Energetska transformacija ljetnikovca iz 1920-ih godina

Održiva nadogradnja postojećeg prostora

Iako sagrađen davne 1928., ljetnikovac smješten u kalifornijskom San Joseu, doživio je pravu energetsku transformaciju, uz istodobno zadržavanje svojih originalnih značajki

Nevjerojatno šarmantan ljetnikovac iz 1928., sagrađen u španjolskom stilu u kalifornijskom San Joseu i veličine od svega 70-tak četvornih metara, nadograđen je s nekoliko visokih tehnoloških značajki i pretvoren u moderan, energetski učinkovit objekt.

Fotografija: Coldwell Banker / f8 Media

Zadržavajući neke od svojih originalnih značajki, ljetnikovac je u obnovi nadograđen krovnim solarnim panelima te priključkom za punjenje električnih vozila. Odnedavno je dostupan na tržištu i to za cijenu od 798.000 američkih dolara

Fotografija: Coldwell Banker / f8 Media

Ovaj ljetnikovac s prostranim dvorištem te dvije spavaće sobe i jednom kupaonicom, predivan je prostor s puno topline. Interijer je svijetao i prozračan, s visokim stropovima i obiljem prozora. Prilikom renoviranja, unutarnji i vanjski zidovi su ponovno obojeni, a pločice u kuhinji i kupaonici zamijenjene. Iako je obnova bila usmjerena na modernizaciju stambenog prostora, zadržani su izvorni drveni podovi, vitraji i kamin na drva. 

Fotografija: Coldwell Banker / f8 Media

Za stvaranje energetski učinkovitog prostora, ljetnikovac je nadgrađen s nekoliko pogodnosti. Na krovu se tako nalaze novi solarni paneli, a za električna vozila je uvedena priključna stanica za punjenje.

Fotografija: Coldwell Banker / f8 Media

Dvorište je također preoblikovano novim biljkama otpornima na sušu i već zrelim stablima, a u vrtu je smješten i jacuzzi, kraj kojeg se nalazi prostor za sjedenje natkriven pergolom. 

Fotografija: Coldwell Banker / f8 Media

  • Klara Perović | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zelena tranzicija danskog otoka Samsø prava je priča o uspjehu

Mali danski otok Samsø u potpunosti napušta fosilna goriva ostvarivanjem ambicioznih ciljeva korištenja energije iz obnovljivih izvora, a lokalnom stanovništvu pritom osigurava sudjelovanje u odlučivanju, upravljanju i vlasništvu.

Solarni paneli obvezni na kalifornijskim krovovima od 2020.

Kalifornija je od ovog tjedna postala prva američka savezna država koja od vlasnika novih kuća zahtijeva ugradnju solarnih panela, što je u skladu s ambicioznim planom potpunog napuštanja fosilnih goriva u roku od dvadeset godina.

Solarni paneli i električna vozila štede vodu i smanjuju onečišćenje

Solarni paneli i električna vozila (EV) dvije su primarne tehnologije koje mogu pomoći u smanjenju ljudskog utjecaja na okoliš, bez žrtvovanja ljudske udobnosti života ili radikalnog mijenjanja svakodnevnog ponašanja. No i daje nam ostaju sljedeća pitanja: koliko ekoloških prednosti nude ove tehnologije i postoji li još nešto čime bi se u većoj mjeri moglo dodatno utjecati na smanjenje onečišćenje okoliša?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER