Kalifornijsko zakonodavstvo podržalo prijelaz na 100-postotnu čistu energiju

Kalifornija se u potpunosti okreće prema čistoj energiji

Upravo je usvojen zakon kojim će ova američka savezna država i peto najmoćnije gospodarstvo na svijetu krenuti prema postizanju cilja ostvarenja 100-postotne čiste energije do 2045. godine. Tako je Kalifornija postala najveće svjetsko gospodarstvo koje je prvo donijelo takav ekološki prihvatljiv zakon. Guverner Jerry Brown treba ga potpisati do kraja sljedećeg mjeseca čime će stupiti na snagu.

Ovo nije prvi ovakav potez zakonodavstva države Kalifornije, koja je prethodno imala za cilj ostvarivanja 50 posto čiste energije do 2030. godine, a zatim je cilj povećan na 60 posto. Prošlog proljeća, Kalifornija je postala prva američka savezna država koja od vlasnika novih kuća zahtijeva ugradnju solarnih panela, a pored toga, s ciljem povećanja energetske učinkovitosti uvedeni su i novi standardi koji se tiču poboljšane izolacije kuća. Sve upućuje na to da Kalifornija u narednim desetljećima želi postati lider zaštite okoliša.

Važna pobjeda pobornika čiste energije

Povijesni zakon usvojen je usred borbe s administracijom predsjednika Donalda Trumpa, koja pokušava oživjeti zanimanje za tradicionalne izvore energije poput ugljena. Trump je još tijekom svoje predsjedničke kampanje obećao poništiti zakone i regulativu za zaštitu okoliša, no novi kalifornijski zakon predstavlja vrlo važnu pobjedu pobornika čiste energije. Također, treba napomenuti kako je novi zakon usvojen u vrlo teškoj godini za Kaliforniju, budući da se ova država i dalje suočava s posljedicama razarajućih požara.

„Požari u Kaliforniji rezultat su rekordnih temperatura i suše uzrokovanih klimatskim promjenama i ukazuju na nužnost rješavanja klimatskih problema i prebacivanja na čistu energiju“, izjavio je Michael Brune, izvršni direktor neprofitne organizacije Sierra Club.

Kalifornija srećom nije jedina savezna država koja stremi ka čistoj energiji. Havaji su sličan zakon donijeli 2015. godine i svoj cilj ostvarivanja 100-postotne čiste energije planiraju ispuniti 2045. godine. Nakon Kalifornije, raspravu o sličnom zakonu započele su i države New Jersey, Massachusetts, Washington, D.C. i New York.

Za razliku od Kolorada i Marylanda u kojima sličan zakon nije podržan većinom glasova, u Kaliforniji je za njega glasala većina od 44 nasuprot 33 zastupnika kalifornijskog državnog parlamenta te se očekuje kako će ga demokratski guverner Kalifornije Jerry Brown potpisati sljedećih tjedana.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

U Kaliforniji od 2029. godine isključivo električni autobusi

U Kaliforniji je krajem prošlog tjedna najavljena odluka prema kojoj će prijevozničke tvrtke od 2029. godine za pružanje usluga javnog prijevoza moći nabavljati isključivo električne autobuse. Očekuje se kako će flota gradskih autobusa u toj američkoj saveznoj državi u potpunosti voziti na električni pogon do 2040. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER