Apple sada koristi 100% napajanje iz obnovljivih izvora energije

Tehnološki div koristi isključivo čistu energiju, a uskoro bi je mogao i prodavati

Tvrtka Apple se kontinuirano zalaže za ublažavanje posljedica klimatskih promjena i očuvanje okoliša, stoji u jučerašnjem priopćenju kojim su objavili kako se odsad svi njihovi poslovni i podatkovni centri, uredi i trgovine u cijelom svijetu napajaju isključivo čistom energijom iz obnovljivih izvora.

Svi prodajni, poslovni i podatkovni centri tvrtke Apple u 43 zemlje svijeta odsad koriste 100-postotno napajanje iz obnovljivih izvora energije, što je povećanje od 7 posto u odnosu na 2016. godinu.

„Odlučni smo u namjeri da sljedećim generacijama ovaj svijet ostavimo u boljem stanju nego što smo ga zatekli. Nakon dugogodišnjeg rada vrlo smo ponosni što smo došli do ove važne prekretnice u našem poslovanju,“ izjavio je u priopćenju izvršni direktor tvrtke Apple Tim Cook.

„Pri korištenju materijala u našim proizvodima trudit ćemo se pomicati granice koliko god je to moguće, kako načinom na koji ih recikliramo, tako i poslovanjem naših objekata i suradnjom s našim dobavljačima, kako bismo uspostavili nove kreativne i napredne mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije, jer znamo koliko budućnost o tome ovisi“, dodao je Cook.

Ipak, zasad se samo Appleovo poslovanje zasniva na 100-postotnom napajanju čistom energijom, dok se cijeli niz njihovih dobavljača koji proizvode dijelove i pribor za Appleove proizvode mora još dosta potruditi za puni prijelaz na obnovljive izvore energije. Međutim, iz Applea poručuju kako su svoja 23 poslovna partnera uvjerili na potrebu energetske tranzicije.

Osim toga, ni sve Apple Store trgovine u svijetu ne generiraju vlastitu čistu energiju, niti posjeduju vlastite solarne panele na krovu. Sve njihove trgovine obično se električnom energijom napajaju preko lokalnih električnih mreža te im nije moguće u potpunosti osigurati napajanje čistom električnom energijom.

No ovaj tehnološki div ipak ima pravo na svoje „100-postotno obnovljivo“ priznanje jer kupuje certifikate obnovljivih izvora energije (RECs) od proizvođača čiste energije, a izgradio je i vlastite pogone za obnovljive izvore energije širom svijeta ukupne snage 626 MW. Samo prošle godine na svojim su objektima ugradili fotonaponske sustave snage 286 MW, ili najviše dosad u jednoj godini.

Apple također planira još 15 novih projekata, a nakon njihovog dovršetka raspolagat će s kapacitetom od preko 1,4 GW čiste energije iz obnovljivih izvora u 11 zemalja svijeta.

Proizvođač iPhonea otvorio je, također, svoju energetsku podružnicu u Delawareu nazvanu Apple Energy LLC koja će prodavati višak električne energije proizvedene u njihovim pogonima.

„Od 2011. godine, svi Appleovi projekti obnovljivih izvora energije smanjili su emisije stakleničkih plinova iz naših objekata širom svijeta za 54 posto i spriječili ulazak gotovo 2,1 milijuna metričkih tona ugljičnog dioksida u atmosferu“, naglasio je Apple u svom priopćenju.

Brojne IT korporacije poduzimaju značajne korake u smanjenju emisija ugljičnog dioksida. Tako je prošlog mjeseca i Microsoft najavio najveću korporativnu kupnju solarne energije dosad nezabilježenu u SAD-u. Google je prošlog tjedna također objavio kako je krajem 2017. godine postigao svoj cilj 100-postotnog napajanja čistom energijom.

Bivši američki potpredsjednik Al Gore i član upravnog odbora tvrtke Apple, jučer je na Twitteru podijelio svoje oduševljenje vijestima iz tvrtke.

„Apple dokazuje kako je poslovanje moguće uz smanjenje emisija stakleničkih plinova i istodobno smanjenje troškova energije. Svi njegovi objekti sada se napajaju 100-postotnom čistom energijom!“

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

IRENA: Troškovi proizvodnje obnovljive energije u 2018.

Obnovljivi izvori energije postaju sve konkurentniji način zadovoljavanja novih potreba za električnom energijom. Opsežno izvješće o troškovima „obnovljivaca“ Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) ističe najnovije trendove za svaku od glavnih tehnologija obnovljivih izvora energije.

Najveći uspjesi američkih obnovljivaca u 2018. godini

Američki predsjednik Donald Trump poznat je po negiranju postojanja klimatskih promjena i dovođenju u sumnju globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem, a njegova administracija nastoji zaustaviti sve značajnije napore za brigu o klimi i zaštiti okoliša. Unatoč svemu tome, godina na izmaku trebala bi u SAD-u biti zapamćena po rastu udjela obnovljivih izvora energije i velikom zamahu prema čistoj energiji.

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

Indija na putu prema boljoj, „zelenijoj“ budućnosti

Ministarstvo novih i obnovljivih izvora energije u Indiji odabralo je okružje Anantapura u indijskoj saveznoj državi Andhra Pradesh kao mjesto gradnje najvećeg hibridnog solarno-vjetro sustava na svijetu. Kreće li Indija korištenjem čiste energije i niskih emisija ugljika na put prema boljoj, „zelenijoj“ budućnosti?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER