navedenih prijedloga istraživača Državnog sveučilišta u Portlandu nema ni najmanju šansu. Posljednja nada je da će ekonomska računica ipak prevladati oficijelnu politiku, što se doista čini logičnim i razumljivim jer troškovi obnovljivih izvora energije i dalje opadaju.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Sve veći pritisak zelene energije na fosilna goriva

Istraživači na području energetike tvrde kako je doba ugljena pred svojim završetkom. Veće svjetske sile nastoje svoje industrije na ugljen prvo učiniti učinkovitijima te zatim postupno potpuno prijeći na obnovljive izvore energije. Nedavno istraživanje navodi kako bi u SAD-u prijelaz na obnovljive izvore energije mogao potrajati zbog zajednica koje za njega nisu financijski spremne te mišljenja predsjednika koji, naravno, vuče na svoju stranu.

Novi britanski rekord: 122 sata bez korištenja ugljena

Britanci su prvi put u ovom stoljeću proveli više od pet dana bez korištenja ugljena za stvaranje električne energije i time srušili raniji rekord postavljen tijekom ovogodišnjeg uskrsnog vikenda.

Najveći uspjesi američkih obnovljivaca u 2018. godini

Američki predsjednik Donald Trump poznat je po negiranju postojanja klimatskih promjena i dovođenju u sumnju globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem, a njegova administracija nastoji zaustaviti sve značajnije napore za brigu o klimi i zaštiti okoliša. Unatoč svemu tome, godina na izmaku trebala bi u SAD-u biti zapamćena po rastu udjela obnovljivih izvora energije i velikom zamahu prema čistoj energiji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER