„Napokon dobre vijesti iz Washingtona“

Washington, D.C. do 2032. godine prelazi na 100-postotnu čistu energiju

Dok Donald Trump negira postojanje klimatskih promjena i zagovara upotrebu fosilnih goriva, lokalni zakonodavci u Washingtonu predvode sasvim suprotan smjer – u vijeću glavnog američkog grada jednoglasno je usvojen novi zakon kojim se traži prijelaz na 100-postotnu čistu energiju do 2032. godine!

Washington, D.C. je početkom tjedna napravio veliki povijesni korak kada je njegovo vijeće jednoglasno usvojilo odluku o prelasku na 100-postotnu obnovljivu energiju do 2032. godine. Odluka je dio šireg zakona B22-0904 (CleanEnergy DC Omnibus Amendment Act of 2018) iz 2018. godine, koji također uključuje mjere za smanjenje emisija iz zgrada i prijevoza te glavnom američkom gradu u odnosu na sve ostale gradove u zemlji određuje najopsežniju klimatsku politiku.

„U borbi za ublažavanje posljedica globalnog zatopljenja ovaj bi zakon trebao biti poticaj svim ostalim gradovima diljem zemlje“, izjavila je voditeljica kampanje CCAN Action Fund (Chesapeake Climate Action Network Action Fund) Camila Thorndike u priopćenju koje je objavio Huffington Post. „Napokon dobre vijesti iz Washingtona. Uspjeli smo!“

Zakon je proglašen u inat jednom od najpoznatijih stanovnika D.C.-a - aktualnom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji negira postojanje klimatskih promjena i zagovara upotrebu fosilnih goriva.

„Trump koji stoluje u Bijeloj kući samo nekoliko blokova dalje u potpunoj je suprotnosti s našom vizijom zemlje i svijeta u budućnosti“, rekao je demokratski vijećnik Charles Allen u svojoj izjavi za radio WAMU 88.5 u vlasništvu privatnog sveučilišta American University u Washingtonu, D.C. „S druge strane Avenije Pennsylvania ne postoji zabrinutost zbog klimatskih promjena. Znači, odgovornost trebaju preuzeti naši gradovi i naše savezne države.“

Jacob Fenston / WAMU

„Pljuska“ nije samo simbolična

Federalne će zgrade, pa tako i Bijela kuća, morati slijediti znatno strože standarde energetske učinkovitosti koji stupaju na snagu s novim zakonom, a primijenjivat će se na sve postojeće zgrade D.C.-a, izvijestio je Huffington Post. Nacrt zakona također uključuje vrlo ambiciozne ciljeve za područje prijevoza: sav javni prijevoz i sva vozila, uključujući i usluge Ubera i Lyfta, mora biti s nultom emisijom ugljikovog dioksida do 2045. godine.

Zakon bi trebao smanjiti ukupnu emisiju stakleničkih plinova u gradu za 42 posto do 2032. godine, izvijestio je WAMU 88,5, što je u skladu s preporukom u najnovijem izvještaju Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) o ograničavanju zagrijavanja globalne temperature na 1,5 stupnjeva Celzija iznad predindustrijskih razina. U izvještaju je, naime, navedeno kako bi do 2030. godine globalne emisije morale pasti za 45 posto u odnosu na razine iz 2010. godine.

Pri izradi zakona i prijedlogu demokratske vijećnice Mary Cheh, prvobitno se zahtijevalo smanjenje ukupne emisije za 50 posto, ali je taj cilj ipak donekle ublažen nakon dogovora s komunalnim poduzećima, što je na kraju rezultiralo trenutnom verzijom zakona. Aktivisti smatraju kako je to kompromisno rješenje kojim će tvrtke djelomično izbjeći plaćanje poreza na ugljikov dioksid, alternativnu politiku koju podržavaju neki članovi vijeća D.C.-a.

„Izglasali smo takav zakon kojim ćemo vršiti politički pritisak te provoditi ambizioznu i opsežnu klimatsku politiku“, izjavila je Thorndike za radio WAMU 88.5.

Foto: Jacob Fenston / WAMU

Zakon je također udvostručio ambicije D.C.-a jer se prije njega planirao prijelaz na 50-postotnu obnovljivu energiju do 2032. godine.

„Ovaj zakon je povijesni“, izjavila je Mary Cheh prije samog izglasavanja zakona. „Njime ćemo D.C. na nacionalnoj razini staviti na čelno mjesto borbe za smanjenje emisija stakleničkih plinova i postizanja 100-postotne obnovljive energije.“

Trenutno se čak 90 američkih gradova obvezalo da će do 2030. godine ostvariti prijelaz na 100-postotnu obnovljivu energiju, no nijedna savezna država nije si postavila tako ambiciozan cilj kao D.C. i to u tako kratkom roku.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Crna Gora daje u zakup zemljište za vjetropark na lokalitetu Brajići

Ministarstvo gospodarstva Crne Gore raspisalo je tender za dugoročni zakup zemljišta u državnom vlasništvu za izgradnju vjetroparka na lokalitetu Brajići minimalne instalirane snage 70 MW, javlja portal Balkan Green Energy News.

Najveći uspjesi američkih obnovljivaca u 2018. godini

Američki predsjednik Donald Trump poznat je po negiranju postojanja klimatskih promjena i dovođenju u sumnju globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem, a njegova administracija nastoji zaustaviti sve značajnije napore za brigu o klimi i zaštiti okoliša. Unatoč svemu tome, godina na izmaku trebala bi u SAD-u biti zapamćena po rastu udjela obnovljivih izvora energije i velikom zamahu prema čistoj energiji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER