Energetska transformacija ljetnikovca iz 1920-ih godina

Održiva nadogradnja postojećeg prostora

Iako sagrađen davne 1928., ljetnikovac smješten u kalifornijskom San Joseu, doživio je pravu energetsku transformaciju, uz istodobno zadržavanje svojih originalnih značajki

Nevjerojatno šarmantan ljetnikovac iz 1928., sagrađen u španjolskom stilu u kalifornijskom San Joseu i veličine od svega 70-tak četvornih metara, nadograđen je s nekoliko visokih tehnoloških značajki i pretvoren u moderan, energetski učinkovit objekt.

Fotografija: Coldwell Banker / f8 Media

Zadržavajući neke od svojih originalnih značajki, ljetnikovac je u obnovi nadograđen krovnim solarnim panelima te priključkom za punjenje električnih vozila. Odnedavno je dostupan na tržištu i to za cijenu od 798.000 američkih dolara

Fotografija: Coldwell Banker / f8 Media

Ovaj ljetnikovac s prostranim dvorištem te dvije spavaće sobe i jednom kupaonicom, predivan je prostor s puno topline. Interijer je svijetao i prozračan, s visokim stropovima i obiljem prozora. Prilikom renoviranja, unutarnji i vanjski zidovi su ponovno obojeni, a pločice u kuhinji i kupaonici zamijenjene. Iako je obnova bila usmjerena na modernizaciju stambenog prostora, zadržani su izvorni drveni podovi, vitraji i kamin na drva. 

Fotografija: Coldwell Banker / f8 Media

Za stvaranje energetski učinkovitog prostora, ljetnikovac je nadgrađen s nekoliko pogodnosti. Na krovu se tako nalaze novi solarni paneli, a za električna vozila je uvedena priključna stanica za punjenje.

Fotografija: Coldwell Banker / f8 Media

Dvorište je također preoblikovano novim biljkama otpornima na sušu i već zrelim stablima, a u vrtu je smješten i jacuzzi, kraj kojeg se nalazi prostor za sjedenje natkriven pergolom. 

Fotografija: Coldwell Banker / f8 Media

  • Klara Perović | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Kaliforniji od 2029. godine isključivo električni autobusi

U Kaliforniji je krajem prošlog tjedna najavljena odluka prema kojoj će prijevozničke tvrtke od 2029. godine za pružanje usluga javnog prijevoza moći nabavljati isključivo električne autobuse. Očekuje se kako će flota gradskih autobusa u toj američkoj saveznoj državi u potpunosti voziti na električni pogon do 2040. godine.

Solarni paneli obvezni na kalifornijskim krovovima od 2020.

Kalifornija je od ovog tjedna postala prva američka savezna država koja od vlasnika novih kuća zahtijeva ugradnju solarnih panela, što je u skladu s ambicioznim planom potpunog napuštanja fosilnih goriva u roku od dvadeset godina.

Solarni paneli i električna vozila štede vodu i smanjuju onečišćenje

Solarni paneli i električna vozila (EV) dvije su primarne tehnologije koje mogu pomoći u smanjenju ljudskog utjecaja na okoliš, bez žrtvovanja ljudske udobnosti života ili radikalnog mijenjanja svakodnevnog ponašanja. No i daje nam ostaju sljedeća pitanja: koliko ekoloških prednosti nude ove tehnologije i postoji li još nešto čime bi se u većoj mjeri moglo dodatno utjecati na smanjenje onečišćenje okoliša?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER