Solarni paneli obvezni na kalifornijskim krovovima od 2020.

Veliki zamah za industriju solarne energije u Kaliforniji

Kalifornija je od ovog tjedna postala prva američka savezna država koja od vlasnika novih kuća zahtijeva ugradnju solarnih panela, što je u skladu s ambicioznim planom potpunog napuštanja fosilnih goriva u roku od dvadeset godina.

Ugrađene solarne panele ima oko 20 posto obiteljskih kuća u Kaliforniji

Svih pet članova Kalifornijske energetske komisije glasovali su za ovu odluku dana 9. svibnja, a obveza stupa na snagu 1. siječnja 2020. godine. Pored obvezne ugradnje solarnih panela, s ciljem povećanja energetske učinkovitosti uvode se i novi standardi koji se tiču poboljšane izolacije kuća.

Kalifornija je kao peto najveće svjetsko gospodarstvo napravila velike pomake pri realizaciji ambicioznih ciljeva obnovljive energije. Očekuje se kako će ova američka savezna država do 2030. godine polovicu potrebne energije dobivati iz obnovljivih izvora poput vjetra i solarne energije, no prema nekim procjenama to bi se moglo postići već i do 2020. godine.

„Briljantnije rješenje bili su standardi energetske učinkovitosti iz 1970-tih godina“, izjavio je su  Michael Picker, predsjednik neovisne kalifornijske Javne komunalne komisije. „Od tog se vremena potražnja za energijom udvostručila diljem SAD-a, što se u Kaliforniji nije dogodilo unatoč rastućem gospodarstvu i stanovništvu“, rekao je Picker.

Kalifornija već ima velike solarne farme u pustinji Mojave / Wikimedia Commons

Očekuje se kako će novi zakon poskupjeti izgradnju novih kuća za najmanje 10.000 dolara, no iz Kalifornijske energetske komisije ističu kako će solarni paneli na novim kalifornijskim kućama vlasnicima donijeti mnoge uštede zahvaljujući višku proizvedene energije koja će se slati u mrežu. Procjenjuje se kako će se troškovi novih vlasnika kuća više nego prepoloviti, a mjesečne uštede iznosit će oko 80 dolara.

Što s viškom energije?

Kako ističe Hope Corsair s Oregonskog instituta za tehnologiju, trošak ugradnje solarnih panela je nešto što će se isplatiti kroz životni vijek kuća, a pored toga cijene solarnih panela i fotonaponskih sustava posljednjih godina su značajno pale.

„U načelu, ovaj je zakon odličan i donosi brojne prednosti na mjestima koja imaju veliku potražnju za energijom, ali ne i dovoljno izvora“, tvrdi Corsair. „Problem će se, međutim, javiti tamo gdje postoji već dovoljno električne energije za namirenje potrošnje stanovništva. Tijekom dana, a posebice za jakog sunca, solarni paneli će proizvoditi previše energije.“

Viškovi proizvedene energije slat će se natrag u mrežu, budući da većina vlasnika kuća još uvijek ne raspolaže skupim baterijama za skladištenje energije kao što je Telsa's Powerwall. No, većina današnje mreže, ponegdje izgrađene još prije 75 ili 100 godina, nije sposobna prihvatiti toliku količinu energije, a preusmjeravanje velikih količina energije natrag u mrežu može oštetiti električne uređaje.

Sunčeva termoelektrana Ivanpah solarni je sustav za proizvodnju električne energije smješten u pustinji Mojave u Kaliforniji, 64 km jugozapadno od Las Vegasa, snage 392 MW​ / Wikimedia Commons

„Solarni paneli na kućama neće od Kalifornije preko noći stvoriti obećanu zemlju za obnovljive izvore energije, ali će postati dio šireg obnovljivog rješenja“, smatra Picker navodeći kako će uz kvalitetnu izolaciju kuća pridonositi naporima za smanjenje stakleničkih plinova.

Koliko će se točno električne energije proizvoditi na novim kalifornijskim krovovima još nije poznato. Taj podatak ovisit će samo o jednoj činjenici, a to je koliko će se novih kuća uopće sagraditi.

R.I. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Havaji odsad imaju najveće solarno-baterijsko postrojenje na svijetu

Geološki najstariji havajski otok Kauai postao je središte najvećeg solarno-baterijskog postrojenja na svijetu, sastavljenog od fotonaponskih ćelija kapaciteta 28 megavata te 20-megavatnog sustava litij-ionskih baterija, a procjenjuje se kako će svojim radom postrojenje svake godine nadoknaditi potrošnju od čak 3,7 milijuna galona dizela.

Solarni paneli rade i pri oblačnom vremenu

Pojedini kritičari solarne energije tvrde da solarni paneli ne proizvode električnu energiju tijekom oblačnih dana. Međutim, ta je tvrdnja netočna. Solarni paneli i tijekom oblačnih dana mogu proizvoditi 10-25 posto od uobičajene količine električne energije koju proizvode tijekom sunčanih razdoblja. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER