Novi britanski rekord: 122 sata bez korištenja ugljena

Srušen je prethodni rekord postavljen tijekom ovogodišnjeg uskrsnog vikenda

Britanci su prvi put u ovom stoljeću proveli više od pet dana bez korištenja ugljena za stvaranje električne energije i time srušili raniji rekord postavljen tijekom ovogodišnjeg uskrsnog vikenda.

Britanska Nacionalna mreža objavila je u ponedjeljak da je Ujedinjeno Kraljevstvo provelo puna 122 sata bez korištenja ugljena za stvaranje električne energije, čije je spaljivanje jedan od najvećih uzročnika klimatskih promjena. Britanci su se prvi put tako dugo napajali energijom proizvedenom bez korištenja fosilnih goriva i to još od 1882. godine kada je u Londonu otvorena prva elektrana na ugljen.

Nakon ranijeg rekorda postavljenog tijekom uskrsnih blagdana kada se napajalo čistom energijom duže od četiri dana, Ujedinjeno Kraljevstvo je samo u ovoj godini provelo već više od 1.000 sati bez potrebe za korištenjem ugljena i na sigurnom je putu postizanja novih uspjeha.

„Kako se naš energetski sustav sve više napaja energijom iz obnovljivih izvora, ovakvi će vikendi postajati sve češća pojava“, izjavio je glasnogovornik Nacionalne mreže za Independent. „Vjerujemo kako ćemo pri upravljanju našim nacionalnim elektroenergetskim sustavom ugljik moći svesti na nulu već do 2025. godine.“

„Transformacija načina na koji dobivamo energiju potrebnu za grijanje naših domova i napajanje naših ureda predstavlja ogromnu promjenu, a korištenje zelene energije nam donosi brojne prednosti“, dodao je glasnogovornik Nacionalne mreže.

Unatoč postepenom ukidanju ugljena, Ujedinjeno Kraljevstvo je još daleko od ispunjavanja ciljeva koji bi ga doveli do ostvarivanja nulte emisije u 2020. godini, kao što su prošlog tjedna zatražili vladini savjetnici za klimatske promjene. Organizacije za zaštitu okoliša bijesne su na premijerku Theresu May koja se odbija posvetiti usvajanju novih zakona, dok Odbor za klimatske promjene upozorava na potrebu hitnog djelovanja.

Britanski stručnjaci također naglašavaju kako se većina energije koja se prethodno proizvodila korištenjem ugljena uglavnom zamjenjuje plinom, koji je sada dominantan izvor britanskih potreba za električnom energijom. Iako je manje štetan od ugljena, plin je također fosilno gorivo za čija se korištenja prema britanskom Zakonu o klimatskim promjenama iz 2008. godine zahtijeva smanjenje emisija za 80 % do 2050. godine u usporedbi s razinama iz 1990-tih godina.

„Približavamo se potpunom napuštanju korištenja ugljena u elektroenergetskom sustavu do 2025. godine, budući da naš sektor obnovljivih izvora energije postaje sve jači, a naša je zemlja na sigurnom putu prelaska na niskougljično gospodarstvo“, izjavio je glasnogovornik britanske vlade za Independent.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Plan za klimatske ciljeve do 2030.

Komisija je 17. studenog 2020. pokrenula dva dodatna javna savjetovanja u okviru pripremnog rada na ostvarenju ambicioznog cilja smanjenja emisija do 2030. godine

Najnoviji britanski rekord: sedam dana bez korištenja ugljena

Britanci su u presudnom trenutku provođenja energetske tranzicije dokazali kako se električna energija može proizvoditi i bez korištenja prljavih fosilnih goriva. Prvi put od vremena kada je kraljica Viktorija još bila na prijestolju, Britanci su proveli više od tjedan dana bez korištenja ugljena za stvaranje električne energije!

SAD bi pak mogao ispuniti ciljeve Pariškog sporazuma

Zajednička studija znanstvenika više odjela Državnog sveučilišta u Portlandu otkriva da bi Sjedinjene Američke Države ipak mogle ispuniti ciljeve Pariškog klimatskog sporazuma i to jednostavno potpunim napuštanjem ugljena kao izvora energije do 2024. godine. 

Sve veći pritisak zelene energije na fosilna goriva

Istraživači na području energetike tvrde kako je doba ugljena pred svojim završetkom. Veće svjetske sile nastoje svoje industrije na ugljen prvo učiniti učinkovitijima te zatim postupno potpuno prijeći na obnovljive izvore energije. Nedavno istraživanje navodi kako bi u SAD-u prijelaz na obnovljive izvore energije mogao potrajati zbog zajednica koje za njega nisu financijski spremne te mišljenja predsjednika koji, naravno, vuče na svoju stranu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER