Broj solarnih instalacija u SAD-u prešao dva milijuna

Očekuje se kako će se taj broj udvostručiti već za četiri godine

U Sjedinjenim Američkim Državama trenutno je u upotrebi više od dva milijuna solarnih instalacija, a očekuje se kako će se taj broj udvostručiti već za četiri godine, javlja Reuters.

Kako je prošlog tjedna izvijestio Reuters, neprofitna organizacija Solar Energy Industries Association (SEIA) i istraživačka tvrtka Wood Mackenzie u zajedničkom priopćenju navode kako „vjeruju da će u sljedećem desetljeću solarna energija postati novi dominantni oblik proizvodnje energije.“

Solarnom se energijom trenutno proizvodi dovoljno snage za napajanje više od 12 milijuna američkih domova, a posljednjih je godina ovaj obnovljivi izvor energije doživio velik napredak. CNBC također navodi kako je broj od jednog milijuna solarnih instalacija postignut prije samo tri godine, što je bio cilj za koji je industriji bilo potrebno punih 40 godina.

Savezna američka država Kalifornija imala je glavnu ulogu u tom brzom porastu - zaslužna je za 51 % prvog milijuna i 43 % drugog milijuna instalacija. SEIA također navodi da su države Teksas, Rhode Island, Florida, Utah i Maryland također bile ključne za razvoju solarne industrije.

Kalifornija je manje doprinijela drugom milijunu nego prvom budući da ova industrija postaje sve raznolikija s porastom stambenog sektora. John Rogers, viši energetski analitičar u neprofitnoj organizaciji Union of Concerned Scientists, tvrdi da su solarne instalacije na stambenim objektima zaslužne za čak 96 % ukupnog broja instalacija, dok su velike instalacije zaslužne za veći dio ukupne snage koja se proizvede.

Wood Mackenzie očekuje porast sektora

„Prema našim najnovijim predviđanjima, do 2024. godine će njihov broj rasti takvom brzinom da će se u prosjeku svake minute postaviti jedna solarna instalacija“, rekla je za CNBC viša solarna analitičarka konzultantske tvrtke Wood Mackenzie, Michelle Davis. „To je znatno više u odnosu na jednu instalaciju svakih 10 minuta u ovom desetljeću.“

Industrija solarne energije bilježi brz porast u Sjedinjenim Američkim Državama, ali za njezin razvoj postoji još dosta prostora. Solarna energija je tijekom prošlog desetljeća doživjela porast zahvaljujući brzom padu cijena tehnologije, novim nacionalnim planovima korištenja znatno većeg udjela obnovljivih izvora energije i povoljnim kreditima i olakšicama. SEIA također navodi da je solarna industrija SAD-a sada vrijedna 17 milijardi dolara.

No unatoč ovom porastu, solarna energija još uvijek predstavlja mali dio energetskog miksa SAD-a u usporedbi s fosilnim gorivima. Prema podacima američke Administracije za energetske informacije (EIA), ove se godine očekuje da će solarna energija, energija vjetra i drugi obnovljivi izvori energije, uključujući hidroenergiju, SAD-u osigurati 11 % proizvodnje električne struje, u usporedbi s 37 % koja se dobiva iz prirodnog plina i 24 % iz ugljena.“

Prema CNBC-u, Administracija za energetske informacije očekuje kako će udio obnovljivih izvora do 2020. godine narasti na 13 %.

Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Energetske zajednice i perspektiva njihovog razvoja u Hrvatskoj u fokusu „Dobre energije“

Zelena energetska zadruga (ZEZ) u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj 25. travnja 2024. u prostoru Wespa Spaces (Radnička 50) u Zagrebu organizira konferenciju „Dobra energija“. U fokusu četvrtog izdanja ovog ZEZ-ovog redovnog događanja posvećenog građanskoj energiji su energetske zajednice i perspektiva njihovog razvoja u Hrvatskoj.

Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

Njemački institut Fraunhofer ISE bio je jedan od prvih koji je provodio testiranja kombinirajući solarnu energiju i poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu. Tako je ranijim istraživanjima već otkrivena mogućnost značajnog povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i to do 60 % ili čak još više u određenim slučajevima. To otkriće sada dodatno potvrđuju novija istraživanja u SAD-u.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER