Energetska transformacija ljetnikovca iz 1920-ih godina

Održiva nadogradnja postojećeg prostora

Iako sagrađen davne 1928., ljetnikovac smješten u kalifornijskom San Joseu, doživio je pravu energetsku transformaciju, uz istodobno zadržavanje svojih originalnih značajki

Nevjerojatno šarmantan ljetnikovac iz 1928., sagrađen u španjolskom stilu u kalifornijskom San Joseu i veličine od svega 70-tak četvornih metara, nadograđen je s nekoliko visokih tehnoloških značajki i pretvoren u moderan, energetski učinkovit objekt.

Fotografija: Coldwell Banker / f8 Media

Zadržavajući neke od svojih originalnih značajki, ljetnikovac je u obnovi nadograđen krovnim solarnim panelima te priključkom za punjenje električnih vozila. Odnedavno je dostupan na tržištu i to za cijenu od 798.000 američkih dolara

Fotografija: Coldwell Banker / f8 Media

Ovaj ljetnikovac s prostranim dvorištem te dvije spavaće sobe i jednom kupaonicom, predivan je prostor s puno topline. Interijer je svijetao i prozračan, s visokim stropovima i obiljem prozora. Prilikom renoviranja, unutarnji i vanjski zidovi su ponovno obojeni, a pločice u kuhinji i kupaonici zamijenjene. Iako je obnova bila usmjerena na modernizaciju stambenog prostora, zadržani su izvorni drveni podovi, vitraji i kamin na drva. 

Fotografija: Coldwell Banker / f8 Media

Za stvaranje energetski učinkovitog prostora, ljetnikovac je nadgrađen s nekoliko pogodnosti. Na krovu se tako nalaze novi solarni paneli, a za električna vozila je uvedena priključna stanica za punjenje.

Fotografija: Coldwell Banker / f8 Media

Dvorište je također preoblikovano novim biljkama otpornima na sušu i već zrelim stablima, a u vrtu je smješten i jacuzzi, kraj kojeg se nalazi prostor za sjedenje natkriven pergolom. 

Fotografija: Coldwell Banker / f8 Media

  • Klara Perović | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija”

U fokusu ovogodišnje konferencije su novi ekonomski modeli i prakse iz desetak država EU koji pokazuju na koje načine energetske zadruge i druge građanske inicijative surađuju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije i koje to benefite donosi lokalnoj zajednici.

Solarni paneli obvezni na kalifornijskim krovovima od 2020.

Kalifornija je od ovog tjedna postala prva američka savezna država koja od vlasnika novih kuća zahtijeva ugradnju solarnih panela, što je u skladu s ambicioznim planom potpunog napuštanja fosilnih goriva u roku od dvadeset godina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER