Kalifornija se obvezala na 100-postotnu čistu energiju do 2045.

Novi lider na području zaštite okoliša

Kalifornijski guverner Jerry Brown potpisao je u ponedjeljak zakon kojim peto najmoćnije gospodarstvo svijeta kreće na ambiciozan put postizanja 100-postotnog korištenja čiste energije do 2045. godine.

Na svečanosti potpisivanja novog zakona u Sacramentu, demokratski guverner Kalifornije Jerry Brown ovaj je potez nazvao putokazom za ostale svjetske vlade i nacije. „Neće biti lako i neće se dogoditi odjednom, ali to moramo učiniti“, odlučan je Brown u svojoj potpori borbi protiv klimatskih promjena. „Kalifornija poduzima mjere za koje se ostatak svijeta ili njegov najveći dio tek nada da će ih jednog dana pokrenuti“.

Zakon SB100 (Senate Bill No. 100), izglasan krajem kolovoza na prijedlog senatora Kevina de Leóna, najbolji je poziv na summit o klimatskim promjenama Global Climate Action Summit koji se na poticaj guvernera Browna od 12.-14. rujna održava u San Franciscu i na koji hrle čelnici cijelog svijeta. Hrabro kalifornijsko obvezivanje na 100-postotnu čistu energiju, države koja je prethodno imala cilj ostvarivanja 50 posto čiste energije do 2030. godine, pružit će polaznu točku za rasprave o vrstama akcija koje lokalne i regionalne vlasti trebaju poduzeti kako bi naglasila važnost aktivnosti zaštite okoliša.

Prema novom zakonu, sva električna energija će se do 2045. godine morati proizvoditi iz obnovljivih izvora kao što su energija vjetra i Sunca te hidroenergija, a njime se cilj postizanja korištenja čiste energije ubrzava na 50 % do 2025. i 60 % do 2030. godine.

Kalifornija se u potpunosti okreće prema čistoj energiji / Fotografija: Camille Seaman / Solutions Project, 100% Campaign

Kalifornija je već odavno postavila ciljeve koji premašuju američke savezne standarde kada je u pitanju zelena energija, a Brown je u više navrata kritizirao politiku predsjednika Donalda Trumpa na tom području. Dok se pripremao novi zakon, Brown je žestoko napao Trumpovu odluku o izlasku iz Pariškog sporazuma te izjavio kako će Kalifornija sama nastaviti svoj put ka postizanju čiste energije jer je taj predsjednikov potez „prava, aktualna opasnost za Kaliforniju i sve ljude na svijetu“.

Senator Kevin de León bio je još izravniji. „Bez obzira na to tko sjedi u Bijeloj kući, Kalifornija će uvijek predvoditi borbu protiv klimatskih promjena“, rekao je de León. „Klimatske promjene su stvarnost. Smrtonosne su i mogle bi nas skupo stajati“.

Još nije jasno kako će Kalifornija ispuniti svoj cilj na koji se upravo obvezala, što je priznao i sam guverner Brown na jučerašnjoj ceremoniji u Sacramentu. „Čeka li nas dalek put? Da, ali na njega moramo krenuti“, rekao je Brown. Potpisivanje zakona je jasan signal kalifornijskim tvrtkama koje će ulaganja morati preusmjeriti u čistu energiju, a pobornici čiste energije nadaju se kako će i sama obveza potaknuti inovacije koje će omogućiti da Kalifornija u potpunosti prestane s korištenjem fosilnih goriva tijekom sljedećih 27 godina.

„Ovo je pravi put i mi smo sigurni da ćemo postići zacrtani cilj“, odlučan je kalifornijski guverner Jerry Brown.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Zelena Koprivnica: Puštena u rad nova solarna elektrana vrijedna 750 tisuća kuna

Bicko, Busko, električna i hibridna vozila gradske uprave, komunalna vozila, pametne klupe, Reciklažno dvorište Herešin, Kompostana Herešin, eko vrtovi i najnoviji projekt sunčane fotonaponske elektrane na Gradskim bazenima Cerine, dio su inicijative „Zelena Koprivnica“ koji se u Koprivnici provodi  već duži niz godina.

Kalifornijsko zakonodavstvo podržalo prijelaz na 100-postotnu čistu energiju

Upravo je usvojen zakon kojim će ova američka savezna država i peto najmoćnije gospodarstvo na svijetu krenuti prema postizanju cilja ostvarenja 100-postotne čiste energije do 2045. godine. Tako je Kalifornija postala najveće svjetsko gospodarstvo koje je prvo donijelo takav ekološki prihvatljiv zakon. Guverner Jerry Brown treba ga potpisati do kraja sljedećeg mjeseca čime će stupiti na snagu.

Najveći uspjesi američkih obnovljivaca u 2018. godini

Američki predsjednik Donald Trump poznat je po negiranju postojanja klimatskih promjena i dovođenju u sumnju globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem, a njegova administracija nastoji zaustaviti sve značajnije napore za brigu o klimi i zaštiti okoliša. Unatoč svemu tome, godina na izmaku trebala bi u SAD-u biti zapamćena po rastu udjela obnovljivih izvora energije i velikom zamahu prema čistoj energiji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER