EU tjedan održive energije – EUSEW 2019

Bruxelles, 17.-21. lipnja 2019.

EU tjedan održive energije (EU Sustainable Energy Week - EUSEW) najveća je europska inicijativa koja promovira sigurnu, čistu i učinkovitu energiju u organizaciji Europske komisije.

Ovogodišnji EU tjedan održive energije (EUSEW) održava se u Bruxellesu od 17. do 21. lipnja, a najavljena događanja obećavaju da će biti još veći i sadržajniji nego posljednjih nekoliko godina. U raznovrsnom programu sjednica i popratnih događanja s ciljem raspravljanja i oblikovanja europske energetske budućnosti sudjelovat će oko 3.000 dionika i govornika.

Očekuje se da će rasprava biti živa kao i uvijek, a nakon prošlogodišnjeg EU tjedna održive energije Europska unija je dovršila reformu okvira svoje energetske politike „Čista energija za sve Europljane“ i objavila dugoročnu strategiju „Čist planet za sve“ u kojoj se navodi cilj postizanja ugljične neutralnosti do 2050. Osim toga, EU tjedan održive energije održava se nakon europskih izbora, na kojima se najčešće isticao upravo problem klimatskih promjena.

Središnji događaj ovogodišnjeg EU tjedna održive energije bit će trodnevna konferencija (18.-20. lipnja) na kojoj će govor održati Miguel Arias Cañete, povjerenik Europske komisije za klimatsku i energetsku politiku, a na njoj će se dodijeliti i godišnje nagrade EU tjedna za održivu energiju. Nagrade će biti dodijeljene u četiri kategorije - angažman, vodstvo, inovacije i mladi, a na ovogodišnjoj ceremoniji dodjele nagrada uvodi se i posebna kategoriju za zemlje Istočnog partnerstva. O dobitniku glavne nagrade – Nagrade građana / Citizens’ Award, odlučuje se javnim glasanjem! Odaberite svog pobjednika između ovogodišnjih 12 energetskih projekata navedenih na ovoj poveznici!

Osim u Bruxellesu, niz događanja EU tjedna održive energije organizira se diljem Europe, čime se građanima i tvrtkama pruža mogućnost upoznavanja s najnovijim dostignućima u području održive energije.

EU tjedan održive energije usmjeren je na aktivnosti za izgradnju sigurne energetske budućnosti Europe. Okuplja predstavnike tijela javne vlasti, privatnih tvrtki, nevladinih organizacija i potrošača s ciljem promicanja inicijativa za uštedu energije i prelazak na obnovljive izvore energije - za čistu, sigurnu i učinkovitu energiju.

EUSEW se održava od 2006. godine, a organizira ga Izvršna agencija za mala i srednja poduzeća (EASME) u uskoj suradnji s Glavnom upravom za energetiku Europske komisije.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Na ovim predavanjima možete saznati sve o solarnim elektranama za kućanstva

Gradovi Pazin, Vodnjan – Dignano i Umag - Umago pozivaju na besplatna informativna predavanja pod nazivom „Uključi se u sunce!”. Predavanja će se održati od 28. do 30. ožujka 2023., a građani ova tri grada imaju priliku prikupiti sve ključne informacije o solarnim elektranama za kućanstva koje su im potrebne za donošenje odluke o ulaganju.

Energetska unija - Od vizije do stvarnosti

Iz četvrtog izvještaja o stanju energetske unije vidljivo je da je Europska komisija u potpunosti ostvarila svoju viziju Strategije energetske unije kojom se svim Europljankama i Europljanima jamči dostupna, cjenovno pristupačna, sigurna, konkurentna i održiva energija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER